Wat zijn Crypto Bundels? Voor- en Nadelen + Uitleg!

Crypto bundels
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

Maak kennis met crypto bundels: een eenvoudige en toegankelijke manier voor beginnende beleggers om te investeren in een gediversifieerde verzameling van cryptomunten. In dit artikel leggen we uit wat crypto bundels zijn, hoe ze werken en welke voordelen ze bieden. We bespreken ook hoe je een bundel kunt kopen en delen onze eigen ervaringen. Laat je inspireren en begin vandaag nog met jouw crypto-investeringsreis!

Wat is een crypto bundel?

Een crypto bundel is een term die o.a. wordt gebruikt door cryptobrokers Finst & Triaconta. Het kan worden omschreven als een mandje met cryptomunten dat je kunt kopen via een crypto-broker. Het is met name bedoeld voor de beginnende crypto-belegger die niet bekend is met crypto.

Je hoeft dan geen individuele crypto’s meer aan te kopen, maar je koopt een verzameling munten. De bundel wordt samengesteld door de crypto-broker en omvat meerdere cryptomunten.

De verzameling van cryptomunten in zo’n bundel kan bijvoorbeeld bestaan uit grote bekende digitale munten zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en andere cryptocurrencies met een grote marktwaarde. Daarnaast kan een Crypto Bundel bestaan uit crypto’s met een bepaald thema, zoals alleen AI-munten, munten met een wat hoger risico of een verzameling van munten die energiezuinig zijn.

Als belegger kun je kiezen uit één of meerdere van die bundels. Dit kan met één druk op de knop.

Koop Crypto Bundels

Kies uit 7 verschillende mandjes crypto!

Laatst bekeken:✅2 oktober

Voorbeelden van bundels: de mogelijkheden

Stel je voor dat je nieuw bent in de wereld van crypto en je niet goed weet waar je moet beginnen. Je hebt al eens van Bitcoin gehoord en hebt ook al eens over Ethereum gehoord. Het is dan gemakkelijk om deze munten direct aan te kopen zonder dat je technische kennis nodig hebt. Er zijn bundels verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. In dit artikel bespreken we uitsluitend alle crypto bundels die verhandelbaar zijn bij Finst:

Op basis van marktkapitalisatie

Bij een Nederlandse broker zoals Finst kun je bijvoorbeeld kiezen uit diverse Crypto Bundels die zijn samengesteld met alleen de grootste of populairste cryptomunten. Deze Bundels zijn samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Via het populaire Finst kun je investeren in diverse bundels met munten die een grote marktkapitalisatie hebben. We zetten er 4 voor je op een rijtje. Maar voordat we de opties laten zien, vertellen we je eerst wat marktkapitalisatie is:

Helaas bestaat onze eigen CryptoKoersGidsCoin niet, maar er zijn wel een aantal grote munten op de wereld met veel aanhangers en een grote marktkapitalisatie. Via Finst kun je verschillende bundels aanschaffen, zoals een bundel met de top 2, top 5, top 10 of top 25 munten. Wij adviseren om minimaal een bundel van 5 munten aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat je je kansen spreidt en het risico beperkt houdt. Zoals je misschien weet, kunnen de koersen van cryptovaluta nogal schommelen, zowel omhoog als omlaag. Hier zijn de crypto bundels die je kunt kopen op basis van marktkapitalisatie. Klik op de bundel om te zien welke cryptomunten in die bundel zijn opgenomen:

NaamGewicht
Bitcoin71,30%
Ethereum28,70%

🔥 Koop deze bundel

 

NaamGewicht
Bitcoin43,35%
Ethereum22,90%
Ripple12,67%
Cardano10,61%
Solana10,47%

🔥 Koop deze bundel

NaamGewicht
Bitcoin36,98%
Ethereum17,64%
Ripple7,69%
Cardano5,85%
Solana5,63%
Dogecoin5,51%
Chainlink5,22%
Polygon5,19%
Polkadot5,16%
Avalanche5,11%

🔥 Koop deze bundel

NaamGewicht
Bitcoin32,05%
Ethereum14,01%
Ripple4,53%
Cardano2,89%
Tron2,67%
Solana2,63%
Dogecoin2,55%
Polygon2,39%
Chainlink2,31%
Cronos2,31%
Polkadot2,29%
Litecoin2,29%
Avalanche2,27%
Shiba Inu2,26%
Uniswap2,20%
Stellar2,20%
Cosmos2,18%
Ape Coin2,12%
ETH classic2,10%
Bitcoin Cash2,08%
Axie Infinity1,99%
Near Protocol1,95%
The Sandbox1,94%
Curve Dao1,91%
The Graph1,88%

🔥 Koop deze bundel

Crypto bundels met een thema

Cryptocurrency bundels bieden beleggers de mogelijkheid om te investeren in een selectie van verschillende munten binnen een specifieke sector. Hierdoor kunnen beleggers hun investeringen spreiden en tegelijkertijd blootstelling krijgen aan bepaalde thema’s of trends binnen de crypto-industrie. Drie populaire sectoren zijn Metaverse, DeFi en groene munten.

 1. Metaverse: De Metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers kunnen communiceren, handelen en deelnemen aan verschillende activiteiten. Metaverse coins vertegenwoordigen cryptocurrencies die verband houden met deze virtuele werelden, zoals tokens die worden gebruikt als valuta of voor governance binnen die omgevingen. Voorbeelden van Metaverse-munten zijn Decentraland (MANA) en Sandbox (SAND).
 2. DeFi (Decentralized Finance): DeFi is een sector binnen de cryptocurrency-markt die gericht is op het creëren van gedecentraliseerde financiële diensten, zoals leningen, verzekeringen en handelsplatformen. DeFi-munten zijn tokens die worden gebruikt binnen deze gedecentraliseerde financiële projecten. Enkele bekende DeFi-munten zijn Aave (AAVE), Curve DAO (CRV) en Chainlink (LINK).
 3. Groene munten: Groene munten zijn cryptocurrencies die zich richten op duurzaamheid en het verminderen van de milieu-impact die gepaard gaat met cryptomining en energieverbruik. Voorbeelden van groene munten zijn Polygon (MATIC) en Stellar (XLM), die beide minder energie-intensieve consensusmechanismen gebruiken in vergelijking met bijvoorbeeld Bitcoin.

Via onderstaande buttons ontdek je welke munten zijn opgenomen per bundel:

NaamGewicht
Ethereum44,19%
Cardano7,72%
Solana6,77%
Polygon6,13%
Polkadot5,75%
Avalanche5,70%
Stellar5,44%
Near Protocol4,72%
Tezos4,67%
Eos4,59%
Algorand4,32%

🔥 Koop deze bundel

NaamGewicht
Chainlink15,55%
Avalanche15,29%
Uniswap12,89%
Curve Dao6,17%
The Graph5,64%
Fantom5,38%
Aave5,23%
Tezos5,00%
Maker4,65%
Convex Finance4,19%
Loopring4,19%
Yearn Finance4,01%
AMP3,96%
Gnosis3,95%
Basic Attention Token3,91%

🔥 Koop deze bundel

NaamGewicht
Ape Coin31,25%
Axie Infinity27,01%
The Sandbox21,82%
Decentraland15,06%
Enjin4,87%

🔥 Koop deze bundel

Samenstelling van een crypto bundel

Een crypto bundel wordt samengesteld op basis van een bepaalde weging, meestal gebaseerd op marktkapitalisatie. In dit voorbeeld worden vijf Metaverse-tokens opgenomen in de bundel, die gezamenlijk ongeveer 1% van de totale cryptomarkt vertegenwoordigen. De weging van deze Finst crypto bundel is als volgt:

 1. Ape Coin (APE) – 30,58%
 2. Axie Infinity (AXS) – 26,82%
 3. The Sandbox (SAND) – 22,16%
 4. Decentraland (MANA) – 15,70%
 5. Enjin (ENJ) – 4,75%

Er is geen minimum investeringsbedrag, wat betekent dat je zelf mag bepalen wat je investeert. De bundelkosten bedragen 0,10% per maand, wat een vergoeding is voor het beheren en onderhouden van de bundel.

Automatisch herbalanceren

De bundel wordt automatisch maandelijks geherbalanceerd. Dit betekent dat de weging van de verschillende munten binnen de bundel periodiek wordt aangepast om de veranderende marktkapitalisaties van de componenten weer te geven. Herbalancering zorgt ervoor dat de bundel up-to-date blijft en in lijn is met de oorspronkelijke investeringsstrategie, ondanks de fluctuaties in de waarde van de onderliggende cryptocurrencies. Na de aanschaf van een bundel hoef je helemaal niets meer te doen, alles wordt automatisch aangepast.

Wat kost een crypto bundel?

Bij het investeren in een crypto bundel zijn er over het algemeen twee soorten kosten waarmee je rekening moet houden: bundelkosten en transactiekosten. In dit geval bedragen de bundelkosten 0,10% van de bundelwaarde per maand, en de transactiekosten bedragen 0,15% van de aanschafwaarde van de bundel.

De bundelkosten dekken de maandelijkse herbalancering van de bundel, terwijl de transactiekosten worden toegepast op de initiële aankoop van de bundel. Er zijn geen extra kosten, zoals onderhoudskosten, beheerskosten, instap-/uitstapkosten, bewaarloon of extra marge in de spread.

Voorbeeld: Stel, je koopt een crypto bundel ter waarde van €1.000. Bij de aankoop betaal je 0,15% transactiekosten, wat neerkomt op €1,50 (€1.000 x 0,15%). Jouw totale initiële investering komt dan uit op €1.001,50.

Naast de transactiekosten betaal je maandelijks 0,10% bundelkosten over de waarde van jouw bundel. Laten we aannemen dat de waarde van jouw bundel na een maand €1.050 bedraagt. De bundelkosten bedragen dan €1,05 (€1.050 x 0,10%). Deze kosten worden in rekening gebracht om de maandelijkse herbalancering van jouw bundel te dekken.

In dit voorbeeld betaal je bij Finst slechts €1,50 aan transactiekosten bij de aankoop van de bundel en een maandelijks bedrag van €1,05 aan bundelkosten, wat zorgt voor een kostenefficiënte manier om te investeren in cryptocurrencies.

Lage transactiekosten
Lage transactiekosten

Finst vs Triaconta

In Nederland zijn er verschillende aanbieders van crypto-bundels. We hebben het in dit artikel over Finst gehad, omdat dit veruit de bekendste aanbieder is. Om een eerlijk beeld te geven, hebben we de kosten van Finst vergeleken met die van Triaconta, een andere aanbieder van bundels die, net als Finst, is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank. 

Hoe ziet het kostenplaatje eruit voor beide partijen?

 

KostensoortFinstTriaconta
InstapN.v.t.2%
Bundel0,10% per maand0,10% – 0,25% per balancering 
Transactie0,15% per transactie0,50% per transactie
UitstapN.v.t.1% (min. €5)
RevisieN.v.t.

0,10% – 0,35%

Uit de vergelijking van de kostensoorten in de tabel kunnen we concluderen dat Finst over het algemeen goedkopere tarieven biedt dan Triaconta. Finst heeft lagere transactiekosten en geen instap- of uitstapkosten.

Voordelen van een crypto bundel

Wat zijn volgens ons de voordelen van het investeren in crypto bundels via Finst? 

 1. Gemak: Investeren in een crypto bundel is net zo eenvoudig als een aankoop doen bij een online winkel zoals Bol.com. Het proces is snel, gebruiksvriendelijk en je hoeft je niet te verdiepen in de technische details van elke afzonderlijke cryptocurrency. Je selecteert eenvoudigweg de gewenste bundel en voltooit de transactie.
 2. Lage kosten: Zoals eerder vermeld, zijn de kosten voor het investeren in een crypto bundel over het algemeen laag. Er zijn geen verborgen kosten zoals onderhoudskosten, beheerskosten, instap-/uitstapkosten, bewaarloon of extra marge in de spread. Dit maakt het investeren in crypto bundels een kostenefficiënte manier om te investeren in cryptocurrencies.
 3. Geen omkijken naar: Een van de grootste voordelen van het investeren in een crypto bundel is dat je er geen omkijken naar hebt. De bundel wordt automatisch geherbalanceerd, zodat je investering altijd up-to-date blijft en in lijn met de oorspronkelijke wegingsstrategie, zonder dat je daar zelf actief iets voor hoeft te doen.
 4. Diversificatie: Door te investeren in een crypto bundel, spreid je jouw investering over verschillende cryptocurrencies binnen een bepaalde sector. Dit helpt om het risico te verminderen, aangezien je niet afhankelijk bent van het succes van één enkele munt. Diversificatie kan een belangrijke rol spelen bij het behalen van stabielere rendementen op lange termijn.
 5. Blootstelling aan trends en sectoren: Crypto bundels bieden beleggers de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan specifieke trends en sectoren binnen de crypto-industrie, zoals DeFi, Metaverse of groene munten. Dit stelt je in staat om te profiteren van de groei en ontwikkeling van deze sectoren, zonder dat je zelf uitgebreid onderzoek hoeft te doen naar elk afzonderlijk project.
Overzicht groene munten bij Finst

Zijn er ook nadelen?

Hoewel er veel voordelen zijn verbonden aan het investeren in crypto bundels, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hieronder worden enkele van deze nadelen opgesomd:

 1. Beperkte personalisatie: Vooralsnog is het niet mogelijk om individuele munten te selecteren om een aangepaste crypto bundel samen te stellen. Je bent beperkt tot de voorgedefinieerde bundels die door de aanbieder worden aangeboden.
 2. Geen risicoprofielen: Op dit moment biedt Finst geen investeringsmogelijkheden op basis van verschillende risicoprofielen, zoals defensief, neutraal en agressief. Dit zou het voor beleggers gemakkelijker maken om een bundel te kiezen die het beste past bij hun risicotolerantie en beleggingsdoelen.
 3. Beperkt aanbod van cryptovaluta: Het aanbod van cryptovaluta bij Finst is nog enigszins beperkt, waardoor de beschikbare crypto bundels ook beperkt zijn. Het zou interessant zijn om meer gespecialiseerde bundels te zien, zoals AI Tokens, ISO 20022 tokens of Layer 2 tokens.
 4. Geen externe wallet-opslag: Je kunt de crypto bundels niet op een externe wallet bewaren, waardoor je moet vertrouwen op de veiligheid van de exchange in geval van een hack. Hoewel Finst maatregelen neemt om de veiligheid te waarborgen, zoals besproken in een ander artikel, kan het ontbreken van externe wallet-opslag voor sommige beleggers een nadeel zijn.

Het is belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen van het investeren in crypto bundels af te wegen voordat je een beslissing neemt. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die het beste past bij jouw beleggingsstrategie en risicotolerantie.

Hoe koop je een crypto bundel?

Een cryptobundel kope is een gemakkelijk proces. Neem onderstaande stappenplan door:

Stap 1

Stap 1

Om te beginnen heb je een account nodig bij Finst. Dit proces neemt nog geen 5 minuten in beslag. Als je geluk hebt, profiteer je van een actie bij Finst, waarbij je je eerste handelskosten cadeau krijgt. Een voorbeeld van zo’n actie is de €5000 gratis actie. Om een account aan te maken, heb je een geldig legitimatiebewijs nodig en moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Investeer alleen geld dat je kunt missen en zoals je al hebt kunnen lezen, kun je bij Finst vanaf elk bedrag investeren.

Stap 2

Ben je erin geslaagd om een account aan te maken? De volgende stap is om geld te storten. Dit kan eenvoudig via iDEAL of een bankoverschrijving. Je kunt een storting zowel via de handige mobiele app van Finst doen als via de computer. Het doen van een storting kost je verder geen extra geld en het mooie is dat jouw geld direct in je account staat.

Stap 3

Ga vervolgens naar de sectie Crypto Bundels en kies een van de beschikbare bundels. In dit voorbeeld hebben we gekozen voor de Top 10-bundel. Direct na je aankoop wordt de aankoop in jouw wallet geplaatst.

Stap 4

Na de aankoop van een bundel kun je de waarde van jouw bundel bekijken. Dit geeft je inzicht in de prestaties van jouw investering over een bepaalde periode. Hierbij wordt de term ‘W/V’ gebruikt, wat staat voor ‘Winst/Verlies’. Dit geeft het verschil aan tussen de huidige waarde van jouw bundel en de oorspronkelijke aankoopwaarde, uitgedrukt in euro’s. Je kunt de waardestijging of -daling vanaf de dag van aankoop of diezelfde dag inzien.

Ervaringen met crypto bundels

Finst biedt diverse bundels aan, samengesteld op basis van marktkapitalisatie, thema’s of risicoprofiel. De bundels zijn gebruiksvriendelijk, de snelheid is hoog en de klantenservice via chat reageert snel op vragen. Er is geen minimum investeringsbedrag en de bundels worden maandelijks automatisch geherbalanceerd. Het investeren in crypto bundels via Finst heeft voordelen zoals gemak, lage kosten, geen omkijken naar en diversificatie. 

Het stelt beleggers in staat om te profiteren van de groei en ontwikkeling van specifieke sectoren binnen de crypto-industrie, zonder zelf uitgebreide kennis van elke afzonderlijke cryptocurrency te hebben. Grootste minpuntjes zijn het ontbreken van gepersonaliseerde crypto bundels en het beperkte aanbod crypto bundels. We kijken uit naar de toevoeging van meerdere mogelijkheden. Mocht je nu denken, dat wil ik ook? Ga naar Finst en ervaar zelf het gemak van dit uiterst betrouwbare platform!

Koop Crypto Bundels

Kies uit 7 verschillende mandjes crypto!

Laatst bekeken:✅2 oktober

Veelgestelde vragen over crypto bundels

Er geldt geen minimumbedrag om te investeren in een bundel en er is ook geen verplichte periode om deze aan te houden. Toch adviseert Finst om niet te kleine bedragen te investeren, omdat het praktisch onmogelijk kan zijn om sommige cryptocurrencies in een bundel te kopen of te verkopen vanwege hun lage weging.

Hoewel het niet noodzakelijk is om kennis te hebben van crypto om te investeren in bundels, kan enige kennis wel handig zijn. Als je begrijpt hoe cryptomunten werken en hoe de markt kan fluctueren, kun je weloverwogen beslissingen nemen over welke bundels je wilt kopen en wanneer je wilt kopen of verkopen. Het is dus altijd aan te raden om jezelf te informeren over cryptovaluta voordat je gaat investeren, zelfs als je gebruik maakt van bundels.

Hoewel een Crypto Bundel enigszins lijkt op een ETF (Exchange-Traded Fund), zijn er enkele belangrijke verschillen. Een ETF is een beleggingsfonds dat op een beurs wordt verhandeld en bestaat uit een mandje van aandelen, obligaties of andere financiële instrumenten. Een Crypto Bundel is daarentegen een mandje van cryptomunten die zijn samengesteld door een crypto-broker en wordt verhandeld via een crypto-platform. ETF’s en Crypto Bundels hebben dus verschillende onderliggende activa en worden op verschillende markten verhandeld.

Zeker, je kunt nog dezelfde dag jouw bundel verkopen. 

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin