Hoeveel moet je investeren in cryptocurrency?

Hoeveel geld investeren in cryptocurrency
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Overweeg je om op een verstandige manier te investeren in cryptocurrency, maar weet je niet zeker hoeveel geld je moet investeren

Dit artikel geeft inzicht in hoeveel je potentieel kunt verdienen door elke maand een vast bedrag te investeren in cryptocurrency gedurende 25 jaar. 

Het benadrukt ook verschillende redenen om te investeren in cryptocurrency, zoals portefeuillediversificatie, potentieel hoge rendementen en bescherming tegen inflatie. 

Ook vertel ik je over het belang van het bepalen van je investeringshorizon en risicotolerantie en bieden we je praktische stappen om je crypto-investeringsreis te starten.

In het kort

Hoeveel moet je investeren in crypto om....

De vraag die je wellicht al een tijdje bezighoudt, is: hoeveel geld moet ik investeren in cryptocurrency? Het kan zijn dat je vrienden hebt horen praten over hun investeringen in cryptocurrency of dat je een advertentie op televisie hebt gezien van crypto brokers zoals Bitvavo of Finst, waardoor je interesse gewekt werd. 

Maar waar begin je precies en wat is je uiteindelijke doel? Misschien wil je slechts eenmalig een bedrag in cryptocurrency investeren om het eens uit te proberen, of misschien droom je van vervroegd pensioen of het worden van een miljonair.

Laat ik bij het meest opwindende onderdeel beginnen. Stel je voor dat je bereid bent om elke maand €100 te investeren in cryptocurrency en dit gedurende 25 jaar volhoudt. In de traditionele beleggingswereld wordt een rendement van 6% tot 8% als realistisch beschouwd. 

Echter, in de wereld van cryptocurrency kunnen de rendementen veel hoger oplopen, variërend van enkele tientallen procenten per jaar tot wel honderden procenten per jaar. Natuurlijk geldt ook hier dat rendementen zowel positief als negatief kunnen zijn.

Ik heb een tabel opgesteld om inzicht te geven in de mogelijke opbrengsten wanneer je gedurende 25 jaar maandelijks €100 in crypto investeert. In deze tabel zijn drie scenario’s opgenomen: een jaarlijks rendement van 10%, 15% en 20%.

Kun je miljonair worden? Bekijk onderstaande tabel maar eens:

Rendement crypto investeren 5, 10, 15, 20 en 25 jaar
Rendement met een maandelijkse inleg van €100

Verschillende doelen bij het investeren in crypto: welke zijn dit?

Er zijn verschillende motieven die aanleiding kunnen geven tot het investeren in crypto, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. Hieronder vind je enkele mogelijke doelen:

  • Groei van je vermogen: Indien je op zoek bent naar een mogelijkheid om jouw vermogen op de lange termijn te laten groeien, kan je overwegen om te investeren in crypto. Dit kan leiden tot een potentieel hoog rendement.
  • Spreiding: Indien je al in andere beleggingen hebt geïnvesteerd, kan het toevoegen van crypto aan jouw portefeuille helpen om jouw risico’s te spreiden. Hoewel crypto een correlatie heeft met traditionele activa, zoals aandelen en obligaties, kan het een goede manier zijn om jouw portefeuille te diversifiëren.
  • Zorgen over inflatie: Indien je je zorgen maakt over inflatie, kan investeren in crypto een manier zijn om jezelf te beschermen. Sommige crypto’s hebben een beperkte voorraad, waardoor ze waardevast kunnen zijn als de inflatie stijgt.
  • Speculatie: Indien je op zoek bent naar een snel rijk te worden met crypto, kan investeren in crypto een optie zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat dit risicovol kan zijn en dat je jezelf goed moet informeren voordat je besluit om te investeren.

Uiteindelijk hangt het bedrag af van je persoonlijke situatie, de risico’s die je wilt nemen en het tijdsbestek waarbinnen je het gerealiseerd wilt hebben. Daar vertellen we je graag meer over.

Persoonlijke situatie

Om te bepalen hoeveel geld je eventueel zou kunnen investeren in cryptocurrency, is het goed om te kijken naar jouw persoonlijke financiële situatie. 

Belangrijk hierbij is om te kijken naar jouw beschikbare inkomen, jouw spaargeld en wat je dagelijks, wekelijks of maandelijks nodig hebt voor noodzakelijke uitgaven

Het is belangrijk dat je niet investeert in cryptocurrency indien je je geld niet kunt missen. Je moet verstandig met je geld omgaan. Zorg er altijd voor dat je geld overhoudt om bijvoorbeeld een nieuwe koelkast te kopen of je auto te laten repareren.

A bank is a place that will lend you money if you can prove that you don't need it.

Korte of lange termijn?

Een ander belangrijk punt is het zogenaamde “investeringstijdhorizon“. Wil je eenmalig investeren in crypto en eventueel meeliften op de hype die momenteel gaande is en dus op korte termijn proberen wat van je geld te maken? Of denk je op de lange termijn en ben je dus bereid om jouw geld voor een langere tijd weg te zetten?

Als crypto investeerder is het belangrijk om te bepalen wat jouw investeringstijdshorizon is. Dit bepaalt namelijk welke strategie je het beste kunt volgen. Korte termijn beleggers, ook wel day traders genoemd, proberen op de korte termijn winst te maken door snel in en uit te stappen op de markt. 

Zij volgen de dagelijkse fluctuaties van de cryptomarkt en proberen daarop in te spelen. Dit vergt veel kennis, tijd en ervaring. Het is daarom niet aan te raden voor beginnende crypto investeerders.

Lange termijn crypto investeerders

Lange termijn beleggers daarentegen zijn niet geïnteresseerd in de dagelijkse fluctuaties van de cryptomarkt, maar kijken naar de lange termijn potentie van de crypto waarin zij investeren. Zij zijn bereid om hun geld voor een langere tijd weg te zetten en te wachten op een gestage groei. Dit vergt minder kennis, tijd en ervaring, maar wel meer geduld.

Het is belangrijk om te beseffen dat zowel korte als lange termijn beleggen risico’s met zich meebrengen.

Korte termijn beleggen is vaak meer risicovol, omdat het vergt dat je op het juiste moment in- en uitstapt op de markt. Dit vergt veel kennis en ervaring en kan leiden tot grote verliezen als je niet op tijd uitstapt. 

Lange termijn beleggen is minder risicovol, maar er is nog steeds kans op verliezen als de crypto waarin je hebt geïnvesteerd niet goed presteert op de lange termijn.

Zou jij de spanning aan kunnen van korte termijn investeren
Zou jij de spanning aan kunnen van korte termijn beleggen in crypto?

Risico dat je wil nemen

Wanneer je in crypto investeert, moet je weten dat dit gepaard gaat met een bepaalde mate van risico. Naast het risico dat je al jouw geld kunt verliezen, zijn er ook nog andere risico’s verbonden aan het investeren in cryptocurrency.

Een van de grootste risico’s is dat je slachtoffer kunt worden van een hack. Dit is in het verleden al meerdere keren gebeurd bij verschillende exchanges, waarbij hackers erin slaagden om grote hoeveelheden cryptocurrency te stelen. Als je jouw crypto bewaart op een exchange, loop je dus het risico dat je jouw geld kwijtraakt als de exchange gehackt wordt.

Een ander risico is dat de koers van een bepaalde cryptomunt sterk kan fluctueren. De koersen van cryptocurrencies zijn vaak zeer volatiel en kunnen in korte tijd sterk stijgen of juist dalen. Dit kan leiden tot grote verliezen als je op het verkeerde moment instapt of uitstapt.

Daarnaast is er ook het risico dat de overheid besluit om strengere regels te gaan hanteren voor cryptocurrencies, wat kan leiden tot een daling van de koersen. Ook kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat een bepaalde cryptomunt niet meer relevant wordt en daardoor in waarde daalt. Andersom kunnen technologische ontwikkelingen juist een bepaalde hype in cryptoland aanwakkeren. De opkomst van AI heeft bijvoorbeeld (kortstondige) koersexplosies veroorzaakt in AI-gerelateerde cryptomunten.

Als crypto investeerder is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en hierop in te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om jouw crypto niet op een exchange te bewaren, maar in een hardware wallet. 

beste AI crypto
AI technologie zorgde voor koersexplosies voor bepaalde munten

Investeren in cryptocurrency als onderdeel van een breder investeringsportfolio

Als je overweegt om te investeren in cryptocurrency, is het belangrijk om dit te zien als een onderdeel van een breder investeringsportfolio. Diversificatie is een belangrijk aspect van risicomanagement en het is verstandig om niet al je geld in één investering te steken, ook niet in cryptocurrency. 

Praktische stappen: waar & wanneer stop ik mijn geld in crypto?

Nu je meer weet over het belang van spreiding van kansen, het nemen van risico’s en het maken van een weloverwogen investeringsbeslissing, is het tijd om praktische stappen te zetten om je eerste investering in crypto in gang te zetten.

1. Grondig onderzoek doen naar verschillende soorten cryptomunten en platforms is van cruciaal belang voordat je begint met investeren. Er zijn tal van cryptocurrencies en platforms beschikbaar en het is belangrijk om te begrijpen hoe ze werken, wat hun potentieel is en wat de risico’s zijn.

2. Om cryptocurrencies te kunnen kopen en bewaren, moet je een digitale portemonnee hebben. Dit kan via een exchange of een specifieke wallet-provider. Het is belangrijk om een veilige en betrouwbare portemonnee te kiezen en om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het instellen van sterke wachtwoorden en het gebruik van tweefactorauthenticatie.

3. Selecteer een gerenommeerde Nederlandse cryptocurrency exchange of broker waarbij je rekening kunt houden met zaken als veiligheid, kosten en gebruikersvriendelijkheid. In Nederland zijn er exchanges met een registratie bij de Nederlandsche Bank. Voorbeelden hiervan zijn o.a.: Bitvavo, Finst, BCM & Coinmerce.io. Het is belangrijk om te kiezen voor een platform dat aan de wettelijke vereisten voldoet en waarbij je jouw investering veilig kunt bewaren.

4. Ontwikkel een strategie voor in- en uitstappen, bijvoorbeeld door het houden van specifieke triggerpunten of het volgen van markttrends. Het is belangrijk om te bepalen op welk moment je welk bedrag investeert en om verschillende technieken toe te passen, zoals dollar-cost averaging (DCA), waarbij je regelmatig een vast bedrag investeert in plaats van in één keer een groot bedrag.

Kortom, starten met cryptomunten vereist grondig onderzoek en het nemen van weloverwogen beslissingen. Het is belangrijk om een veilige en betrouwbare portemonnee te hebben, een gerenommeerde exchange of broker te kiezen en een strategie te ontwikkelen voor in- en uitstappen. Door deze stappen te volgen en de markt nauwlettend in de gaten te houden, kun je jouw kansen op succes vergroten en het risico op verlies minimaliseren.

Laten we het eens concreter maken aan de hand van een voorbeeld. 

Hoeveel geld investeer jij in jouw eerste crypto investering
Hoeveel geld investeer jij in jouw eerste crypto investering

Voorbeeld: bedrag als doel

Een voorbeeld van iemand die ervoor kiest om €100 per maand te investeren in cryptocurrency (o.a. Bitcoin, Cardano, Solana & wat kleinere muntjes) is bijvoorbeeld iemand met een banksaldo van €10.000 en een maandelijks inkomen van €3000. 

Door maandelijks €100 te investeren in cryptocurrency, investeert deze persoon ongeveer 3% van zijn/haar maandinkomen en 1% van zijn/haar totale vermogen. Dit is een relatief klein percentage, wat betekent dat het risico beperkt blijft.

Deze persoon heeft ervoor gekozen om altijd op de eerste maandag van de maand te investeren, volgens de DCA-methode (dollar-cost averaging). Hierbij wordt er regelmatig een vast bedrag geïnvesteerd, ongeacht de koers van de cryptocurrency op dat moment. Op deze manier wordt het risico van het investeren in cryptocurrency gespreid over een langere periode.

Deze persoon heeft ook besloten om te stoppen bij een vooraf afgesproken bedrag. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald bedrag zijn dat de persoon heeft vastgesteld als een realistisch doel. Door een doel te stellen, kan deze persoon zijn/haar investeringen beter beheren en een strategie ontwikkelen die past bij zijn/haar persoonlijke doelen en behoeften.

It's not the amount of money you invest that matters, it's the consistency of your investments that counts

Hoeveel je moet investeren? Je hebt het zelf in de hand

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in cryptocurrency, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geen onrealistische winsten na te jagen. De markt voor cryptovaluta is volatiel en er zijn geen garanties voor rendement. Toch kan het investeren in cryptocurrency een verleidelijke optie zijn als je op zoek bent naar een kans om je financiële status te verbeteren. Het potentieel voor hoge rendementen kan namelijk erg aantrekkelijk zijn.

Echter, het is cruciaal om je persoonlijke financiële situatie, doelen en risicotolerantie te overwegen voordat je jezelf volledig in deze wereld stort. Het starten met een klein bedrag en alleen investeren wat je je kunt veroorloven om te verliezen, is een slimme aanpak om de risico’s te beperken. Daarnaast is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de verschillende cryptocurrencies en platforms die beschikbaar zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Het begrijpen van de risico’s is echter niet genoeg. Je moet ook maatregelen nemen om jouw investering te beschermen. Dit kan onder andere door het gebruik van een hardware wallet en het selecteren van een gerenommeerde exchange of broker. Dit zijn belangrijke stappen om te nemen, aangezien het beschermen van jouw investering van essentieel belang is.

Of je nu kiest om te investeren voor kapitaalgroei, diversificatie, inflatiebescherming of speculatie, het is belangrijk om een duidelijke beleggingshorizon te hebben. Het bijhouden van de laatste ontwikkelingen op de cryptocurrency-markt kan daarbij helpen. Maar vergeet niet dat het uiteindelijk aan jou is om te bepalen of deze investeringsvorm past bij jouw persoonlijke situatie en doelen.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin