Beste 3 crypto exchanges van Nederland

Wat is nu echt de beste crypto exchange van Nederland? Om die vraag te kunnen beantwoorden heb ik verschillende brokers en exchanges met elkaar vergeleken. Een goede exchange heeft zijn veiligheid op orde, biedt een ruim aanbod aan bitcoin en andere cryptomunten, hanteert lage kosten, heeft een uitstekende klantenservice en is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. Alle bevindingen heb ik beschreven in de crypto exchange reviews. 

Ik heb je keuzestress bespaard en een top 3 samengesteld, zodat je op basis van mijn bevindingen kunt kiezen. Tot slot leg ik je uit hoe je zelf tot een goede keuze voor een betrouwbaar handelsplatform komt.

beste 3 crypto exchanges Nederland

3 uitblinkers: de beste crypto exchanges in Nederland

#1 Bitvavo: beste en betrouwbare Nederlandse exchange

Het Nederlandse Bitvavo bestaat sinds 2017 en is sindsdien uitgegroeid tot de bekendste en betrouwbaarste gereguleerde crypto exchange van Nederland. Dit online handelsplatform is uiterst geschikt voor beginnende handelaren die zonder technische kennis cryptocurrencies willen kopen. 

Dit kan zowel via de computer als met behulp van een handige app.

Enkele pluspunten uit mijn online ervaring:

  • Koop eenvoudig cryptovaluta met euro’s; storten kan o.a. met betalingsmethoden zoals iDEAL, creditkaart & PayPal 
  • 220+ cryptovaluta waar uit je kunt kiezen
  • Krijg tot wel 15% staking rendement op bepaalde crypto 

Wil je direct profiteren van een aantrekkelijke bonus, dan heb je geluk. Bij Bitvavo kun je als nieuwe klant de eerste €10.000 aan crypto gratis verhandelen. Hiermee bespaar je meteen op de eerste kosten. 

Het is goed om te weten dat de handelskosten bij Bitvavo tot de goedkopere behoren, met transactiekosten tussen de 0,03% en 0,25%, afhankelijk van jouw handelsvolume.

Bitvavo heeft als voornaamste doel om het kopen van crypto zo makkelijk mogelijk te maken, zowel op mobiele apparaten als op de computer. Niettemin kunnen ook gevorderde handelaren hier fijn handelen, met alle aanwezige extra tools die Bitvavo aanbiedt.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 220+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
📈 Staking: Tot 15%

#2 Finst: goedkoopste broker van Nederland

Finst, met een hoofdkantoor in Amsterdam, bestaat pas sinds het begin van 2023, maar heeft zichzelf inmiddels al bewezen als een uiterst betrouwbaar platform. Het is de goedkoopste exchange van Nederland waarbij je altijd 0,15% fee betaalt. 

Daarnaast is Finst de eerste Nederlandse exchange die haar Proof of Reserves openbaart, zodat je precies weet of het bedrijf gezond is. Bovendien maakt deze exchange gebruik van de allerbeste beveiligingsmaatregelen en heeft het een sublieme gebruikersinterface. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw cryptovaluta veilig wordt bewaard. Finst scoort hoog op betrouwbaarheid gebruiksgemak en kwaliteit.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Koop hier cryptovaluta met iDEAL
  • Een aanbod bestaande uit meer dan 100 grote en kleine coins. 
  • Bij Finst kun je met een druk op de knop eenvoudig mandjes met cryptovaluta kopen

Finst heeft, net als Bitvavo, een registratie bij De Nederlandsche Bank. Wat Finst ook aantrekkelijk maakt, is dat je hen telefonisch om hulp kunt vragen. 

Sinds kort is het mogelijk passief geld te verdienen hier met het staken van cryptomunten. Finst hanteert de allerhoogste stakingrewards van de Benelux; verdien tot 10% op jaarlijkse basis. 

Tot slot is er goed nieuws voor nieuwe leden: meld je aan en ontvang €10 cash bonus wanneer je voor €1000 aan crypto hebt verhandeld.

8,9
4.5/5

Finst

🎁 €10 Cash Bonus
🚀 Aanbod: 100+ crypto
💶 Kosten: 0.15% 
📈 Staking: Tot 10%

#3 Coinmerce: grootste aanbod cryptovaluta

Coinmerce zag, net als Bitvavo, in 2017 het levenslicht. De Nederlandse exchange heeft echter altijd in de schaduw gestaan van Bitvavo.

In 2023 kwam hier verandering toen het bedrijf bekendmaakte een samenwerking aan te gaan met de bekendste exchange ter wereld, Binance.

Binance stopte in Nederland, en met de overstapservice konden Binance-gebruikers met een druk op de knop cryptotegoeden overmaken naar Coinmerce. De Nederlandse exchange zag het aantal klanten met een factor 6 toenemen en behoort nu tot de grotere spelers in Nederland.

Coinmerce staat erom bekend het grootste aanbod cryptovaluta aan te bieden. Je kunt hier namelijk meer dan 360 coins kopen en verkopen.

Wat maakt Coinmerce zo goed? Enkele sterke punten:

  • Koop met iDEAL of creditkaart Coinmerce Coins en wissel die om voor crypto 
  • Verhandel meer dan 360 cryptomunten, van fantokens tot AI-crypto’s
  • Via Coinmerce kun je crypto staken (tot 5%) en geld verdienen met het earn-programma (tot 10%)

Coinmerce is een complete en overzichtelijke exchange waar je eenvoudig kunt handelen in crypto en waar het voor gevorderde investeerders mogelijk is technische indicatoren toe te voegen aan de charts. Daarnaast is het mogelijk om via Coinmerce crypto te kopen en te verkopen met behulp van hun eigen trading bots.

Vooralsnog is handelen bij Coinmerce beperkt tot marktorders, maar in de toekomst worden hier ook limietorders aan toegevoegd, en ook de mogelijkheid tot het instellen van een stop-limiet.

8,6
4.3/5

Coinmerce

🤖 Handel met AI bots
🚀 Aanbod: 360+ crypto
💶 Kosten: 0,2% – 2,5%
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Hoe kies je de beste Nederlandse exchange?

Ik heb hierboven mijn persoonlijke top 3 samengesteld van de beste aanbieders in crypto.

Ik kan me echter goed voorstellen dat je graag zelf onderzoek doet naar de beste optie. Maar hoe doe je dat?

In 10 stappen leg ik je uit op welke dingen je moet letten om tot een weloverwogen keuze te komen.

1. Kies voor een betrouwbare Nederlandse crypto exchange met een DNB registratie

Wereldwijd zijn er honderden  (gedecentraliseerde) crypto exchanges. Niet iedere exchange neemt het echter nauw met de regels. Wil je er zeker van zijn dat je met een betrouwbare exchange te maken hebt? Kies dan voor een exchange met een registratie bij de Nederlandsche Bank

Een exchange met registratie bij de Nederlandsche Bank biedt het voordeel van wettelijke naleving en bescherming van consumenten, waardoor handelaars kunnen vertrouwen op een betrouwbare en transparante handelsomgeving in cryptocurrency. Hierdoor loop je als consument minder risico, wel zo fijn!

Een nadeel van een gereguleerde exchange is het verificatieproces dat veelal strenger is. Het KYC gedeelte hoort erbij, in ruil voor een veilige handelsomgeving. 

2. Bekijk het aanbod crypto van jouw voorkeur

Ben jij fan van bepaalde cryptovaluta, zoals DeFi crypto, stablecoins, AI crypto of memecoins? Dan is het goed om te kijken naar het crypto aanbod per exchange. Niet iedere broker of exchange biedt hetzelfde aanbod cryptovaluta aan. 

Sommige crypto brokers kiezen heel bewust voor een klein, maar kwalitatief aanbod met voldoende liquiditeit en handelsparen. Andere crypto exchanges, meestal gedecentraliseerd van soort, noteren vrijwel iedere altcoin, dus ook shitcoins.

3. Kun je rekenen op een welkomstbonus als nieuw lid?

De meeste Nederlandse exchanges geven nieuwe leden een welkomstbonus. Dit kan variëren van een eenmalig geldbedrag, transactievrij handelen of een bepaalde periode handelen tegen gereduceerde prijzen. 

Staar je echter niet blind op de hoogte van een bonus, maar kijk hierbij kritisch naar de algemene voorwaarden.

4. Hoe kun je er betalen?

Nederlanders zijn gewend om te kunnen betalen met iDEAL. Elke Nederlandse exchange biedt dit betaalmiddel dan ook aan. Misschien wil je ook met een creditcard kunnen betalen of misschien met PayPal?

Bekijk de opties per exchange en zoek direct ook uit op welke manier je uitbetaald kunt krijgen. De betere exchanges betalen je binnen een werkdag uit. In euro’s uiteraard. 

5. Met welke kosten krijg je te maken?

Een belangrijk onderdeel van het traden in crypto zijn de kosten. Deze kosten kunnen bestaan uit kosten voor geldstortingen, opnamekosten en de grootste kostenpost: transactiekosten. Hoe hoger de kosten, des te lager is jouw winst in crypto. 

De prijzen die exchanges hanteren voor het handelen in crypto kunnen nogal variëren. Doe hier dan ook goed onderzoek naar, zodat het niet te veel van je eventuele winsten wegsnoept.

6. Welke functionaliteiten moet een exchange hebben?

Een exchange is een plek waar je crypto kunt kopen en verkopen. Sommige exchanges voegen hier extra functionaliteiten en handelsproducten aan toe. 

Denk aan bepaalde ordertypes, het aanbieden van staking in crypto of handelen met bots. Ga jij voor een basic exchange of wil je het complete pakket?

7. Kun je je crypto veilig bewaren op de exchange?

Wanneer je crypto hebt gekocht, is het wel zo prettig dat je je crypto aan een betrouwbare exchange kunt toevertrouwen. Een exchange die haar veiligheid goed op orde heeft. Hoe wordt jouw crypto bewaard bij de desbetreffende exchange? Kun je je crypto toevertrouwen aan hun wallets?

Kun je jouw account beveiligen met 2FA? Veiligheid investeren in crypto start bij een Nederlandse crypto exchange die alles goed op orde heeft.

8. Wat zijn de klantenservice mogelijkheden?

Investeren in crypto kun je 24/7 per dag. Niet zelden gaan er grote bedragen om in crypto. Heb je vragen over een geldoverboeking, een uitbetaling of wil je meer informatie over hoe je kunt investeren? 

Dan is het wel zo prettig dat je een medewerker kunt spreken. Iedere exchange heeft dit anders ingeregeld. Sommige Nederlandse exchanges kun je enkel bereiken per mail of chat, terwijl andere exchanges telefonisch bereikbaar zijn of zelfs een eigen winkel hebben, waar je je vragen kunt stellen. Waar ligt jouw behoefte op het gebied van support?

9. Hoe snel kun je euro tegoeden opnemen?

Per exchange of broker verschilt het hoe snel ze jou uitbetalen. Dit heeft te maken met de verwerkingstijd of de betaalprovider waarmee samengewerkt wordt. 

Bekijk per exchange hoe dit is geregeld en lees onze reviews over de daadwerkelijke snelheid van uitbetalen. Daarnaast: is het ook mogelijk om naast het uitbetalen van fiat (euro’s), crypto op te nemen?

Allemaal zaken die belangrijk zijn voor het geval je jouw eventuele winsten wilt veiligstellen.

10. De keuze is aan jou: bezoek jouw favoriete exchange

Heb je inmiddels een lijst met exchanges of brokers die aan jouw vereisten voldoen? Dan is de volgende stap het maken van een account om jouw crypto avontuur van start te laten gaan.

Wanneer is een crypto exchange legaal in Nederland?

In Nederland mogen slechts 37 bedrijven legaal hun cryptodiensten aanbieden. Onderscheid wordt gemaakt tussen onder meer crypto-exchanges, brokers en bedrijven die voor particuliere beleggers in crypto investeren.

Een cryptobedrijf is pas legaal in Nederland zodra het geregistreerd is bij De Nederlandsche Bank. Een registratie verkrijg je niet zomaar; dit is een langdurig en ingewikkeld proces. Sommige bedrijven slagen er dan ook niet in een registratie te verkrijgen. Binance is hier het beste voorbeeld van.

Het merendeel van alle geregistreerde (en dus legale) cryptobedrijven in Nederland heeft hun hoofdkantoor in Nederland gevestigd. Finst en Bitvavo zijn in Amsterdam gevestigd. Coinmerce heeft zijn hoofdkantoor vlakbij Schiphol, in het plaatsje Schiphol-Rijk.

Er zijn ook buitenlandse cryptobedrijven met een licentie in Nederland. Hier kun je als Nederlander legaal handelen. Voorbeelden zijn Crypto.com, eToro en Coinbase. 

Tot slot

In Nederland zijn er tientallen crypto bedrijven geregistreerd bij de Nederlandsche Bank. De meeste bedrijven hebben daadwerkelijk een kantoor in Nederland, met Nederlandse klantenservice. De in mijn top 3 genoemde bedrijven, zijn allemaal Nederlandse bedrijven. 

Uiteraard zijn er meerdere crypto platforms. Het is helemaal aan jou om met mijn stappenplan aan de slag te gaan om te achterhalen wat voor jou de beste Nederlandse exchange is.

Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto. Hij handelt sinds 2017 in crypto en deelt zijn kennis op de website Cryptokoersgids.nl.

Nieuws over exchanges lees je hier