Crypto update: Bitcoin ETF’s, Auto Invest bij Finst, en meer!

Cryptonieuws week 2 2024
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Deze week in het cryptonieuws staat vooral in het teken van de lancering van de allereerste Bitcoin spot ETF’s op de Amerikaanse beurs. Deze belangrijke ontwikkeling trekt breed de aandacht en wordt gezien als een significante stap voorwaarts voor de integratie van cryptocurrency in de traditionele financiële markten.

Daarnaast bespreek ik onder meer de nieuwste toevoeging op het Finst-platform: Auto Invest. Deze feature stelt gebruikers in staat om automatisch en periodiek te investeren in crypto. Lees snel verder voor alle belangrijke ontwikkelingen in crypto. 

Nieuw bij Finst: Auto Invest (periodiek crypto aankopen)

Afgelopen dinsdag kwam Finst met heuglijk nieuws: gebruikers kunnen nu automatisch in crypto investeren. Hun nieuwste wapenfeit heet: Auto Invest. Hierdoor kun je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks automatisch in crypto investeren op door jou vastgestelde momenten. Je kunt kiezen uit investeren in losse munten of cryptobundels. De functie is beschikbaar voor alle gebruikers en het enige wat je ervoor nodig hebt, is een account en wat euro’s in je account. Alle aankopen worden gedaan vanuit je euro-wallet. 

Extra makkelijk is dat je je bank opdracht kunt geven eens in de zoveel tijd wat euro’s naar Finst te sturen. Dit zorgt ervoor dat er altijd aankopen kunnen worden gedaan. Sommige ervaren crypto-investeerders kennen deze manier van investeren onder de naam Dollar Cost Averaging, een populaire manier om altijd de gemiddelde prijs te kopen, zonder dat er maar een sprankje emotie bij komt kijken. Aanvullend geeft Finst je ook de mogelijkheid alle aangekochte crypto automatisch te laten verplaatsen naar een andere exchange of wallet. 

Klinkt dit interessant voor je? Finst geeft alle nieuwe gebruikers een mooie cash bonus, wanneer je voor minimaal €500 crypto verhandelt. 

Dollar cost averaging Bitvavo

Bitvavo rolt periodiek aankopen van crypto uit voor alle gebruikers

En niet alleen Finst is into automatisch investeren: al eerder bracht ik het nieuws naar buiten dat Bitvavo ook de mogelijkheid biedt tot periodiek aankopen van crypto. Tot gisteren was deze functie er voor een select groepje mensen, maar nu dus voor iedereen die een account heeft bij Nederlands populairste exchange. 

Het enige verschil met Finst is dat je bij Bitvavo niet automatisch crypto kunt laten opnemen naar een externe wallet. Het voordeel van Bitvavo is wel dat je bepaalde munten kunt uitsluiten van staking of lending. Finst biedt die mogelijkheid niet.

Lancering van de eerste Bitcoin spot ETF’s

We hebben er jaren op moeten wachten, maar het is nu eindelijk een feit: de eerste Bitcoin spot ETF’s zijn een realiteit. Maar liefst elf beursfondsen kregen goedkeuring van de SEC. Eindelijk!

Valse start door hack en impact op de koers

Heel even, slechts een minuut of tien, leek het erop dat de Amerikaanse beurswaakhond op donderdagavond groen licht gaf. In een Twitterbericht werd het nieuws naar buiten gebracht, maar dit bleek nepnieuws te zijn. Een onbekend persoon had het Twitteraccount gehackt en plaatste de tweet, waarna de Bitcoin-koers kortstondig door het dak ging. 

Enkele momenten later kwam de SEC met een verklaring en meldde dat het account gehackt was. De daaropvolgende reactie was dat beleggers massaal verkochten en de koers met enkele duizenden euro’s daalde.

Op Twitter vroegen mensen zich af of het bericht mogelijk verkeerd was ingepland. Een officieel Twitterkanaal kwam enkele uren later met de verklaring dat het inderdaad om een hack ging. 

Optimisme op de markt en de toekomst van Bitcoin

Afgelopen vrijdag werd steeds duidelijker dat het er toch echt van ging komen. Verschillende experts deelden berichten over de voorbereidingen van diverse beursfonden. Ook werd er een heuse prijsoorlog gevoerd door de verschillende beursfondsen om de laagste kosten aan te bieden.

Bitcoin spot ETF’s zijn nu eindelijk een feit en de koers van Bitcoin liet duidelijk zien dat er veel optimisme is in de markt. Afgelopen vrijdagmiddag rond 16.00 uur deed Bitcoin bijna €45.000, een prijs die we voor het laatst in mei 2021 zagen.

Nieuwe mijlpaal: Bitcoin halving

Wat de koers de komende periode gaat doen, blijft gissen. Verschillende analisten denken dat de prijs eerst nog wel even zal zakken. De prijs van Bitcoin zal vermoedelijk stijgen zodra er flink wat institutioneel geld de markt in komt, door deze Bitcoin ETF’s. Bij een succes van deze ETF’s, zullen vermoedelijk ook alternatieve spot ETF’s komen voor bijvoorbeeld Ethereum, Solana of Ripple. 

Voor nu is het eerstvolgende grote evenement de Bitcoin halving, een volgende prijsopdrijver voor Bitcoin, en alle altcoins. Ik heb zin in 2024: dit kon nog wel eens een mooi jaar worden!

Bitget verlaat Nederland

De grote buitenlandse exchange Bitget, die in 2018 het levenslicht zag met meer dan 20 miljoen klanten én Lionel Messi als boegbeeld, vertrekt uit Nederland. 

Eind 2023 liet de exchange al weten geen Nederlandse gebruikers meer aan te nemen, maar nu is het ook voor bestaande Nederlandse klanten niet meer mogelijk. 

Deze stap volgt op de eerdere beslissing van Bitget om geen nieuwe Nederlandse gebruikers te accepteren, een beweging die wijst op de toenemende regelgevende druk in Nederland.

Nederlandse klanten niet toegelaten op Bitget

Buitenlandse exchanges vertrekken uit Nederland

Net als andere buitenlandse exchanges zoals Binance en Gate.io, die eerder al Nederland verlieten, heeft Bitget te maken met strenge regelgeving. In Nederland moeten exchanges die Nederlandse klanten bedienen een registratie hebben bij de Nederlandsche Bank. Dit heeft geleid tot een vertrek van diverse buitenlandse partijen uit de Nederlandse markt.

Hoewel sommige buitenlandse exchanges, waaronder Coinbase en Bybit, erin geslaagd zijn een registratie te verkrijgen – Bybit met enige hulp van Satos door een samenwerking aan te gaan – is dit Bitget niet gelukt. Voor handelaren die bij Bitget handelden, lijkt Bybit nu het beste alternatief. 

Ik benadruk het belang van handelen via platforms die geregistreerd staan bij de Nederlandsche Bank om onaangename verrassingen door regelgevende kwesties te voorkomen.

Support Coinmerce moeilijk bereikbaar

Coinmerce de komende dagen slecht bereikbaar

Wanneer Coinmerce-gebruikers vandaag inloggen op hun account, worden ze begroet met de melding: ‘De komende dagen is Coinmerce niet bereikbaar via chat en telefoon. Gebruikers kunnen nog wel gewoon mailen, maar mogelijk is de wachtrij langer dan normaal’.

Er is geen verdere uitleg gegeven over de reden achter deze beperkte bereikbaarheid. Klanten die in de tussentijd vragen hebben, zullen dus mogelijk langer moeten wachten op een reactie. 

Ik vermoed dat dit waarschijnlijk te maken heeft met de toegenomen drukte op de exchange, veroorzaakt door het positieve nieuws van de afgelopen week.

Ethereum Name Service’s (ENS) prijs explodeert 

Sinds afgelopen dinsdag is Ethereum Name Service (ENS) bezig met een indrukwekkende rally. Op het handelsplatform Bitvavo zag Cryptokoersgids dat zowel zowel de prijs als het handelsvolume aanzienlijk is gestegen. Vandaag de dag staat ENS in de top 5 (€13,8 M) van meest verhandelde munten op Bitvavo, net na Cardano (€15 M) en Solana (€27) – een opmerkelijke prestatie voor deze relatief onbekende munt. Maar hoe komt dit?

De plotselinge opmars van ENS kan toegeschreven worden aan een aantal factoren. Ten eerste ontving ENS een krachtige ondersteuning van Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, die het belang van de dienst in de crypto-industrie benadrukte. 

Daarnaast is er speculatie dat de SEC binnenkort een spot Ethereum ETF zal goedkeuren, wat de prijs van Ethereum-gerelateerde tokens, waaronder ENS, zou doen stijgen. 

Deze factoren samen hebben gezorgd voor een toename van zowel interesse als investeringen in ENS op Bitvavo.

Primeur voor Bitcoin: Allereerste Golden Cross op de weekchart

Bitcoin heeft een historische mijlpaal bereikt met de vorming van het allereerste ‘Golden Cross’ op de weekchart. Een Golden Cross is een technisch analysepatroon waarbij een kortetermijn gemiddelde (zoals het 50-weken gemiddelde) het langetermijn gemiddelde (zoals het 200-weken gemiddelde) van onderen kruist. 

Hoewel dit patroon vaker voorkomt op dag- en uurcharts (van Bitcoin), is het een zeldzaam verschijnsel op de wekelijkse grafieken, wat deze gebeurtenis bijzonder maakt.

Ethereum zag eind november een vergelijkbaar bullish signaal op haar weekchart, al was dit voor Ethereum niet de eerste keer. 

De ontwikkeling bij Bitcoin duidt op een sterk bullish sentiment en kan wijzen op een langdurige opwaartse trend.

Golden Cross weekchart Bitcoin

Vorige edities van het wekelijkse cryptonieuwsOp de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin