Bitvavo vs. Finst

Bitvavo vs Finst
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Bitvavo is de bekendste crypto exchange van Nederland en stond tot voorheen ook bekend als goedkoopste exchange. Niet meer, want sinds 2023 is Finst de goedkoopste crypto exchange op Nederlandse bodem. Veel crypto handelaren vragen zich af of ze om die reden beter naar Finst kunnen overstappen. Natuurlijk spelen niet alleen de kosten, maar ook een hoop andere factoren een rol in welke Nederlandse crypto exchange het beste is.

Belangrijkste verschillen tussen Bitvavo en Finst

Om te bepalen of Bitvavo of Finst het beste is, kijken we naar het aanbod, de transactiekosten, mogelijkheden, functies, klantenservice, betrouwbaarheid, en veiligheid.

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis
Favoriet

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

1. Aanbod cryptocurrencies

In het beste geval kun je alle cryptocurrencies bij dezelfde crypto exchange kopen, want dan heb je maar één account nodig. Dit is het verschil in crypto aanbod tussen Finst en Bitvavo:

 • Finst: Bij Finst koop je op dit moment zo’n 50 verschillende soorten cryptocurrencies. Het aanbod is dus vrij beperkt, maar het bedrijf heeft aangegeven dat het aanbod snel wordt uitgebreid.
 • Bitvavo: Het crypto aanbod van Bitvavo is een stuk groter en bestaat uit meer dan 200 verschillende cryptomunten en tokens. Je kunt hier dus de bekende én een groot aantal ‘exotische’ cryptocurrencies kopen.

Op het gebied van crypto aanbod lijkt Bitvavo het te winnen van Finst. Natuurlijk maakt het beperkte aanbod van Finst niet uit als je alleen een paar grote munten wilt kopen, zoals Bitcoin, Ethereum, of Solana.

Bitvavo aanbod

2. Transactiekosten

Niemand wil te veel betalen voor het uitvoeren van een transactie. Het is daarom belangrijk om de transactiekosten tussen Bitvavo en Finst te vergelijken:

 • Finst: De exchange hanteert 0,15% transactiekosten en is hiermee de goedkoopste Nederlandse exchange.
 • Bitvavo: Voorheen was Bitvavo de goedkoopste, maar met transactiekosten van maximaal 0,25% staat de exchange nu op de tweede plaats.

Wil je de goedkoopste exchange gebruiken? Dan kun je als beginner beter voor Finst kiezen, want deze exchange hanteert momenteel de laagste transactiekosten van 0,15%. 

Ben je een iets meer ervaren handelaar, dan is Bitvavo goedkoper wanneer je hogere volumes (> €100.000 per 30 dagen) verhandelt en met limietorders werkt.

Kosten Bitvavo
Transactiekosten Bitvavo

3. Handelsmogelijkheden

Bij zowel Finst als Bitvavo koop en verkoop je cryptocurrencies met euro’s. Maar naast deze standaard handelsmogelijkheden bieden beide exchanges ook nog een aantal unieke opties. Hierdoor onderscheiden beiden exchanges zich en wordt het makkelijker om een platform te kiezen dat beter bij jouw wensen aansluit.

 • Bitvavo: Naast het kopen en verkopen van crypto middels market – of limietorders, kun je bij Bitvavo crypto staken en een extra rendement verdienen. Je kunt het rendement als rente op je spaargeld zien. De hoogte van het rendement verschilt per cryptocurrency en blockchain.
 • Finst: Bij Finst kun je (in de toekomst) ook crypto staken en rente over je munten verdienen. Het rendement bij Finst is een stuk hoger dan bij Bitvavo en wordt wekelijks uitbetaald. 

Op het gebied van mogelijkheden loopt Bitvavo voorop. Bitvavo biedt reeds staking aan, al zijn de verdiensten bij Finst straks wel aantrekkelijker. Waarin Bitvavo vooral onze voorkeur geniet, is het feit dat je hier limietorders kunt inleggen. 

Binnenkort staken bij Finst

4. Functies van het platform

Naast de verschillende handelsmogelijkheden bieden beide exchanges ook nog een aantal unieke functies aan.

 • Bitvavo: Omdat Bitvavo een geavanceerde weergave biedt kun je hier meerdere analyses uitvoeren. Binnen de geavanceerde weergave kun je onder andere tekenen, patronen herkennen en technische indicatoren gebruiken. Bitvavo biedt ook de mogelijkheid om crypto naar een andere wallet te sturen.
 • Finst: Gebruikers kunnen analyses uitvoeren op het platform van Finst. Niet alleen de huidige koers, maar ook eigen trades uit het verleden kun je analyseren, waardoor het makkelijker is jezelf te verbeteren. Finst biedt als enige exchange in Nederland speciale Crypto Bundels aan. Dit zijn mandjes met bijvoorbeeld de 10 of 25 grootste cryptocurrencies.

Beide exchanges bieden geavanceerde analysefuncties. Bij Finst kun je historische trades analyseren en Crypto Bundels kopen om eenvoudig te spreiden tussen cryptocurrencies. Gebruikers van Bitvavo kunnen crypto naar andere wallets versturen, wat bij Finst niet kan. Het is bij zowel Finst als Bitvavo mogelijk om de exchange als smartphone applicatie te gebruiken. Onze voorkeur gaat hierin uit naar Bitvavo, aangezien het verplaatsen van crypto naar een andere exchange of wallet voor veel gebruikers een must is. 

Finst Crypto Bundels

5. Klantenservice

Wanneer je problemen of vragen hebt wil je zo snel mogelijk door een medewerker geholpen worden. Zowel Finst als Bitvavo zijn Nederlandse bedrijven, dus wil je het liefst in het Nederlands geholpen worden.

 • Finst: De klantenservice van Finst is alleen op werkdagen van 09.00 tot 18:00 in het Nederlands bereikbaar.
 • Bitvavo: De klantenservice is 24 uur per dag en zeven dagen per week in het Nederlands bereikbaar.

De klantenservice van Bitvavo is beter en vaker bereikbaar dan Finst. Echter kun je Finst wel bellen en dat is niet mogelijk bij Bitvavo. We hebben hierin een lichte voorkeur voor de klantenservice van Bitvavo, omdat we graag zien dat een exchange 24/7 bereikbaar is. 

6. Betrouwbaarheid

Beide exchanges staan in Nederland ingeschreven, maar bieden een andere mate van betrouwbaarheid.

 • Bitvavo: De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden toezicht op Bitvavo. In 2023 kwam Bitvavo slecht in het nieuws toen bleek dat de exchange een paar honderd miljoen euro mistte. Bitvavo communiceerde hier niet goed over, waardoor veel gebruikers het vertrouwen in de exchange verloren. Bitvavo biedt wel een depositogarantiestelsel; wanneer jouw crypto of fondsen door een hack gestolen worden zijn ze tot €100.000 verzekerd. Het is belangrijk om op te merken dat Bitvavo de fondsen van klanten op hun eigen balans heeft staan. Mocht Bitvavo failliet gaan, zijn klanten hun geld en crypto kwijt.
 • Finst: DNB en AFM houden toezicht op Finst en de fondsen van klanten heeft Finst niet in eigen beheer, maar staan op een rekening bij Bunq Bank. Mocht Finst failliet gaan, zijn klanten hun fondsen en tegoeden niet kwijt. Overigens is Bunq Bank een grote Nederlandse gereguleerde bank en dus volledig te vertrouwen.

Zowel Bitvavo als Finst zijn betrouwbare exchanges, al scoort Finst hogere punten dan Bitvavo. Dat komt doordat Bitvavo eerder niet openlijk over de financiële problemen communiceerde en het de fondsen van klanten in eigen beheer heeft (in tegenstelling tot Finst).

7. Veiligheid

Naast de betrouwbaarheid is ook de veiligheid van het platform erg belangrijk. Beide exchanges hebben in het verleden geen problemen met de veiligheid gehad, maar verschillen wel op hoe ze de beste veiligheid garanderen.

 • Finst: Bij Finst worden dezelfde veiligheidstechnieken gebruikt als bij grote financiële bedrijven zoals DEGIRO. Finst werkt samen met custody provider SOC 2 en gebruikt het MPC-technologieën waarmee cryptocurrencies beter beveiligd zijn. Gebruikers zijn verplicht om two-factor authentication (2FA) te gebruiken waardoor ze beter beveiligd zijn.
 • Bitvavo: Gebruikers hebben de mogelijkheid om two-factor authentication in te schakelen, al is dit niet verplicht. Bitvavo gebruikt eigen technologieën om hun platform te beveiligen en werkt hierbij niet samen met grote partijen. Ook worden klantenfondsen niet van de bedrijfsfondsen gescheiden.

Zowel Finst als Bitvavo zijn veilige crypto exchanges, al loopt Finst overduidelijk voor op Bitvavo. Finst gebruikt geavanceerde beveiligingsmethoden, laat gebruikers verplicht 2FA gebruiken en werkt samen met grote beveiligingsbedrijven die ook bij andere grote financiële instellingen actief zijn.

Finst veilig betrouwbaar

Bitvavo reviews: Wat zeggen anderen?

Op het internet lezen we dat veel mensen een positieve ervaring met Bitvavo hebben. Op Trustpilot staan meer dan 14.500 reviews die Bitvavo samen 4,1 van de 5 sterren geven. Er staan enkele negatieve reviews voor Bitvavo, maar de klantenservice reageert hier in alle gevallen met een oplossing op.

Finst reviews: Wat zeggen anderen?

Finst is pas sinds 2023 actief en er staan daarom minder Finst ervaringen online. Toch geven gebruikers Finst 4,4 van de 5 sterren op Trustpilot, waarmee Finst hoger scoort dan Bitvavo. Er zijn vrijwel geen negatieve reviews of ervaringen te vinden.

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis
Favoriet

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin