De crypto dollar cost averaging strategie uitgelegd

Crypto Dollar Cost Averaging methode
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Wanneer je geld gaat investeren zal je daarbij tot de vaststelling komen dat er een keuze kan worden gemaakt tussen twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je in één klap een groot bedrag investeren in de asset van je keuze. Dit was de optie die in het verleden het vaakst werd toegepast. Ondertussen is daar enigszins verandering in gekomen. Financiële experten benadrukken namelijk tegenwoordig zeer vaak het belang van gespreid instappen. Of het daarbij nu gaat om de traditionele financiële markt of om de cryptomarkt maakt niet zozeer een verschil. Van zodra er sprake is van een bepaald koersrisico kan het dan ook een betere keuze zijn om gespreid in te stappen. Hoe je dat nu precies kan doen? Door middel van de crypto dollar cost averaging strategie!

Waarvoor staat dollar cost averaging precies?

Wanneer je nieuw bent met beleggen of investeren (in crypto) is het best mogelijk dat je nog nooit eerder hebt gehoord over de dollar cost averaging strategie. Eigenlijk staat deze vorm van investeren voor het periodiek spreiden van je investeringen. Zoals in de inleiding al aangehaald zal er dus niet in één keer worden geïnvesteerd met een groot bedrag. In plaats daarvan zal je dat grote bedrag opdelen in allemaal kleine(re) stukjes die je vervolgens gespreid in de tijd gaat investeren. In het bijzonder voor het woord ‘averaging’ geldt dat ze een belangrijke vertegenwoordiging vormt voor de werkwijze van deze strategie. Het toepassen van de DCA-methode zorgt er immers voor dat er stelselmatig wordt gewerkt aan de realisatie van een gemiddelde aankoopprijs.

Voordelen van de DCA-methode

Voor het overgrote merendeel van de mensen die tegenwoordig beslissen om te gaan investeren geldt dat ze dit doen volgens de dollar cost averaging methode. Dat is het gevolg van de verschillende voordelen waar je bij het toepassen van deze strategie op kan rekenen. De voordelen waarvan sprake is zijn dan ook onder meer degene die je hieronder aantreft:

 1. Het bedrag dat je nodig hebt om te starten met investeren in cryptomunten is veel kleiner;
 2. Het koersrisico waar je rekening mee moet houden is veel beperkter;
 3. Je kan veel eenvoudiger zorgen voor de nodige (cruciale) spreiding in je portefeuille;

Hoe mooi bovenstaande in de praktijk ook mag lijken, het is wel zo dat er rekening dient te worden gehouden met een aantal belangrijke voorwaarden. Enkel en alleen wanneer je aan deze voorwaarden voldoet zal je immers ten volle kunnen rekenen op het effect van deze strategie. Zo dien je bijvoorbeeld consequent en het liefst maandelijks te investeren. In het meest optimale geval doe je dat bovendien ook steeds met (ongeveer) hetzelfde bedrag. Ben je van plan om slechts enkele keren te investeren volgens deze strategie? Dan zal ze haar doel helaas compleet voorbijschieten.

Inleggen met DCA methode
Inleggen met DCA methode

Hoe werkt de crypto dollar cost averaging strategie?

In de basis kan er worden gesteld dat de werking van de crypto dollar cost averaging strategie eigenlijk ontzettend eenvoudig is. Dit betekent dan ook dat ze eigenlijk ontzettend toegankelijk is voor iedereen die wenst te investeren. Dit geldt dus niet alleen voor de reeds (meer) ervaren investeerders, maar zeker ook voor de beginners. Er zijn in principe twee kernwaarden waar je aan moet zien te voldoen wanneer je deze strategie gaat toepassen, namelijk:

 1. Je moet bereid zijn om periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) te investeren;
 2. Je dient met (min of meer) hetzelfde bedrag te investeren;

Bovenstaande twee eisen zijn van cruciaal belang op het moment dat er moet worden gewerkt aan het realiseren van een gemiddelde aankoopkoers. Dat is uiteindelijk de belangrijkste doelstelling bij het toepassen van de crypto dollar cost averaging strategie. Op deze manier kan je de impact van het zogenaamde koersrisico immers aanzienlijk binnen de perken houden voor wat jouw investeringen betreft. Dit maakt het voor veel mensen minder risicovol om in bijvoorbeeld crypto te beleggen.

Stap 1: Bepaal in welke cryptomunten je gaat investeren

Op welke manier je ook gaat investeren in crypto, je dient er altijd rekening mee te houden dat je grondig je eigen onderzoek zal moeten doen. Daaruit zal in eerste instantie moeten blijken in welke soorten cryptocurrencies je graag wenst te gaan investeren. Het wordt sterk aangeraden om altijd te zorgen voor een bepaald fundament voor je crypto portefeuille. Dit betekent dan ook dat het bijvoorbeeld interessant kan zijn om in eerste instantie vooral te dollar cost averagen in een asset zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om er een meer speculatieve altcoin bij te nemen. Dit gezegd hebbende dien je hierbij altijd rekening te houden met de agressiviteit van je beleggingsprofiel. Hoe agressiever deze is, te risicovoller je investeringen mogen zijn, maar des te groter ook de potentiële verliezen kunnen oplopen. Let daar wel voor op.

In ieder geval, omdat de crypto dollar cost averaging strategie vereist dat je consequente investeringen moet gaan maken is het van cruciaal belang om deze strategie uitsluitend toe te passen op cryptomunten die over een solide user case evenals toekomstperspectief beschikken. Bijgevolg is het bijvoorbeeld allerminst aan te raden om op deze manier in een memecoin te gaan investeren.

Stap 2: Bepaal het bedrag waarmee je gaat investeren

Heb je bepaald in welke cryptomunten je gaat investeren? Dan is het volgende wat moet gebeuren bij de crypto dollar cost averaging strategie het bepalen van het bedrag waarmee je gaat investeren. Bij het bepalen van dit bedrag zijn er twee belangrijke aandachtspunten om bij stil te blijven staan:

 1. Bepaal een bedrag dat je bereid bent om te verliezen of langdurig vast te zetten;
 2. Zorg ervoor dat je het bepaalde bedrag periodiek kan blijven investeren;

Bij het bepalen van het bedrag dat je gaat investeren in crypto is het ontzettend belangrijk om deze te bepalen in lijn met het risicoprofiel waarover je beschikt. Wat betekent dat nu precies? Hoe agressiever je risicoprofiel in de praktijk is, des te volatieler de assets mogen zijn waarin je investeert. Beschik je over een zeer defensief risicoprofiel? Dan zal je wellicht een significant groter bedrag bijvoorbeeld weg willen gaan zetten op een spaarrekening of in een meer defensieve belegging. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de verdeling van cryptoassets (grote, middelgrote en kleine cryptomunten). Het risicoprofiel is neutraal.

Cryptoportefeuille
Conservatief beleggen in crypto

Stap 3: Bepaal de frequentie van je investeringen

Bij het toepassen van de crypto dollar cost averaging strategie is het eveneens van belang om de periodiciteit van je investeringen te gaan bepalen. Door ontzettend veel mensen wordt er standaard vanuit gegaan dat je bij de toepassing van deze strategie altijd rekening moet houden met maandelijkse investeringen. Dat is echter niet per se een vereiste. Van belang is vooral dat de periodiciteit waarmee je gaat investeren zo gelijk mogelijk wordt gehouden. Investeren op deze manier kan in ieder geval gebeuren op de onderstaande termijnen:

 • Maandelijks;
 • Tweemaandelijks;
 • Driemaandelijks;
 • Zesmaandelijks;
 • Jaarlijks;

In de praktijk is het zo dat het merendeel van de mensen die de DCA-methode gaan toepassen ervoor kiezen om maandelijks, tweemaandelijks of per kwartaal te gaan investeren. De andere termijnen, zeker de jaarlijkse, komen eigenlijk niet zo vaak voor. Dit gezegd hebbende zou het volgens de principes van de DCA-methode op zich wel mogelijk moeten zijn om dit te doen. Of je daarmee dan nog steeds kan rekenen op een zo optimaal mogelijke inperking van het koersrisico is echter nog maar zeer de vraag. Voor het maximale effect zijn maandelijkse investeringen uiteraard de beste keuze.

Automatisch investeren volgens de DCA-methode? Het kan!

Voor heel wat mensen geldt dat ze zichzelf zien als een passieve belegger of investeerder. Dit betekent dat ze eigenlijk het liefst van allemaal zo weinig mogelijk omkijken willen hebben naar hun investeringen. Wanneer dat ook geldt voor jou kan je onderzoeken of het mogelijk is om bijvoorbeeld automatisch te gaan investeren in crypto door middel van de dollar cost averaging strategie. Dat is een mogelijkheid die door veel, vooral buitenlandse, crypto brokers en sommige Nederlandse crypto exchanges wordt aangeboden.

Vaak is het dan wel zo dat je moet zorgen voor een voldoende saldo of dat je bijvoorbeeld je goedkeuring dient te geven voor een automatische, periodieke afboeking van je bankrekening. In ieder geval, wil je niet periodiek zelf de inleg in de gewenste cryptomunten willen doen? Dan kan kiezen voor één van de automatische investeringsmogelijkheden zeker en vast een optie zijn om te overwegen. 

DCA bot gebruiken

Een andere optie om gemakkelijk te investeren in cryptomunten is door gebruik te maken van een handelsbot. Er zijn verschillende bots op de markt, zoals 3commas en Cryptohopper. Met name de DCA-bot van Crytohopper kan eenvoudig worden gekoppeld aan jouw Bitvavo-account, waardoor je de bot op vooraf ingestelde momenten kunt laten investeren in specifieke cryptomunten op bepaalde dagen.

Het gebruik van bots zoals Cryptohopper kan erg handig zijn, vooral omdat de meeste exchanges in Nederland, die geregistreerd zijn bij de Nederlandsche Bank, niet automatisch handelen mogelijk maken.

8,4
4.3/5

Cryptohopper

🤖 Probeer 3 dagen gratis
🚀 Automatisch handelen
💶 Kosten: Gratis – $107 p/m
🧔 Beginners & gevorderden

Voor welke nadelen moet je aandachtig zijn?

Voor de crypto dollar cost averaging strategie geldt dat ze duidelijk verschillende interessante voordelen met zich meebrengt. Dit gezegd hebbende zal je er uiteraard ook altijd goed aan doen om stil te blijven staan bij de nadelen die ermee gepaard kunnen gaan. Wat deze nadelen betreft dien je in eerste instantie stil te blijven staan bij het feit dat deze strategie uitsluitend werkt wanneer je ze aanhoudend en dus periodiek toepast. Doe je dat niet? Dan heeft dat als gevolg dat deze strategie haar doel eigenlijk voorbijschiet. Helaas blijkt dat in de praktijk zeer vaak het geval te zijn.

Naast bovenstaande geldt voor de crypto dollar cost averaging strategie dat ze eveneens vaak een vals gevoel van veiligheid creëert. Het is zeker zo dat je in de praktijk kan zorgen voor een aanzienlijke inperking van het koersrisico wanneer je de keuze maakt om te gaan investeren in crypto door middel van deze strategie. Dit gezegd hebbende neemt dit uiteraard de andere risico’s niet weg. Dit betekent dat je nog altijd grondig je huiswerk moet maken voorafgaand aan het maken van eender welke investering in crypto. Enkel en alleen op die manier kan je vervelende verrassingen voorkomen.

Hoe interessant is de crypto dollar cost averaging strategie?

Voor de crypto dollar cost averaging strategie geldt dat ze een tegenwoordig ontzettend vaak toegepaste strategie is. Heel wat gerenommeerde investeerders zweren overigens ook bij deze strategie. Dit gezegd hebbende zou het niet verstandig zijn om blind te zijn voor de nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd op het moment dat je van deze strategie gebruik gaat maken. Voor veel mensen geldt dat ze niet bepaald beschikken over een stabiele financiële situatie. Dit kan er zomaar voor zorgen dat er niet periodiek (met hetzelfde bedrag) kan worden geïnvesteerd. Op deze manier wordt de meerwaarde van deze strategie toch sterk ondermijnd.

Ben je dus met andere woorden van plan om te gaan investeren in crypto door middel van de dollar cost averaging strategie? Bepaal dan vooral voor jezelf of deze strategie toepassen voor jou daadwerkelijk interessant en vooral ook houdbaar is. Kan je slechts één of enkele keren op deze manier investeren in de gewenste cryptocurrencies? Dan is het toepassen van deze strategie voor jou mogelijks niet echt geschikt. Dit is iets waar je beslist aandachtig voor dient te zijn.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 360+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin