Hodl strategie voor beginners: stap-voor-stap uitleg

hodl strategie
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

In de wereld van cryptocurrency zijn er verschillende strategieën die beleggers kunnen gebruiken om geld te verdienen. De ‘Hodl’ strategie is een van de populairste strategieën die beleggers gebruiken om te profiteren van eventuele stijgingen in de waarde van een bepaald type cryptocurrency op de lange termijn. In dit artikel zullen we een overzicht geven van wat de ‘Hodl’ strategie precies is, hoe het werkt en wat de voordelen en nadelen ervan zijn. We zullen ook bespreken hoe je de ‘Hodl’ strategie kunt toepassen en enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden als je overweegt om deze strategie te gebruiken.

Wat is de 'Hodl' strategie precies?

De ‘Hodl’ strategie is een manier om geld proberen te verdienen met cryptocurrency. Het idee is om een bepaald type cryptocurrency te kopen en het dan lange tijd vast te houden, ongeacht wat er gebeurt met de prijs. Zo kun je profiteren van eventuele stijgingen in de waarde van die cryptocurrency op de lange termijn.

Voordelen van de 'Hodl' strategie

Er zijn een paar redenen waarom mensen kiezen voor de ‘Hodl’ strategie. Ten eerste kan het een goede manier zijn om geld te verdienen als de waarde van de cryptocurrency die je hebt gekocht stijgt. Ten tweede is het soms makkelijker om gewoon te wachten tot de waarde stijgt in plaats van steeds te proberen te voorspellen wanneer de prijs zal stijgen of dalen. Daarnaast scheelt het enorm aan transactiekosten, omdat je eenmalig een aankoop doet. 

Nadelen van de 'Hodl' strategie

De ‘Hodl’ strategie voor het beleggen in cryptocurrency kan een aantal nadelen met zich meebrengen. Zo kan het betekenen dat je geen mogelijkheid hebt om te profiteren van kortetermijnprijsbewegingen, omdat je de cryptocurrency langdurig vast moet houden. Er is ook het risico dat je geld verliest als de waarde van de cryptocurrency daalt. 

Bovendien beperk je jezelf tot één of een paar types cryptocurrency als je de ‘Hodl’ strategie gebruikt, wat kan leiden tot minder diversificatie in je beleggingen. Ten slotte kan het moeilijk zijn om geduld te hebben als de waarde van de cryptocurrency daalt, wat kan leiden tot stress en emotionele beslissingen.

Hoe kun je de 'Hodl' strategie toepassen?

We nemen je stap voor stap mee in het toepassen van de ‘Hodl’ strategie, zodat jij een vliegende start maakt in jouw crypto carrière.

Maak een keuze uit een cryptomunt

Om de ‘Hodl’ strategie te gebruiken, moet je eerst een cryptocurrency kiezen om in te investeren. Er zijn veel verschillende soorten cryptocurrency, dus het is belangrijk om wat onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. Sommige beleggers kiezen voor een samengestelde cryptoportefeuille, bestaande uit grotere munten zoals Bitcoin en Ethereum (50%), een aantal kleinere munten zoals Solana en Polkadot (30%) en hele kleine munten zoals Tamadoge en ChainX (20%). Het komt er eigenlijk op neer dat je op deze manier een uitgebalanceerde cryptoportefeuille creëert. 

Kies een geschikte exchange voor de aankoop

Zodra je een cryptocurrency of meerdere cryptomunten hebt gekozen, kun je het kopen op een website of app die cryptocurrency verkoopt. De beste crypto exchange in Nederland is  Bitvavo. Hier kun je al investeren vanaf €5. Cryptomunten koop je hier met euro’s. Je kunt ervoor kiezen om alle gekochte munten hier te laten staan. Tot een bedrag van €100.000 is verzekerd bij Bitvavo, in het geval hackers toegang krijgen tot jouw bezittingen. 

Crypto euro exchange Bitvavo
Eenvoudig crypto kopen via Bitvavo

HODL

Na het kopen van jouw cryptovaluta is het belangrijk om het langdurig vast te houden, ongeacht wat er gebeurt met de prijs. Als de prijs daalt, kan het moeilijk zijn om niet paniekerig te worden en de cryptocurrency te verkopen, maar als je de ‘Hodl’ strategie wilt volgen, is het belangrijk om geduld te hebben. Bedenk voor jezelf hoe lang je bereid bent deze strategie toe te passen. Spreek je een bepaalde periode af, waarna je verkoopt? Of kies je voor een bepaald koersdoel?

Maak een plan voor de verkoop

Uiteindelijk kun je de cryptocurrency verkopen wanneer je denkt dat de waarde het hoogste punt heeft bereikt. Dit kan moeilijk te voorspellen zijn, dus het is belangrijk om goed op de hoogte te blijven van wat er gebeurt in de wereld van cryptocurrency. Veelal kiezen mensen ervoor te verkopen wanneer iedereen over crypto praat. Dit is een teken aan de wand dat de markt overspannen raakt. Je zou hiervoor de fear and greed crypto index kunnen raadplegen om te achterhalen in welke toestand de markt zicht begeeft. 

Los daarvan zou je ook kunnen verkopen op het moment dat een cryptomunt een bepaald prijsdoel heeft behaald. Haalt die dat doel niet, maar is de markt op zijn retour, dan zou je alsnog kunnen overwegen het desbetreffende muntje te verkopen. Daarnaast kun je van te voren alvast limiet-orders instellen voor bepaalde koersen. Wanneer een munt een bepaalde prijs aantikt, wordt er automatisch verkocht. 

Zo’n limietorder kun je bijvoorbeeld instellen via Bitvavo. Je zou zelfs kunnen overwegen meerdere prijsdoelen per muntje in te stellen. Op deze manier verkoop je (een deel) van je muntje telkens wanneer de prijs omhoog gaat. Door het instellen van limietorders haal je de emotie eruit, wat juist goed samengaat met een perfecte ‘Hodl’ strategie.

Een voorbeeld kan zijn:

  • Verkoop 55% bij het bereiken van een prijs van €100
  • Verkoop 25% bij het bereiken van een prijs van €120
  • Verkoop 15% bij het bereiken van een prijs van €140
  • Verkoop de resterende positie bij €160
Limietorders
Limietorder

Belangrijke overwegingen bij het gebruik van de 'Hodl' strategie

Als je de ‘Hodl’ strategie wilt gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s die verbonden zijn aan cryptocurrency. Zoals bij elke belegging is er altijd het risico dat je geld verliest, dus zorg ervoor dat je niet meer geld investeert dan je kunt missen.

Het is ook belangrijk om betrouwbare bronnen te zoeken voor informatie over cryptocurrency. Er zijn veel websites en mensen die beweren dat ze expert zijn op het gebied van cryptocurrency, maar niet allemaal kunnen worden vertrouwd. Zoek naar reviews en advies van mensen die al lange tijd bezig zijn met cryptocurrency voordat je besluit om te investeren. Een betrouwbare bron is bijvoorbeeld: Cryptokoersgids.nl (ja, we maken gewoon ongegeneerd reclame). 

Houd ook altijd de laatste ontwikkelingen in de gaten als je in cryptocurrency wilt investeren. De waarde van cryptocurrency kan snel veranderen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt. Een site om de koersen in de gaten te houden is Coinmarketcap.com. 

Is de Hodl strategie de beste strategie?

De ‘hodl’ strategie kan een hele prettige manier zijn om geld proberen te verdienen met crypto. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat deze methode veruit de beste strategie is in crypto. Dit heeft het waarschijnlijk mee te maken dat de hele emotie eruit wordt gehaald. Dit wil overigens niet zeggen dat deze methode voor iedereen de beste methode is. 

Sommige cryptofanatiekelingen zweren bij het handelen in crypto. Op basis van technische indicatoren en een markt die mee zit. Al dan niet in combinatie met een bot die het werk doet. Veelal blijkt wel dat deze methode vooral goed werkt in een opwaartse markt. 

Hoe dan ook: wat voor de één goed werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Ben je op zoek naar een methode waarbij je weinig tot geen omkijken hebt naar jouw cryptovaluta? Dan kun je het beste ‘Hodlen’. Ben je toegewijd én heb je veel tijd? Dan kun je mogelijk meer resultaat halen uit het traden in crypto. 

Als je overweegt om in cryptocurrency te investeren, overweeg dan om de ‘Hodl’ strategie te gebruiken als een manier om een poging te doen geld te verdienen op de lange termijn.

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin