10 crypto tips & adviezen voor beginners

Ontdek allemaal interessante crypto tips, waardoor je als beginner beter beslagen ten ijs komt!

1. Verdiep je in de handel van cryptocurrency

Leren over crypto bij cryptokoersgids.nl

Crypto-gouden regel: Verdiep je grondig voordat je investeert. Zo voorkom je dat je geld in rook opgaat door onwetendheid. Kennis = macht. Blindelings volgen wat de buurman doet, is uit den boze. 

Snap de basis: handel, kopen/verkopen, walletbeheer, waardebepaling, en de ins & outs van crypto. Met de juiste kennis stap je zelfverzekerd in de handel. En houd het nieuws bij, alles wat je moet weten vind je hier. Wij houden alles in de gaten!

2. Keuze voor een betrouwbare crypto exchange

Crypto exchange voor wisselen van euro voor crypto en andersom

Eerste move in de cryptowereld? Kies slim je exchange. Dit digitale handelsplein is waar je koopt, verkoopt, en je crypto in euro’s omzet. 

Let op: grootte van de exchange, diversiteit aan munten, gebruiksgemak, app-opties, wallet-beheer, transactiekosten, analysegereedschap, veiligheid, betaalmethodes, en natuurlijk de service, waaronder een (Nederlandse) helpdesk. 

Niet elke exchange matcht met wat jij zoekt. Doe grondig onderzoek naar dit onderwerp met mijn grondige crypto exchange reviews, zoals die van Bitvavo, een topkeuze onder Nederlandse exchanges.

3. Investeer alleen geld dat je kunt missen

Het kan overkomen als een cliché, maar deze tip is te belangrijk om te negeren: investeer alleen geld dat je kunt veroorloven te verliezen.

Serieus, je bent niet de eerste die denkt dat deze basisregel niet voor hen geldt.

Ga niet lenen voor je crypto-avontuur en zet geen geld in dat bedoeld is voor je vaste lasten. Elk bedrag dat je in de wereld van crypto stopt, moet je zien als reeds uitgegeven.

Handelen in crypto is een risico; laat het je dagelijks leven of dat van je naasten niet negatief beïnvloeden.

4. Start met een klein proefbedrag

Start met klein proefbedrag

Crypto’s volatiliteit is dubbel: je kunt snel rijk worden, maar je moet wel bij de les blijven en snel kunnen schakelen.

Niet iedereen is fan van die heftige schommelingen. Start daarom klein, als een soort snuffelstage, om te kijken of crypto handel je ding is, zonder meteen financieel kopje onder te gaan.

Door te doen, leer je het meest. Deze rustige aanpak helpt je ook beslissen: is actief handelen in crypto iets voor jou, of ligt je hart meer bij het langere termijn beleggen in digitale valuta?

5. Maak een weloverwogen keuze voor cryptomunten

Als je net begint cryptocurrency, ontdek je al snel dat er een overweldigende hoeveelheid verschillende cryptomunten bestaat, elk met hun eigen specifieke user-case.

Maar laat je niet misleiden door de schijnbare veelzijdigheid; lang niet elke cryptomunt heeft een solide toekomstvisie of is een verstandige investering.

Het is belangrijk om goed inzicht te krijgen in welke munten daadwerkelijk potentie hebben en een waardevolle toevoeging kunnen zijn aan je portfolio. Gelukkig hoef je niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. 

Hieronder vind je een zorgvuldig samengestelde selectie van toplijstjes met verschillende soorten cryptomunten.

Beste cryptomunten

Tips
  •  

Play to earn coins

Tips
  •  

Metaverse crypto

Tips
  •  

6. Laat je niet leiden door emoties!

Emoties en crypto

Een klassieke beginnersblunder is emotioneel beleggen. “HODL” ofwel “Hold on for Dear Life” hoor je vaak in de cryptowereld, wat neerkomt op “vasthouden die handel, uiteindelijk win je het wel”.

Simpel gezegd: trap niet in de val om je munten in paniek te verkopen als ze even minder waard zijn.

De cryptomarkt is een wilde rit, maar vaak loont het om je munten gewoon te houden, zelfs als de koers daalt. Meestal trekken die koersen wel weer bij. Dus, ga niet in gevecht met de markttrend!

7. Haal je inleg eruit bij voldoende winst

Verkopen voor euros
Heb je Dollartekens in je ogen of ben je rationeel bezig? Als je valt onder de laatstgenoemde groep beleggers en de munt waarin je geïnvesteerd hebt is lekker gegroeid, maak je de keuze om je oorspronkelijke investering te verkopen en de rest te laten staan. 
 
Op deze manier creëer je een situatie waarbij je alleen met je opbrengst verder belegt.
 
 Tip: stap gedeeltelijk uit, verkoop nooit alles ineens. 

8. Accepteer je verlies

Op mijn site neem ik het handelen in cryptocurrency helemaal onder de loep, en ja, dat betekent dat ik niet om de minder leuke kanten heen draai.

Een ding is zeker: als je actief wordt in de cryptowereld, ga je vroeg of laat verlies ervaren.

Mijn gouden tip? Accepteer dat verlies. Verlies of winst wordt pas echt een feit wanneer je besluit je munten van de hand te doen.

Soms is het echter verstandiger om je verlies te nemen en te verkopen, voordat je situatie nog nijpender wordt. Het is een deel van het spel.

Leer ervan, trek je conclusies en ga verder. Het is belangrijk om niet te blijven hangen bij een slechte investering en je blik vooruit te richten op nieuwe kansen.

9. Buy low, sell high

Buy low, sell high. Klinkt simpel, toch? Dit is de kern van crypto trading, maar verrassend genoeg niet het eerste wat we nieuwkomers leren.

Het is verleidelijk om in te springen als een munt door het dak gaat, maar dat kan ook het moment zijn vlak voor de grote val.

Beter is het om je kans te grijpen als de munt even niet zo lekker loopt. De slimste beleggers hebben het geduld om te wachten op het perfecte moment: als de prijs op z’n laagst is of net na slecht nieuws.

Geduld hebben is hier echt goud waard en de sleutel tot succes. Dus ja, timing en je huiswerk doen zijn cruciaal.

10. Kies ervoor om je investeringen te diversifiëren

Misschien wil je alles inzetten op één favoriete cryptomunt, maar slim is dat niet. De cryptomarkt schommelt te heftig om al je geld op één munt te zetten; het risico is gewoon te groot. 

Spreid je kansen door te investeren in verschillende munten. Denk aan de 50/25/25 regel: 50% in grote munten, 25% in middelgrote en 25% in kleine, voor een mix van risico en stabiliteit. 

Wil je meer risico? Verdeel dan 50% over middelgrote en 50% over kleine munten, maar zet nooit alles op één cryptomunt. Spreiding is key!

Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Andere artikelen boordevol crypto tips