Als je een beetje thuis bent in de wereld van digitale munteenheden, heb je ongetwijfeld al ontdekt dat Metaverse crypto helemaal hot en trending is. Voor deze constatering hoef je niet eens een fanatieke “crypto volger” te zijn want ook grote bedrijven als Facebook en Google zijn helemaal into Metaverse evenals het online computerspel Fortnite. Uiteraard zijn er ook een aantal zeer interessante crypto projecten ontstaan die zich op Metaverse richten. Een goede reden dus om je eens te verdiepen in Metaverse crypto en met het doornemen van dit uitgebreide artikel zet je al een heel belangrijke stap. Hierin lees je alles wat je moet weten over Metaverse, waarom dit een zeer toekomstgerichte ontwikkeling is en onthullen we je wat de 9 beste coins zijn.
Investeren in Metaverse cryptomunten? Dit zijn de 9 beste initiatieven!
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er zijn verschillende partijen die virtuele werelden hebben ontwikkeld en hierin cryptocurrencies hebben geïntegreerd. Hierin zie je dus dat in deze werelden de digitale munteenheden als wettig betaalmiddel worden gezien en waarbij alle virtuele objecten en immateriële items worden uitgedrukt als NFT’s. Dat Metaverse hierbij de toekomst gaat vormen, lijkt wel duidelijk al is het goed te realiseren dat hier nooit zekerheid over kan worden geboden. Desondanks lijkt het investeren in Metaverse cryptomunten een goede keuze mits je hierin een overwogen keuze maakt en alleen investeert in geld dat je kunt missen.
Wil je weten wat de 9 meest interessante initiatieven zijn als je wil investeren in Metaverse cryptomunten? Uiteraard geven we je in deze Cryptokoersgids het antwoord. Ontdek hieronder maar eens de onderstaande 9 Metaverse coins die je allemaal via o.a. Bitvavo kunt kopen:
1 – Decentraland (MANA)
Uiteraard moeten we dit overzicht beginnen met het vestigen van je aandacht op Decentraland. Dit is immers een van de bekendste platformen dat zich bezig houdt met Metaverse. Decentraland is een op een Ethereum blockchain gebaseerd VR-platform waar gebruikers grond kunnen kopen, verkopen en ontwikkelen, terwijl ze games spelen, inhoud creëren en met elkaar communiceren. We benoemen Decentraland niet voor niets als eerste in deze lijst van 9 populairste Metaverse Crypto coins.
Dit is immers het grootste virtuele universum in de NFT-wereld. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van het non-fungible ERC-71 token met de naam LAND. Ieder land perceel op Decentraland is uniek en de gebruikers mogen zelf bepalen hoe ze hun virtuele “grond” willen inrichten. LAND kopen wordt gedaan met het MANA token.
Dit token kan ook worden gebruikt voor het betalen voor goederen en diensten. Een ander karakteristiek kenmerk van Decentraland is dat het platform wordt ingericht, onderhouden en geregeerd door de gebruikers zelf. Dat is uiteraard een situatie die precies beoogd wordt met Metaverse. Decentraland wordt dan ook gezien als de belichaming van deze nieuwe virtuele wereld.
2- Axie Infinity (AXS)
Dat we Axie Infinity als tweede in deze lijst van 9 beste Metaverse cryptocoins hebben opgenomen, is uiteraard een bewuste keuze geweest. Dit is immers de meest populaire Blockchain game van dit moment. Dit is een NFT-gebaseerd online videospel dat gespeeld wordt door bijna 2 miljoen spelers.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van op Ethereum gebaseerde AXS- en SLP-tokens. Axie Infinity is een zeer futuristisch spel waarbij Axies, de digitale huisdieren van de gamers worden ingezet om het spel te spelen. De game wordt gespeeld voor de fun maar veel gamers streven er ook naar om op deze manier een passief inkomen mee te verdienen.
Het bezit van het AXS token geeft bezitters het recht om de richting van deze virtuele spelwereld te bepalen. Hiermee geven de spelontwikkelaars belangrijke beslissingen uit handen maar hebben op deze manier wel het inzicht dat betrekking heeft op de wensen van de gebruikers. Dit is uiteraard een hele slimme keuze met betrekking tot de toekomst van dit platform.
Op deze manier kunnen er immers gerichte en beargumenteerde beslissingen genomen worden die volledig aansluiten op de wensen van de gebruiker. De gebruikers creëren en spelen op deze manier de virtuele games. Hieruit ontstaat een gedachtegang dat volledig aansluit op Metaverse.
3 - Smooth Love Potion (SLP)
Het zal de oplettende lezer al opgevallen zijn dat we bij de omschrijving van de vorige populaire Metaverse crypto ook al geschreven hebben over de Smooth Love Potion. Ook deze crypto is verbonden aan de online game Axie Infinity waarbij je met digitale huisdieren, de Axies, moet fokken en vechten.
Bij dit spel wordt gebruik gemaakt van twee digitale tokens, de AXS en de SLP. Je gebruikt het SLP token hoofdzakelijk voor fokdoeleinden. Je kunt dit token aanschaffen op een crypto exchange maar ook verdienen door avonturen aan te gaan en gevechten te winnen. Het verschil tussen een AXS en een SLP token is dat Smooth Love Potion geen governance token is. Dit betekent dat je dit token niet kan gebruiken om mee te stemmen over beslissingen die betrekking hebben op spelontwikkeling.

4 - The Sandbox (SAND)
The Sandbox is zeker een crypto die past in dit rijtje van beste Metaverse coins. Dit is immers een van de belangrijkste projecten binnen de Metaverse markt. The Sandbox is een virtuele wereld waar je naar hartenlust in kunt gamen. Een zandbak voor gamers dus. Het platform is gebouwd op de blockchain van Ethereum.
Deelnemers kunnen gebruik maken van dit open source netwerk om hun spelervaring op te bouwen, uit te voeren en te bezitten. Je koopt hiervoor je digitale land dat je dus kunt “bebouwen” om hiermee geld te verdienen. Je kunt bijvoorbeeld ook een digitaal platform opbouwen om als artiest live concerten te geven. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het SAND token. Dit is een ERC-20 utility token is dat kan worden gebruikt voor governance, staking en transfers.
5 - Enjin (ENJ)
Enjin is een Metaverse token die je zeker moet overwegen als je plannen hebt om in dit soort tokens te investeren. Voor veel mensen is dit misschien een wat onbekende coin maar daarom is deze munt zeker niet minder interessant! Dit laatste wordt direct duidelijk als we je vermelden dat deze munt niet enkel gericht is op gaming maar ook op andere projecten. Het project richt zich ook op zakelijke cases en het ondersteunen van digitale middelen. Enjin (ENJ) is een op Ethereum gebaseerd token dat het gebruik van NFT’s door gebruikers, merken en bedrijven wil vergemakkelijken.
Om nog meer in deze doelstelling te voorzien wordt er binnen het Enjin netwerk gewerkt aan de doelstelling om ook een op Polkadot gebaseerde blockchain voor NFT’s te ontwikkelen. Een van de mogelijkheden van dit platform is het creëren van digitale valuta die uiteraard wel compatibel moet zijn met de ENJ, het token van Enjin. De ENJ is dus de digitale munteenheid die op het Enjin platform wordt gebruikt. Alleen al de doelstelling van dit platform en de wijze waarop hieraan gewerkt wordt, is al een goede reden om deze munt niet uit het oog te verliezen!
6 - Render Token (RNDR)
Het Render Token is een Metaverse project dat zeker potentie heeft. Dit project richt zich op het delen van ongebruikte GPU-kracht zonder dat hierbij sprake is van een eventuele technische barrière. Iedereen die wel eens werkt met 3D ontwerpen, animaties of special effects, weet als geen ander hoe belastend dit soort processen zijn op een GPU, een graphics processing unit.
Het Render project speelt op een zeer handige manier in op dit praktische probleem dat met het toenemende gebruik van 3D functionaliteiten voor steeds meer mensen actueel gaat worden. Het Cloud Rendering Network maakt gebruik van het netwerk potentieel van een blockchain en de slimme contact technologie in vorm van een cloud service om de latente rekenkracht van anderen te kunnen gebruiken en hierdoor processen te versnellen.
Op deze manier kunnen 3D ervaringen aanzienlijk verbeterd worden. Personen/ instanties die de intentie hebben om gebruik te maken van het Render netwerk kunnen dit doen door een taak in te dienen. Hiermee wordt automatisch toegang gevraagd. Het protocol zal bepalend zijn hoeveel (op Ethereum gebaseerde ERC-20 utility) RNDR tokens nodig zijn voor de uitvoer van de taak. Op basis hiervan zal een smart contract worden opgemaakt waarin relevante details zijn geformuleerd. Uiteraard worden de RNDR tokens via het netwerk verzonden om leden die hun GPU beschikbaar hebben gesteld te belonen voor hun taak. We hebben het hier uiteraard over het renderen van de Metaverse.
7 - Illuvium (ILV)
Als we het hebben over Metaverse cryptomunten die veel potentie hebben, is Illuvium zeker een goed voorbeeld. Als je ziet hoe snel de populariteit stijgt van de gevestigde orde op dit gebied, zie hiervoor de bovenstaande aanbevelingen van de beste Metaverse crypto coins, is Illuvium een munt die je niet uit het oog mag verliezen.
Illuvium is een fantasy gevechtsspel wat ook wel een role playing game (RPG) wordt genoemd. De game speelt zich af in de open digitale wereld op de Ethereum Blockchain. We hebben het hier over een open wereld game, wat wil zeggen dat je niet binnen één wereld zit maar meerdere gebieden/ werelden kunt verkennen. Je gaat hierbij op zoek naar de bewoners van deze wereld, de Illuvials.
Deze Illuvials hebben uiteraard allemaal de vorm van NFT’s en hebben allemaal eigen karakteristieke kenmerken en eigenschappen. Dit maken deze Illuvials erg gewild. Je moet in eerste instantie jagen op deze godenachtige dieren (die een beetje lijken op Pokemons 2.0 die verhuisd zijn naar een volledig nieuwe omgeving) en ze verslaan.
Daarna worden ze je trouwe bondgenoten die je nodig hebt bij de diverse gevechten die je in deze game aan moet gaan. De game zit vol met verzamel- en ruil opties. De Illuvials worden bijvoorbeeld door een overwinning sterker en er zijn in deze wereld ook mogelijkheden om Illuvials met elkaar te fuseren. Elke op elkaar volgende variant is dus zeldzamer. Door deel te nemen aan de game kun je het ILV-token verdienen.
Hiermee komen we terug op het P2E (Play-to-Earn) uitgangspunt, waarover je eerder in dit artikel hebt gelezen. Het project is op het moment van schrijven aan het uitrollen. De game ziet er echter zeer spectaculair uit en is voorzien van geweldige 3D visuals. De kans is groot dat Illuvium zeker de aandacht van gamers zal trekken en dat heeft uiteraard effect op de ILV koers.
8 - Theta Network (THETA)

Theta Network is in meerdere opzichten een interessante coin. Allereerst is dit een Metaverse Crypto die zich niet richt op het online gamen zoals (je ongetwijfeld gemerkt hebt) bij veel van deze cryptomunten wél het geval is. Daarnaast richt dit project zich op het goedkoper maken voor bedrijven om videocontent te delen. Dit is met het oog op de opkomst van live videostreamingplatforms zeker een interessant gegeven.
In dit digitale tijdperk stijgt het aandeel van videocontent (denk aan het toenemend gebruik van Youtube) aanmerkelijk maar de andere kant van de medaille is dat dit gepaard gaat met behoorlijk wat exploitatiekosten. Dit is dan ook de reden dat bedrijven als Sony en Samsung dit initiatief ondersteunen.
Theta Network streeft naar het vormgeven van een gedecentraliseerde infrastructuur dat gericht is op videostreaming die goedkoper is dan de gecentraliseerde alternatieven. Hierbij is de ambitie niet om een streaming platform als Youtube te vervangen maar om een nieuwe gedecentraliseerde infrastructuur aan te bieden die voordeliger is in het gebruik.
Deelnemers van het Theta-netwerk worden betaald in native tokens voor het delen van video-inhoud met andere gebruikers. Het is goed om hierbij te benadrukken dat de videosites zelf betalen voor deze dienst en niet de gebruiker zelf. Voor deze betaling wordt het TFUEL token gebruikt. Wanneer iemand een video deelt met iemand anders, betaalt de streamingdienst deze persoon uit in TFUEL tokens. De blockchain is ontworpen om op een snelle manier kleine betalingen te verrichten. Naast dit token vormt THETA een onderdeel van het netwerk. Het THETA token is echter een governance token.
Het bezitten van deze crypto geeft iemand het recht om de blockchain te beheren en de richting hiervan te bepalen. Het is uiteraard lastig te voorspellen wat de toekomstverwachtingen zin van dit token. De doelstellingen, de groeiende interesse in het project, de gerealiseerde ontwikkelingen zijn echter goede redenen om dit project in de gaten te houden.
9 - My Neighbor Alice (ALICE)
Tot slot vestigen we je aandacht op een cryptomunt met een tot de verbeelding sprekende naam: My Neighbor Alice. Wie is deze buurvrouw? In een multiplayer game ontdek je het antwoord. In dit spel kun je op een gekocht eiland je nederzettingen (in vorm van huizen, bruggen, boerderijen, straten, etc.) bouwen. Hierdoor ontmoet je andere mensen, vrienden maken en kun je items verzamelen die je in later stadium kunt gebruiken en/of verkopen.
Daarnaast kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld je buren te helpen en dat is…juist Alice. Voor niets gaat de zon op en door anderen te helpen verdien je beloningen. Al deze factoren brengen de liefhebber van bouwspellen en geïnteresseerden in crypto tot elkaar.
My Neighbor Alice is immers een game die je gratis kunt spelen maar je zult moeten investeren in NFT’s om iets in dit spel te kunnen bereiken. Uiteraard kunnen hiervoor de ALICE coins gebruikt worden. Deze ALICE coin is gebouwd op een Chromia platform. Dit is een blockchain platform dat gebouwd is op een Ethereum netwerk. Er is bewust voor het Chromia platform gekozen om de schaalbaarheid van Dapps te verbeteren. Alice is uiteraard een Dapp.
Als je My Neighbor Alice speelt, ben je dus de baas over je eigen in-game apps en je kunt hier ook nog eens een passief inkomen mee verdienen. Dit kan voor veel mensen een zeer aantrekkelijk idee zijn. Dit is dus een veelbelovend spel dat nieuwe perspectieven biedt voor de gamewereld, zeker gezien het feit dat dit een Metaverse crypto is!
Wat is Metaverse crypto?
Metaverse crypto is een verzamelterm voor de digitale munteenheden die ontwikkeld zijn op de ontwikkelingen die ons fysieke en digitale leven combineren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van virtual reality, augmented reality en internet en moet het mogelijk worden om de digitale wereld om te vormen naar een 3D omgeving. Er wordt dus een virtuele wereld gecreëerd die we via virtual reality of augmented reality kunnen betreden. Om dit op de meest eenvoudige manier aan je uit te leggen: Metaverse zorgt ervoor dat er een kopie wordt gemaakt van de echte wereld maar dan in digitale vorm.
Uiteraard vraagt deze bovenstaande definitie meer uitgebreide uitleg want hiermee wordt een enorme stap in de toekomst gezet net zoals we de snelle digitalisering van de maatschappij als een next-step hebben beoordeeld. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van het internet om te communiceren, te betalen, te werken en een veelzijdigheid aan andere dagelijkse dingen te doen.
Vroeger vond alles plaats in een 2D omgeving
Dit werd vroeger als onmogelijk beschouwd. Hoewel we dit dus al zagen als stap in de toekomst, vinden alle genoemde handelingen nu nog plaats in een 2D omgeving. Je kunt gebruik maken van een enorm geavanceerde laptop of smartphone, je blijft afhankelijk van het beeldscherm waarop de content wordt afgebeeld en in dat geval kom je toch echt op 2D uit. Tijd dus voor de next-step en die wordt gevormd door Metaverse om een 3D omgeving te creëren.
Er ontstaan dus mogelijkheden waarbij je door het gebruik maken van een headset of een VR bril een digitaal laagje op de realiteit kan leggen. Hierdoor geef je een extra dimensie aan de digitale vergaderingen waar we eerder over schreven of het spelen van online games. In een dergelijke 3D wereld van Metaverse horen uiteraard ook digitale munten maar (het zal je niet verbazen) die zijn al eerder ontwikkeld dan de omgeving op zich.
Verschil tussen virtual reality (VR) en augmented reality (AR)
De betekenis van de term virtual reality (VR) is bij de meeste mensen wel bekend. Virtual reality simuleert een omgeving waarin de gebruiker via diverse zintuigen wordt ondergedompeld in een levensechte ervaring. Om dit laatste even letterlijk te nemen: je kunt het idee hebben dat je in een oceaan zwemt met dolfijnen terwijl je op een stoel in je badkamer zit met je voeten in een teiltje water. Er is hierbij sprake van een grenzeloze 360 ervaring waardoor je bijna even “vergeet” dat het (in dit geval onderwaterleven) niet echt is.
Deze virtuele werkelijkheid ervaring wordt “presence” genoemd. Er zijn veel praktische toepassingen van VR te benoemen. Denk hierbij aan het bekijken van films en het spelen van games maar ook aan de mogelijkheden om mensen op een geavanceerde manier op te leiden of van informatie te voorzien zonder dat hierbij fysieke aanwezigheid noodzakelijk is
Termen worden door elkaar gehaald
De term augmented reality (AR) is wat minder bekend bij veel mensen. De termen virtual reality en augmented reality worden in de praktijk zelfs ten onrechte nog wel eens door elkaar gehaald. De term augmented reality kun je letterlijk vertalen als aangevulde realiteit (AR).
Hiervan is dus sprake als de werkelijkheid wordt voorzien van toegevoegde informatie. Hierbij wordt er een live beeld gevormd van de realiteit waaraan digitale elementen worden toegevoegd. Augmented reality veelvuldig gebruikt in populaire apps maar ook bij de techniek die bij het voetbal wordt toegepast om te bepalen of een speler al dan niet buitenspel staat.
Uit de bovenstaande uitleg komt het belangrijkste verschil tussen virtual reality (VR) en augmented reality (AR) naar voren. In geval van VR wordt de gebruiker volledig afgesloten van de buitenwereld wat niet het geval is bij AR. Zoals aangegeven is augmented reality erop gericht dat de gebruiker de werkelijkheid wel blijft zien maar dat deze technologie wordt toegepast om extra informatie toe te voegen.

Wat heeft Metaverse met crypto coins te maken?
Als we het hebben over een digitale wereld, past het gebruik van digitale munten hier perfect in. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat Metaverse in beginsel niet direct wat met crypto te maken heeft. Er wordt hierbij echter wel in de meeste gevallen gebruik gemaakt van de blockchain technologie dat uiteraard gebaseerd is op een gedecentraliseerde markt wat ook bekend staat onder de noemer DeFi, decentralized finance. Hiermee is de eerste link naar cryptocurrency gelegd.
Daarnaast is het goed om in dit opzicht te verwijzen naar de basiskenmerken waaraan Metaverse moet voldoen. Er is hierbij immers sprake van een samensmelting van de fysieke en virtuele wereld waarbij een volledig functionerende economie wordt gecreëerd. Deze economie stelt gebruikers in staat om op een relatief eenvoudige manier door de verschillende “plaatsen” te reizen, met behoud van hun gekochte goederen en avatars.
Bij een economie hoort een betaalmiddel
Bij een economie hoort uiteraard een betaalmiddel en ook via deze route komen we uit op het gebruik van crypto coins. Het zal je dan ook niet verbazen dat er veel crypto projecten zijn die zich bezighouden met Metaverse. Dit nieuwe digitale universum heeft immers een motor nodig om te kunnen draaien. In dit geval is er dus behoefte aan een systeem met een permissie loze identiteit en een snelle onderlinge uitwisseling van (financiële) diensten.
De industrie die hier al lang mee bezig is en hier het verst in is, is dan ook de crypto industrie. Er zijn verschillende partijen die virtuele werelden hebben ontwikkeld en cryptocurrencies hebben geïntegreerd. Wat de 9 beste coins zijn die zich bezighouden met Metaverse, ontdek je verderop in dit artikel.
Wat zijn gedecentraliseerde applicaties (Dapp’s)?
Metaverse is een virtuele wereld die absoluut de potentie heeft om een nieuwe miljardenindustrie te worden. Deze toepassing heeft alles in zich om een vaste plaats te verwerven naast of in plaats van de bestaande industrieën. Dit is de reden dat veel kenners Metaverse niet zien als verlengstuk van het internet maar zelfs als de opvolger hiervan. Het gebruik van de blockchain technologie en gedecentraliseerde applicaties (Dapps) zijn hiervoor belangrijke bouwstenen.
Een Dapp is een computerprogramma dat, zoals de naam al een beetje aangeeft, draait op basis van gedecentraliseerde gedistribueerde servers. Deze servers worden ook wel “nodes” genoemd. Er wordt dus niet gebruik gemaakt van een centrale server.
Dit heeft als grote voordeel dat de kans op fouten en fraude bijna geminimaliseerd worden. Daarnaast is er ook geen sprake van inmenging van een derde partij wat zowel efficiënt is op gebied van tijd als met het oog op kosten. Zo’n netwerk van nodes wordt een blockchain genoemd.
Een andere belangrijke karakteristieke eigenschap van decentrale applicaties is dat er gewerkt wordt met een open source platform. Iedereen heeft dus de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het platform. Er is hierbij dus geen sprake van exclusiviteit.

Wat is een Non Fungible Token?
Een Non Fungible Token (NFT) speelt een belangrijke rol in een Metaverse omgeving. Alle virtuele objecten en immateriële items kunnen immers in deze wereld worden uitgedrukt als NFT. De term fungibiliteit wordt immers gebruikt om valuta te kwalificeren.
Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een fungible token en een non fungible token. Er wordt gesproken over fungible activa als een munt (zoals onze euro) die niet uniek is en inwisselbaar is tegen een activum van hetzelfde type. Hierbij is er sprake van een volledige anonimiteit. De munten zijn volledig identiek en niet te identificeren.
Een non fungible token is een “niet inwisselbare token”. Een NFT is een niet-vervangbaar eigendomscertificaat, waardoor je gegarandeerd eigenaar bent van een uniek object. In dit geval is er sprake van digitale activa die elk unieke kenmerken hebben en daarom niet voor elkaar kunnen worden geruild.
Dit is de reden dat een NFT voorzien is van een specifieke cryptografische laag dat gebaseerd is op een ERC (Ethereum Request for Comment) blockchain. Het token kan dienen als identificatiecertificaat voor digitale projecten omdat deze is voorzien van unieke encryptie en de bijbehorende metadata.
NFT’s zijn zeer populair omdat er veel geld mee te verdienen valt. Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat er ook sprake kan zijn van een gedeeltelijke fungibiliteit zoals bij bijvoorbeeld de Bitcoin het geval is. De volledige transactiegeschiedenis van deze cryptomunt is immers inzichtelijk maar deze digitale munten kunnen wel als uniek worden beschouwd.
Wat is een Play to Earn coin?
Met het benoemen van termen als Decentralized Finance (DeFi) en non-fungible tokens (NFT’s), komen we automatisch bij de Play to Earn coins uit. Play to Earn coins zijn digitale munteenheden die ook wel in-game items worden genoemd. Dit zijn virtuele items die je als gamer kunt kopen en gebruiken in het spel.
Je kunt deze aanschaffen met in-game geld maar ook echt geld of de munteenheid van het spel zelf. Daarnaast kun je deze game-in tokens verdienen. Dit kun je doen door succesvol te zijn in het online gamen maar ook door te handelen van in-game tokens.
De gedachtegang achter ‘Play to Earn coins’ spellen is heel simpel en vormt de basis voor de aantrekkingskracht van dit soort games. Je hebt als speler de controle over een aantal in-game activa en kan de waarde ervan dus op verschillende manieren (passief) verhogen. De tokens die je als beloning ontvangt kun je omzetten in echt geld bij een euro-crypto exchange als Bitvavo. Vervolgens kun je het geld spenderen op de manier zoals je het zelf wil.
Invloed van Metaverse op Play to Earn coins
Uit de bovenstaande uitleg (elders op deze website vind je een uitgebreide uitleg over Play to Earn coins), kun je verschillende Metaverse invloeden ontdekken. Denk hierbij aan het kopen en inrichten van virtuele omgevingen en het creëren van een eigen online identiteit.
Het online gamen heeft de laatste jaren dan ook een enorme ontwikkeling gemaakt en is enorm in populariteit gegroeid omdat je hierbij in een zeer realistische virtuele wereld kan stappen en hiermee nog geld kan verdienen ook! Een goed voorbeeld hiervan is Fortnite, een online game waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Deze online game heeft een gigantische community opgebouwd waar wereldwijd miljoenen mensen onderdeel van zijn en er gebruik gemaakt wordt van een eigen cryptomunt in vorm van de VBUX. Hierover lees je uiteraard verderop in dit artikel meer als we je aandacht vestigen op de 9 beste Metaverse Cryptocoins.
Veel mensen gebruiken het Fortnite platform dan ook als virtuele ontmoetingsplek waardoor deze digitale wereld een verlengstuk vormt van de hedendaagse maatschappij. Van dit soort platformen zijn nog vele andere voorbeelden te noemen zoals je zult ontdekken in onze opsomming van de 9 populairste Metaverse cryptocoins die je verderop in dit artikel zult treffen.
Uit deze opsomming wordt het verband tussen Metaverse en gamen duidelijk zichtbaar maar staar je hier niet blind op. Als je dit uitgebreide artikel verder leest, ontdek je dat Metaverse ook gaat doordringen in een virtuele wereld dat niets te maken heeft met gamen.
Hoe nieuw is Metaverse?
Metaverse is een begrip dat in 2021 veelvuldig in de media kwam voornamelijk doordat Facebook toen besloot om de naam van de moedergroep te veranderen in Meta. Deze stap zorgde voor dusdanig veel media aandacht dat veel mensen de indruk kregen dat Metaverse een volledig nieuwe stap in de ontwikkeling is. Dit is echter zeker niet het geval.
De term Metaverse stamt al uit 1992 en kent zijn oorsprong in het boek met de titel “Snow Crash” van Neal Stephenson. We zullen je een uitgebreide boekbespreking besparen maar het gaat over een paar bezorgers die door het Metaverse reizen om zichzelf te redden van een kapitalistische dystopie. Wat deze schrijver wellicht nooit had kunnen voorzien, is dat dit boek zou worden gebombardeerd tot “de bijbel van de toekomstige versies van het internet”.
Second Life, als grondlegger van de eerste Metaverse crypto
Als je bij het spelen van Triviant de vraag krijgt wat het eerste echte grote Metaverse was, is het goed om te weten dat dit Second Life was. Als we het hebben over de geschiedenis van Metaverse, mogen we zeker niet aan dit virtuele platform voorbijgaan.
Dit platform is geïnspireerd door het grote evenement Burning Man. Voor de mensen die niet met dit grote festival bekend zijn even een korte uitleg: Het Burning man festival trekt jaarlijks maar liefst 70.000 mensen naar Black Rock City, in het hart van de Nevada woestijn. De bezoekers vormen gezamenlijk een experimentele samenleving waarin iedereen mag deelnemen ongeacht de afkomst of het ras. Iedereen mag zich op de gewenste manier uiten.
Hierbij worden grenzen van het kapitalisme weggenomen en krijgen de bezoekers alle gelegenheid om zich te bevrijden van alledaagse dingen die creativiteit en verbeeldingskracht beperken. Burning Man kun je dus het beste omschrijven als een festival waarin de bezoekers gezamenlijk met de meest creatieve ideeën een experimentele samenleving vormen.
Burning Man festival inspiratiebron voor Second Life
Het festival vormde de inspiratiebron voor Second Life, het eerste echte grote Metaverse. Noem het gerust de oervorm hiervan. Het platform werd in 2003 opgezet en destijds onthaald als de toekomst van het internet, iets wat in zekere zin ook wel zo is.
In 2007 waren er een miljoen actieve gebruikers van deze virtuele gemeenschap waaronder Barack Obama en grote bedrijven als Philips, Nike en ABN AMRO hadden een virtuele vestiging in Second Life. Er werd een virtueel eiland opgezet met de naam “drop Zone” waar artiesten konden optreden en zelfs het CDA ging de virtuele straat op om stemmers te overtuigen. Dit was zeker niet voor niets want een paar honderdduizend Nederlanders maakten gebruik van Second Life.
Als je Second Life nog kunt herinneren, weet je misschien ook nog dat je op dit virtuele platform kon betalen met de “Linden Dollar” wat uiteraard een virtuele munt was. Later in dit artikel vestigen we je aandacht op de 9 populairste coins op gebied van Metaverse crypto, maar dat kunnen we niet doen zonder je te verwijzen naar deze Linden Dollar, de voorloper van alle cryptocurrency!

Wat is de relatie tussen Facebook en Metaverse?
De bovenstaande Second Life hype ging over, wellicht omdat de wereld op dat moment nog niet klaar was voor een virtuele wereld. Het idee verdween echter nooit volledig. Onder andere Facebook paste een light versie van het idee toe en hiermee werd de eerste stap gezet naar de innige relatie tussen Facebook en Metaverse zoals dat nu het geval is. In navolging van Facebook toonden grootmachten als Microsoft en google ook interesse in bedrijven die zich bezighielden met de ontwikkeling van virtual- en augmented reality. Hierdoor kwam de ontwikkeling van Metaverse zelfs in een stroomversnelling terecht.
Facebook heeft grootse plannen
Zoals aangegeven heeft facebook grote Metaverse plannen. Facebook heeft immers niet alleen de naam van het moederbedrijf veranderd maar wil de hele organisatie omvormen tot een Metaverse platform. Hiermee zal het bedrijf er flink aan bijdragen dat Metaverse naar een nog hoger level wordt gebracht. Facebook beschikt immers over veel gebruikte platformen, veel kennis en ervaring in het opzetten van een sociaal medium, heeft ervaring opgebouwd met het toepassen van virtual- en augmented reality en beschikt niet in de laatste plaats over een flinke zak met geld om de doelstellingen te realiseren.
Facebook heeft immers 10.000 werknemers op Metaverse projecten gezet, terwijl ook bedrijven als Google en Amazon volop actief zijn met dit soort projecten. Daarnaast is het een kwestie van tijd voordat een bedrijf als Apple met een zeer geavanceerde VR bril op de markt komt.
Wat mogen we verwachten?
Op basis van het bovenstaande mag je best hoge verwachtingen hebben. De genoemde bedrijven hebben immers zeer veel bereik en dus veel potentie om een Metaverse op te zetten die perfect aansluit op hun aanbod.
Mark Zuckerberg heeft bijvoorbeeld de ambitie om meer dan een miljard mensen op deze manier met elkaar te verbinden waarbij er een flinke stap verder wordt gedaan dan het bekijken van je facebook account op “een moderne manier” of het gebruik van een augmented reality app voor een realtime rondleiding in een woning die jij op het oog hebt om te kopen. Je gaat als gebruiker immers voelen dat je onderdeel bent van de omgeving waarin jij bent gestapt. Je voelt alsof je echt in een vergaderruimte bent gestapt waarin andere personen zitten. Als zij praten, zie je zelfs de mond meebewegen met de spraak.
De bovengenoemde elementen zullen vooral herkend worden door de gebruikers van Roblox. Dit gaming platform is het dichtst bij deze geschetste virtuele wereld. De Roblox omgeving heeft een volledig eigen identiteit, een eigen social netwerk, heeft eigen regels geformuleerd en heeft een volledig functionerende economie waarbij uiteraard gebruik wordt gemaakt van een digitale munteenheid: de Robux.
Hoewel de toekomstambities van de genoemde organisaties groot zijn, is het voor de ontwikkeling van Metaverse wel van belang dat ervaringen uit het verleden als voorbeeld genomen worden. Hiermee komen we terug op het genoemde second Life project. Dit project is ontstaan door de krachten van diverse mensen en organisaties te bundelen, volgens het Burning Man festival principe. Deze samenwerking zal resulteren in een effectiever resultaat dan in een situatie waarin de diverse organisaties ernaar streven om een eigen wereld te creëren.

Hoe toekomstgericht is Metaverse?
Na alle recente technologische ontwikkelingen (in vorm van onder andere de sensortechnologie, Internet of Things, big data, kunstmatige intelligentie, human enhancement en niet te vergeten de eerder genoemde blockchain technologie), vroegen veel mensen zich af of we zo langzamerhand het einde van de huidige technologische revolutie aan het naderen zijn of dat we misschien wel pas halverwege zijn.
Het antwoord word je in dit artikel gegeven. Metaverse gaat de wereld zoals we die nu kennen op een significante manier veranderen. Er wordt een nieuw digitaal universum geboden waarin mensen kunnen plaatsnemen. Bij een vergadering in Metaverse lijkt het er immers op dat je echt naast elkaar plaatsneemt, terwijl je in een digitale wereld zit.
Uiteraard is er nog niemand die weet hoe de Metaverse er in de toekomst uit gaat komen te zien. Zoals je inmiddels wel begrepen hebt, is hierbij sprake van een ontwikkeling die continu gaande is. We weten zelfs niet hoe het eindproduct eruit gaat zien, als er sprake zou zijn.
De conclusie die je wel kunt trekken is dat Metaverse komende jaren niet alleen zeer lucratief kan gaan worden maar dat hierbij ook zeker een rol is weggelegd voor het gebruik van cryptocurrency. Een goede reden dus om je eens goed te verdiepen in Metaverse crypto! Om je hierbij op weg te helpen vestigen we hieronder je aandacht op de meest beste coins van dit moment.
Meta crypto kopen
Hebben we je interesse in Meta crypto gewekt? Dan wil je uiteraard weten waar je Metaverse crypto het beste kunt kopen en eventueel kunt verhandelen. Uiteraard heb je hier diverse opties in. Bij het maken van een vergelijking tussen de opties komen veel mensen toch al snel op Bitvavo als meest geschikte crypto exchange uit. Deze Nederlandse broker staat bekend als zeer gebruiksvriendelijke exchange dat de laagste handelskosten vraagt.
Daarnaast heeft Bitvavo een ruim aanbod in cryptocurrency. Je kunt hier dan ook uiteraard terecht voor Meta crypto. Een andere belangrijk punt is uiteraard dat dit een veilig handelsplatform is waarbij je de beschikking hebt over een groot aantal features. Daarnaast, en dat mag je ook niet uit het oog verliezen, hanteert Bitvavo zeer lage transactiekosten. Dit moet je zeker in overweging nemen, vooral als je plannen hebt om actief te gaan traden met crypto.
De beste manier om de Metaverse crypto koersen te volgen
De beste manier om de Metaverse crypto koersen te volgen, heb je inmiddels al gevonden. Hiervoor ben je bij deze Cryptokoersgids aan het juiste adres. We doen onze naam eer aan door jou 24/7 op de hoogte te houden van de Metaverse crypto koersen. Daarnaast voorzien we je van al het actuele nieuws over Metaverse cryptomunten want zoals je immers al begrijpt volgen deze ontwikkelingen elkaar in een hoog tempo op!