bitvavo

Bitvavo

Author picture

Auteur: Frank Kruit

Frank Kruit oordeelt:

Bitvavo is uiterst gebruiksvriendelijk. Deze exchange kent geen onnodige poespas. Alles functioneert snel en vlekkeloos.

De beginnende cryptobelegger zal tevreden zijn. Hier koop je cryptovaluta zonder dat je specifieke kennis nodig hebt. De keuze is enorm met meer dan 220 soorten crypto. 

Wil je winsten uit crypto laten uitbetalen? Bitvavo betaalt binnen enkele uren uit, zelfs ’s avonds en in het weekend.

Bijzonder aantrekkelijk is de hoge welkomstbonus voor nieuwe gebruikers. Je handelt hier de eerste €10.000 zonder kosten. Dat maakt Bitvavo een uitstekende keuze!

Bitvavo exchange via app en desktop met review cijfer 9,4 door Frank Kruit en experts

Pluspunten

✅   Grootste Nederlandse platform
✅   220+ crypto
✅   Aantrekkelijke welkomstbonus
✅   Automatisch periodiek aankopen

Minpunten

❌  Shorten kan hier niet

🎁 Claim €10.000 gratis handelen

In deze review

Bonussen & promoties

Welkomstbonus

Bitvavo geeft een welkomstbonus aan nieuwe klanten. De eerste zeven dagen betaal je hier geen commissie. Tot een bedrag van €10.000. 

Bijvoorbeeld: koop je voor €200 Bitcoin, dan kost dit je €0.40 fee bij Bitvavo. Door gebruik te maken van Bitvavo’s welkomstbonus, hoef je die kosten niet te betalen. Maximaal profiteren? Dan handel je dus voor €10.000 in crypto. Zo bespaar je €25 aan kosten. Dat is snel verdiend.

Van alle Nederlandse crypto exchanges geeft Bitvavo de beste bonus. 

Voorwaarden?

De enige voorwaarde is dat je een account aanmaakt via een verwijzingslink. Als je op deze link klikt, ontvang je automatisch korting. Vervolgens heb je zeven dagen de tijd om hiervan te profiteren.

Andere promoties?

Bitvavo is sponsor van de KNVB. Heel soms verloot Bitvavo kaarten voor een voetbalwedstrijd. Ik hoop dat er in de toekomst meer georganiseerd wordt. 

Crypto aanbod

Welke crypto heeft Bitvavo?

Bij Bitvavo koop je 225 cryptomunten. Dat zijn er best veel. Van de Nederlandse gereguleerde crypto exchanges heeft alleen Coinmerce meer cryptomunten, zo’n 360. 

Via Bitvavo koop je de beste cryptomunten als: Solana, Axie Infinity, Enjin en Gala. Uiteraard ook de grote jongens als Bitcoin, Ethereum en Ripple. 

Daarnaast onder meer:

Minpunt: Bitvavo is niet de juiste site voor als je op zoek bent naar kleine memecoins. Die kun je kopen op een decentrale exchange als Uniswap. Ook doet Bitvavo niet aan fan tokens zoals de geliefde Juventus Fan Token. Daarvoor kun je terecht bij Coinmerce.io. 

Met welke handelsparen koop je crypto?

Bitvavo beperkt zich tot de EURO-markt. Je koopt hier enkel crypto’s met euro’s. Tot een aantal jaar geleden, kon dit ook nog met Bitcoin. Helaas bleek er weinig animo voor te zijn, en heeft Bitvavo die optie verwijderd.

De minimale orderwaarde per transactie is €5. Dat is lager dan bij Coinmerce (€10), maar een stuk hoger dan bij Finst (€0.03).

Crypto kopen met dollars, zit er ook niet in. Daarvoor kijk je bij een gereguleerde buitenlandse exchange als Crypto.com.

Passief geld verdienen

Is staking mogelijk?

Ja, via Bitvavo krijg je op 22 munten een staking-vergoeding. Tot maximaal 15% op jaarlijkse basis. Hier stake je bijvoorbeeld: Axie Infinity (~ 15,00%), Celestia (~ 10,00%) en Casper (~ 7,00%). Opvallend: Polkadot is hier niet stakable. 

Bitvavo heeft van de Nederlandse crypto exchanges de meeste staking-opties. Daarbij: je kunt assets apart van elkaar inschakelen voor lending of staking

Helaas geeft Bitvavo niet op alle crypto de beste rente. Voor de beste staking-vergoedingen ga je naar Finst. Coins als Ethereum, Solana en Cosmos geven hier een iets betere rente. Voor Cosmos scheelt dit wel 2%. 

Zijn er crypto lending opties?

Ja, er zijn 14 coins die je tot 2,0% rente geven. Top: ook stablecoins geven je een jaarlijks rendement

Het aanbod lending is bij Bitvavo de helft kleiner dan bij Coinmerce. Belangrijk: Bij Coinmerce heet het geen lending, maar earning. 

Kosten

Hoe hoog zijn de transactiekosten?

Handel je via Bitvavo, dan betaal je standaard 0.25% fee (marktorder) per transactie. Bijvoorbeeld: koop je €100 aan Ethereum, dan betaal je €0,25 handelskosten. Daarmee is Bitvavo niet de goedkoopste. Finst is met 0,15% goedkoper. 

Maar: investeer je heel veel bij Bitvavo, dan is Bitvavo de goedkoopste. Ook is Bitvavo voordeliger als je limietorders inlegt.

Cryptokoersgids tipt: Handel bij Finst als beginner in crypto. Ben je al wat meer ervaren en weet je hoe limietorders werken? Dan is Bitvavo een betere optie.

Krijg je korting als je meer handelt?

Ja, Bitvavo wordt goedkoper als je meer handelt. Bitvavo kijkt naar het handelsvolume van de laatste 30 dagen. Handel je bijvoorbeeld voor €100.000 of meer in Ripple, dan betaal je nog maar 0.20% voor een marktorder en 0.10% voor een limietorder. Hoe meer je handelt, des te lager de kosten. Er is een aparte prijsstaffel voor ETH/BTC en eentje voor alle andere crypto’s. 

Opgelet: Bitvavo is zeer aantrekkelijk voor vermogende investeerders. Waarom? Handel je met hele grote bedragen (25 miljoen euro of meer) in bijvoorbeeld Ethereum, dan krijg je nog net geen geld toe. Je betaalt slechts 0.02% voor een marktorder. Handelen is zelfs gratis als je met limietorders werkt. 

Geinig detail: in het verleden kreeg je wel geld toe bij Bitvavo, zodra je hele grote volumes crypto handelde. 

Welke kosten worden nog meer gerekend?

Stort je geld met iDEAL, via een bankoverschrijving, Bancontact of stort je crypto? Dat is gratis. En verder:

Stortingskosten

  • Giropay Überweisung, EPS: 1.75%
  • PayPal: 2%
  • Sofort: 2,25%

Kosten voor opname digitale valuta: dit is afhankelijk van de blockchain, maar omgerekend zo’n €1- €5 per transactie.

Bijvoorbeeld:  het opnemen van Ethereum kost nu 0.0015 ETH. In euro’s is dit: €3,15. 

Tip van mij: gratis crypto opnemen kan ook. Kies dan voor: Ripple, Arweave, Celo, Conflux, Filecoin, Flow of Internet Computer. 

Prettig: euro’s uitbetalen naar je bankrekening is gratis.

Contactmogelijkheden

Hoe is de klantenservice?

Bitvavo heeft een uitstekende klantenservice. Je bereikt ze het snelst via de chat. Meestal krijg je binnen een minuut antwoord. De chat is doordeweeks tussen 10:00 – 17:00 geopend. In het weekend vanaf 10:00 – 15:00. 

Mailen kan ook. Op werkdagen tussen 08:00 – 21:00. In het weekend vanaf 9:00 tot 21:00. Antwoord krijg je meestal binnen vier uur. 

Minpunt: bellen kan niet. Alleen het Nederlandse Finst kun je bellen. 

Betrouwbaarheid & veiligheid

Is Bitvavo betrouwbaar?

Ja Bitvavo is betrouwbaar en 100% legaal in Nederland. De Bitvavo exchange heeft sinds 11 november 2020 een registratie bij De Nederlandsche Bank en wordt streng gecontroleerd. Hierdoor weet je zeker dat Bitvavo aan alle wettelijke vereisten voldoet en legaal in Nederland opereert.

Bitvavo is de grootste Nederlandse exchange en staat bekend als uiterst betrouwbaar. Uiteraard vind je op internet her en der een slechte review of negatieve ervaringen, maar voor een bedrijf met meer dan een miljoen Nederlandse klanten zijn dat er verrassend weinig.

Is Bitvavo veilig?

Ja, Bitvavo is veilig. De exchange is nooit door hackers bestolen.

De belangrijkste maatregel die genomen is: het grootste deel van de cryptovaluta staat opgeslagen in cold wallets. Hackers kunnen daar niet bij.

Daarnaast kun je 2FA inschakelen als een extra beveiligingslaag en kun je opnames van cryptovaluta blokkeren voor iedereen, met Bitvavo’s handige opnameslot.

Mocht het toch fout gaan?

Bitvavo is verzekerd voor een bedrag van 755 miljoen dollar. Als een kwaadwillende ongeoorloofd toegang krijgt tot je account, krijg je je geld terug, tot een bedrag van €100.000. Geen enkele andere exchange in Nederland biedt bankgarantie aan.

Ook ben je hier beschermd tegen een mogelijk faillissement. Geld en cryptotegoeden zijn namelijk ondergebracht in een aparte stichting.

Hoe lang duurt het voordat Bitvavo uitbetaald?

Bitvavo zegt: een uitbetaling duurt maximaal 1 tot 2 werkdagen. Ik heb dit uitvoerig getest. Uit de praktijk blijkt dat een uitbetaling meestal binnen een uur op de bankrekening staat.

Gebruiksvriendelijkheid

Is de site handig in gebruik?

Ja, Bitvavo is zeer handig in gebruik. Je verdwaalt hier niet. Kopen van crypto, instellingen, klantenservice, alles is makkelijk vindbaar. 

Heeft Bitvavo een app?

Ja, Bitvavo heeft een mobiele app en die is erg makkelijk in gebruik. Nadeel is dat niet alle functies binnen ‘geavanceerd handelen’ beschikbaar zijn. 

Geschikt voor beginners?

Ja, Bitvavo is dé exchange voor beginners. Bitvavo maakt crypto kopen net zo makkelijk als een online aankoop bij Bol.

Functies

Welke type orders kun je inleggen?

Standaard handel je hier met marktorders. Wil je zelf de aan- of verkoopprijs bepalen? Dat kan bij Bitvavo via een limietorder. Om risico’s op verliezen beperken, kun je hier ook een stoplimietorder plaatsen.

Daar blijf het bij: OCO-orders of handelen met leverage is niet mogelijk. Ook kun je niet shorten bij Bitvavo.

Wil je wel kunnen shorten of traden met leverage? Dan kun je in terecht bij de betrouwbare buitenlandse exchange: Crypto.com.

Kun je hier handelen met een handelsbot?

Ja, dit is mogelijk bij Bitvavo. Dit gaat via een API-verbinding. Bots die je kunt koppelen zijn onder meer: Cryptohopper, Crypto Bot, Altrady, Dematrading en Diamond Pigs. 

Helaas behoort 3Commas niet tot de opties. 

Tot slot: Bitvavo heeft geen eigen bot zoals Coinmerce dat wel heeft. 

Krijg je makkelijk inzicht in winst en verlies?

Ja, je kunt makkelijk zien hoeveel je winst of verlies staat. Per dag, week, maand of jaar geeft Bitvavo overzicht via handige grafieken. Helaas biedt Bitvavo enkel overzicht over de totale waarde van je portfolio. Niet per munt, en dat is een groot gemis. Crypto exchange Finst heeft dit wel goed op orde. 

Verder nog bijzondere functies?

Ja, sinds januari 2024 kun je automatisch crypto kopen (dollar-cost averaging). Koop periodiek je favoriete cryptomunten, bijvoorbeeld eens per week, tweewekelijks of maandelijks. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Wat zijn mijn ervaringen met Bitvavo?

Ik heb super fijne ervaringen met Bitvavo. Vooral de gebruiksvriendelijke is top geregeld: Ik handel hier al sinds 2017 met veel plezier. Crypto kopen is hier erg makkelijk.

Toch is het de laatste tijd vaak rommelig bij Bitvavo: De exchange kampt de afgelopen maanden soms met storingen. Dit is erg vervelend.

De mogelijkheden op het gebied van staking en lending ervaar ik als positief: hier heb ik alle controle over munten die ik wil staken of wil uitlenen. De vergoedingen zijn top.

Het aanbod is behoorlijk groot en je koopt hier geen shitcoins. Ook ben ik enthousiast over Bitvavo’s nieuwste functie: DCA. Voortaan koop ik wekelijks automatisch crypto.

Maar: Bitvavo noteert nieuwe munten pas vrij laat. Hierdoor mis je soms de boot voor veelbelovende projecten en dat is jammer.

Bitvavo groeit door naar andere landen. Ideaal, want dit zorgt voor steeds meer liquiditeit op de exchange. Ik mis soms wat volume op de wat kleinere munten. Dit wordt wel steeds beter.

Natuurlijk blijf ik handelen bij Bitvavo en alle andere (Nederlandse) crypto exchanges, om meer ervaringen op te doen en deze review én alle andere crypto exchange reviews up to date te houden.

Meer informatie over Bitvavo

KenmerkBeschrijving
BetalingsoptiesiDEAL, PayPal, Sofort, Bancontact, EPS, Giropay
Minimale euro storting€1
BedrijfBitvavo B.V.
Gevestigd in?Keizersgracht 281, 1016 ED Amsterdam
Oprichting2017
Aantal klanten?1.000.000+ gebruikers
Legaal in Nederland?Ja, vergunning bij DNB
Aantal cryptomunten220+
Wallet aanwezig?Ja
Bankgarantie?Ja, tot €100.000
UitbetalingsoptiesBankoverschrijving
Maximale opname?Maximaal €25.000 per keer