Finst

Finst

Author picture

Auteur: Frank Kruit

Frank Kruit oordeelt:

Finst is dé nieuwste Nederlandse crypto exchange en heeft als doel de grootste van Europa te worden.

Het begin is er zeker. Met een gebruiksvriendelijke website, de hoogste staking-vergoedingen in de Benelux, automatisch periodiek investeren én de laagste handelstarieven.

De keuze in coins is beperkt met zo’n 100 stuks, maar wat het interessant maakt is dat je bij Finst ‘mandjes met crypto’ kunt kopen. Dit is uniek.

Hopelijk kun je hier straks limietorders inleggen en voegt Finst meer coins toe. 

Dan pas is het wat mij betreft de ‘beste crypto exchange van Nederland’ en worden ze vanzelf de grootste van Europa. 

Finst app en desktop website + review cijfer door Frank Kruit is 8,9
Pluspunten

✅   Goedkoopste exchange
✅   Mandjes met crypto kopen
✅   Automatisch investeren
✅   Hoogste staking-vergoedingen
✅   Crypto kopen vanaf 1 euro

Minpunten

❌  Geen limietorders
❌  Matig aanbod crypto

Veilig op de site van Finst

In deze review

Bonussen & promoties

Welkomstbonus

Finst geeft een interessante welkomstbonus aan nieuwe klanten. 

Handel je voor €1000 crypto? Dan ontvang je direct een cash bonus t.w.v. €10Deze bonus is daarmee uiterst geschikt voor de kleine portemonnee. Let op: het aanbod geldt tot en met 31 maart 2024. 

Heb je iets meer te besteden? Ga dan voor de welkomstbonus van Bitvavo. Hier krijg je geen cash, maar handelskorting over de eerste €10.000 die je handelt. Korting loopt hier op tot maximaal €25. 

Voorwaarden?

Er is slechts één voorwaarde voor de bonus van Finst: handel voor meer dan €1000 in crypto. Dat is alles!

Andere promoties?

Ja, af en toe geeft Finst iets weg, zoals een Playstation. Daarnaast kun je hier vrienden lid laten worden bij Finst, in ruil voor een (eenmalige) vergoeding. 

Crypto aanbod

Welke crypto heeft Finst?

Finst heeft 98 verschillende cryptomunten. Dat is niet gek voor een nieuwe exchange. 

Wil je meer keuzemogelijkheden. Via Coinmerce handel je in meer dan 3 keer zoveel munten. 

Wat heeft Finst zoal te bieden aan crypto?

Finst geeft je toegang tot de beste cryptomunten. Dan moet je denken aan populaire coins als Gala, Decentraland en Solana. Ook koop je hier grote munten als Ethereum, Ripple en natuurlijk Bitcoin. 

Daarnaast onder meer:

 • Stablecoins als USDT en USDC 
 • AI munten zoals Fetch.ai, The Graph en Render
 • DeFi coins als Chainlink en Uniswap
 • Exchange coins als Kyber Network en Cronos
 • Duurzame munten waaronder Avalanche en Polkadot

Prettig: Finst voegt regelmatig nieuwe coins toe. Dit is nodig om te kunnen concurreren met andere grote Nederlandse en buitenlandse exchanges. Cryptokoersgids wacht met smacht op coins als Monero, Immutable, Bonk en stablecoins waaronder EUROC.  

Te gek: Finst maakt het mogelijk mandjes met crypto te kopen. Zo koop je met een druk op de knop twee tot wel 25 cryptomunten tegelijkertijd. 

Met welke handelsparen koop je crypto?

Finst is een typische Nederlandse crypto exchange. Je koopt hier alleen coins met fiat (euro’s), zoals bij iedere exchange in Nederland. Het minimale orderbedrag is €0.03 per transactie. Super in vergelijking met Bitvavo, waar het minimaal €5 is. 
 

Handel je liever met dollars of Bitcoin? Traden met dollars kan via Coinmerce.io. Via het gereguleerde Crypto.com handel je zowel met Bitcoins als dollars als handelspaar.  

Passief geld verdienen

Is staking mogelijk?

Ja, sinds begin december 2023 kun je bij Finst crypto’s staken. De exchange biedt zeven verschillende cryptomunten aan met de allerhoogste staking-vergoedingen van de Benelux. Je krijgt hier onder meer de beste vergoeding voor Ethereum (~ 3,30%) en Solana (~ 5,60%). De munt met de allerhoogste vergoeding is Cosmos (~ 10,00%). 

Jammer genoeg is het aantal stakable munten beperkt. Bitvavo doet dit beter met maar liefst 24 cryptocurrencies. 

Zijn er crypto lending opties?

Nee, Finst doet niet aan lending of earning. Daarvoor moet je bij Coinmerce of Bitvavo zijn.

Zo heeft Coinmerce het grootste aanbod ‘earning’ met bijna 32 coins. 

Bivavo geeft de beste lending rewards: hier krijg je zelfs 2,0% op stablecoins als USDT. Dit is interessant voor mensen die niet van de volatiele koersen van andere altcoins houden, maar toch rendement willen behalen.

Kosten

Hoe hoog zijn de transactiekosten?

Nu wordt het interessant! Finst is de goedkoopste exchange van Nederland. Standaard betaal je hier slechts 0,15% handelskosten. Als je bijvoorbeeld voor €1000 in Ripple investeert, kost dat je slechts €1,50.

Ter vergelijking: Coinmerce is ongeveer drie keer zo duur en Bitvavo rekent standaard 0,25%. 

Krijg je korting als je meer handelt?

Nee, Finst geeft geen korting. Helaas, want hierdoor is Finst niet de goedkoopste voor grote investeerders. 

Bitvavo doet bijvoorbeeld wel aan korting, waardoor het bij grotere investeringen (meer dan €100.000 per 30 dagen) goedkoper wordt dan Finst. Ook krijg je bij Bitvavo korting door het plaatsen van limietorders. Finst biedt limietorders (nog) niet aan.

Welke kosten worden nog meer gerekend?

Finst rekent geen kosten voor het storten of opnemen van geld. 

Waar dan wel voor? De volgende kosten:

Kosten voor opname digitale valuta

Neem je crypto op naar een andere exchange of wallet, dan krijg je te maken met blockchainkosten. Finst zegt hierover: ‘Voor het opnemen van digitale crypto worden dynamische kosten in rekening gebracht. Deze zijn afhankelijk van het netwerk.’ Finst rekent deze kosten dus niet zelf, maar dit doet de blockchain. 

Waar moet je rekening mee houden? Solana opnemen kost je nu 0.015 SOL, omgerekend zo’n €1.40. In het algemeen geldt de regel: hoe drukker het op de blockchain is, des te duurder de opnamekosten. 

Kosten besparen? Het overzetten van onder meer Ripple en Tron is gratis. 

Bundelkosten

Koop je een mandje met crypto (crypto bundel) bij Finst? Dan kost dit je maandelijks 0,10% van de bundelwaarde. Heb je bijvoorbeeld een ’top 2 bundel’ met een waarde van €100? Dan kost dit je €0,10 per maand. De kosten worden dagelijks in fracties verrekend.

Ik ben fan van deze crypto bundels. Toch is er iets op te merken: bij de aanschaf van een bundel is niet direct duidelijk dat Finst bundelkosten rekent. Ik adviseer Finst: ben hier transparant in. 

Contactmogelijkheden

Hoe is de klantenservice?

Finst heeft een Nederlandse supportafdeling en die is prima op orde. Je kunt met ze chatten, mailen (support@finst.com) en zelfs bellen (020 241 71 61). Grappig: soms chat je met één van de eigenaren van Finst. 

Finst’ support is doordeweeks geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur. In het weekend is Finst gesloten. 

Ik nam de proef op de som en belde: ‘Is het mogelijk om limietorders in te leggen bij jullie?’. Een klantenservice medewerker vertelde: ‘Hallo, nee helaas is dit niet mogelijk, maar hou onze website in de gaten. In de toekomst krijgt Finst dit wel.’

Ik ben blij verrast met de parate kennis van de supportafdeling. Ook fraai: wanneer je met Finst hebt gechat, krijg je daarna de gehele chatconversatie per mail toegestuurd. 

Enig nadeel is dat de supportafdeling beperkt geopend is. In het weekend kun je bijvoorbeeld niet met ze bellen. Dat zou ik toch anders willen zien. Bitvavo kun je wel gewoon in het weekend bereiken.

Betrouwbaarheid & veiligheid

Is Finst betrouwbaar?

Ja, Finst is betrouwbaar en legaal in Nederland. De Nederlandse crypto exchange heeft sinds 15 december 2022 een registratie bij de Nederlandsche Bank. Hierdoor weet je zeker dat Finst streng gecontroleerd wordt en aan alle wettelijke vereisten voldoet.

Finst is daarnaast de enige beurs in Nederland die hun Proof of Reserves openbaar maakt. Zo kun je erop vertrouwen dat je digitale cryptomunten daadwerkelijk 1:1 overeenkomen met hun reserves. De controle hiervan wordt uitgevoerd door een externe en onafhankelijke auditor.

Hiermee volgt Finst het voorbeeld van gerenommeerde buitenlandse beurzen als Bitpanda, Kraken, Binance en OKX.

Tot slot zijn de eigenaren achter Finst geen onbekenden in de wereld van financiën. Oprichters Julien Vallet en Marcel Putina werkten jarenlang in het kernteam bij DEGIRO.

Is Finst veilig?

Ja, Finst is veilig. Finst doet dat door:
 
 • Geld dat in je account staat wordt veilig bewaard bij BUNQ bank. Klantfondsen worden gescheiden van Finst’ vermogen. In een geval van een faillissement, krijg je altijd je geld terug.
 • Crypto wordt bewaard bij Fireblocks, de meest veilige wallet ter wereld die wereldwijd wordt gebruikt door exchanges als ByBit, Gate.io en OKX. Crypto wordt gescheiden bewaard van Finst zijn vermogen, zodat je bij het omvallen van de exchange, altijd je crypto krijgt.

Super veilig: standaard staat tweefactorauthenticatie (2FA) ingeschakeld. Deze extra veiligheidsmaatregel zorgt ervoor dat niemand anders dan jij toegang krijgt tot je account. Inloggen doe je met gezichtsherkenning of je vingerafdruk, vergelijkbaar met het inloggen bij een bank.

Een klein minpunt: mocht een kwaadwillend persoon toch onverhoopt toegang tot je account krijgen, dan ben je niet verzekerd.

Bitvavo biedt wel extra zekerheid met hun accountgarantie van €100.000. Word je bestolen, en ligt de schuld bij Bitvavo, dan betaalt Bitvavo je tot een bedrag van €100.000 uit.

Hoe lang duurt het voordat Finst uitbetaald?

Finst zegt: ‘Een uitbetaling wordt binnen een paar uur bijgeschreven op je bankrekening. Soms duurt het tot wel 2 dagen, afhankelijk van je bank.’

Ik heb dit getest. Uit de praktijk blijkt dat een uitbetaling meestal binnen 30 minuten op de bankrekening staat. Ook ’s avonds en in het weekend.

Gebruiksvriendelijkheid

Is de site handig in gebruik?

Ja, Finst is zeer gebruiksvriendelijk. De navigatie van de website en de app bestaat uit slechts enkele onderdelen, zoals wallet, bundels en laatste activiteiten. Geen ruis, geen overbodige informatie. Zeer overzichtelijk en duidelijk.

Heeft Finst een app?

Ja, Finst heeft een hele gebruiksvriendelijke app en die heb je ook nodig. Je kunt enkel inloggen op de web-versie van Finst via de app. Dat is even wennen, maar wel erg veilig. 

Ook handig: de app geeft dezelfde functionaliteiten als de web-versie. 

Geschikt voor beginners?

Ja, Finst is bij uitstek geschikt voor beginners. Het kopen en verkopen van crypto is heel eenvoudig. Bovendien, als je niet weet wat je moet kopen als beginner, kun je een crypto bundel aanschaffen met 5, 10 of 25 munten. Zo verzeker je jezelf van een gediversifieerd portfolio.

Functies

Welke type orders kun je inleggen?

Finst is hierin beperkt: je koopt crypto met marktorders. Het nadeel hiervan is dat je niet zelf de prijs kunt bepalen, wat alleen mogelijk is met limietorders.

Wel kun je bij Finst crypto’s swappen. Je kunt bijvoorbeeld met één druk op de knop Bitcoin verkopen in ruil voor Ethereum.

Inspelen op koersdalingen? Dit kan niet bij Finst. Shorten kan bijvoorbeeld bij een buitenlandse exchange als Crypto.com. Ook kun je bij Finst geen stoploss orders plaatsen. 

Samengevat: Finst is minder geschikt voor de ervaren cryptohandelaar die limietorders wil plaatsen of wil shorten. Ook beschikt Finst niet over grafieken waarop je technische indicatoren kunt aflezen.

Kun je hier handelen met een handelsbot?

Nee, dit is momenteel niet mogelijk via Finst. Echter, dit behoort in de toekomst tot de mogelijkheden. Finst zegt hierover: ‘Op het moment dat we API-trading mogelijk maken, zullen we dit aan onze klanten vertellen.’ Ik kijk hier naar uit, aangezien de combinatie van lage tarieven en automatisch handelen een gouden combinatie is. 

Wil je bij een Nederlandse exchange handelen met bots? Kijk dan eens bij Bitvavo. Hier kun je verschillende bots koppelen met een API-verbinding. 

Krijg je makkelijk inzicht in winst en verlies?

Ja, Finst heeft dit van alle Nederlandse exchanges het best op orde. Zo kun je per crypto bekijken:

 • Wat de gemiddelde aankoopprijs is per crypto (GAK)
 • Winst/verlies per dag
 • Ongerealiseerde winst/verlies
 • Winst/verlies van de huidige positie
 • Totale winst/verlies per crypto

Handig is dat ook de kosten van elke transactie worden meegenomen in het overzicht, wat zorgt voor een eerlijk beeld. Een klein punt van kritiek: de winst of het verlies van losse munten in een crypto bundel is niet inzichtelijk.

Verder nog bijzondere functies?

Finst is de enige beurs in Nederland met crypto bundels. Je kunt hier met één druk op de knop investeren in verschillende coins: gebaseerd op een thema (zoals DeFi en Metaverse) of op marktkapitalisatie. Ik ben enorm enthousiast over deze functie, vooral omdat staking ook beschikbaar is voor deze bundels. 

En dat niet alleen: Finst maakt het ook mogelijk periodiek in crypto te beleggen. Via de functie ‘Auto Invest‘ koop je ook automatisch wekelijks, tweewekelijks of maandelijks crypto of crypto bundels.

Tot slot: Finst heeft ook gedacht aan de jaarlijkse belastingaangifte. Met één druk op de knop, draai je hier een financieel jaaroverzicht uit. 

Wat zijn mijn ervaringen met Finst?

Toen Finst in januari 2023 met veel geweld op de Nederlandse markt verscheen, was ik sceptisch. Ik vroeg mij af wat de toegevoegde waarde van Finst moest worden, iedereen zit toch al bij Bitvavo?

Inmiddels is duidelijk waarmee Finst zich onderscheid: transparantie, lage handelstarieven, crypto bundels en de beste staking-vergoedingen. Ik ben deels overgestapt naar Finst. Deze exchange voelt veilig en ik kan hier Ethereum staken tegen de beste rente. 

Ook valt de feature crypto bundels goed in de smaak. Ik heb verschillende familieleden overtuigd van het gemak van Finst. Iedereen is nu fan van hun crypto bundels.

Toch ben ik nog niet (helemaal) overtuigd, daarvoor is het aanbod nog te beperkt. Als je hier straks ook exotische munten kunt kopen, dan stap ik helemaal over.

Finst is uitermate geschikt voor de beginnende belegger, niet voor de gevorderde trader. Finst is het niet voor mij voor als ik wil traden. Ik wil daarvoor limietorders kunnen inleggen en ik mis charts met daarop technische indicatoren.

De nieuwste Nederlandse beurs ontwikkelt zich in een razend tempo. In nog geen jaar tijd werden tientallen munten toegevoegd, zijn stortingen en opnames in crypto mogelijk gemaakt, kun je automatisch periodiek beleggen en is staking geïntroduceerd. Cryptokoersgids is benieuwd waar Finst nog meer mee komt.

Natuurlijk blijf ik handelen bij Finst en alle andere (Nederlandse) crypto exchanges, om meer ervaringen op te doen en deze review én alle andere crypto exchange reviews up to date te houden.

Meer informatie over Finst

KenmerkBeschrijving
BetalingsoptiesiDEAL, Bancontact, bankoverschrijving
Minimale euro stortingIeder gewenst bedrag
Minimale leeftijd18 jaar of ouder
BedrijfFinst B.V.
Gevestigd in?Herengracht 454, 1017 CA, Amsterdam
Oprichting2023
Aantal klanten?50.000+ gebruikers
Legaal in Nederland?Ja, vergunning bij DNB
Aantal cryptomunten100
Wallet aanwezig?Ja
Bankgarantie?Nee
UitbetalingsoptiesBankoverschrijving
Maximale opname?Onbekend

Nieuws over Finst