Crypto & slapeloosheid: Oorzaken & oplossingen

Slecht slapen door crypto handel
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Het is middernacht, maar je ogen staren onbewogen naar het plafond, terwijl je gedachten in een strakke spiraal rond je laatste crypto-investeringen cirkelen. Weet dan dat je niet de enige bent. De wereld van crypto-handel is fascinerend en avontuurlijk, maar kan helaas ook een nachtelijke onruststoker zijn. Vooral in de aanwezigheid van zoiets potentieel stressvols als crypto-handel, zijn slaap en mentale gezondheid van onschatbare waarde.

Psychologie van slapeloosheid & crypto

De oorzaken van slapeloosheid door crypto-handel zijn tweeledig: psychologisch en technologisch. Beginnend met de psychologie, is de angst voor verlies een duidelijke nachtmerrie. Stress en onrust over potentieel geldverlies kunnen je uit je slaap houden, verergerd door de wispelturige aard van de cryptomarkt. 

Bovendien leidt FOMO, de angst om een cruciale kans te missen, tot een verstikkende behoefte om constant de markt te volgen. Deze angst kan uitmonden in een obsessie om snel rijk te worden met crypto, wat leidt tot ongezonde slaappatronen. Daarbij komt nog de psychologische druk van de marktvolatiliteit, die voortdurende onzekerheid en spanning met zich meebrengt, waardoor rust en ontspanning ver te zoeken zijn.

Altijd verbonden: De technologische kant van slapeloosheid

Op het technologische front zorgen de altijd beschikbare handelsapps en constante updates over koersen op onze smartphones ervoor dat we moeilijk los kunnen komen van de crypto-markt. Daarnaast maakt 24/7 handel het mogelijk om op elk moment van de dag de markt te controleren, wat je slaappatroon natuurlijk verstoort.

telefoon met koersen van crypto
App om crypto koersen te volgen

Een weg naar rust: Psychologische oplossingen

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze slapeloze nachten aan te pakken. We beginnen met het psychologische aspect. Stel realistische verwachtingen en accepteer dat verlies inherent is aan de handel. Dit kan helpen de stress te verminderen. 

Ook het ontwikkelen van een solide handelsstrategie, gebaseerd op gedegen onderzoek en analyse, kan een gevoel van zekerheid bieden en angst verminderen. Bovendien kun je overwegen je posities langer vast te houden volgens de ‘hodl’-strategie, of te investeren in mandjes met crypto via een cryptobeurs zoals Finst. Deze zogenoemde ‘crypto bundels‘ worden maandelijks hergebalanceerd, waardoor je minder geneigd bent obsessief de markt te volgen en je brein de rust krijgt die het nodig heeft.

Gezonde gewoonten: Het pad naar betere slaap

Daarnaast kunnen gezonde handelsgewoonten een wereld van verschil maken. Beperk je handelsactiviteiten tot specifieke uren van de dag en stel tijdslimieten in. Deze routine kan je helpen om een balans te vinden tussen handelen en andere dagelijkse verplichtingen, waardoor het gemakkelijker wordt om ’s avonds je gedachten los te laten en in slaap te vallen.

Belangrijk is om deze tijdsblokken te respecteren. Als je bijvoorbeeld besluit alleen te handelen tussen 9.00 uur en 17.00 uur, zorg er dan voor dat je na deze tijd je smartphone of computer uitschakelt en geen aandacht meer besteedt aan de markt. Door een duidelijke scheiding te maken tussen je handelstijd en je vrije tijd, kan je je brein helpen om los te komen van de stress van handelen en zich voor te bereiden op rust en ontspanning.

Het is ook nuttig om te leren hoe je jezelf kunt afleiden van het voortdurend denken aan handelen. Het nemen van regelmatige pauzes om te ontspannen en je geest te verfrissen kan je helpen om je focus en energie te behouden. Probeer tijdens deze pauzes activiteiten te doen die je ontspannen en die niets te maken hebben met handelen, zoals een boek lezen, mediteren, sporten of een wandeling maken in de natuur.

Rust vinden tussen de handelsdrukte: Aanpakken van impulsiviteit

Bovendien is het belangrijk om impulsaankopen in crypto te temmen. Laat je niet leiden door emotionele impulsen bij het handelen. Neem even de tijd voordat je een investeringsbeslissing neemt. Tel tot drie. Of beter nog, gun jezelf een nacht om erover te slapen. Geduld en bedachtzaamheid zijn waardevolle eigenschappen in de snel bewegende wereld van crypto.

Even pauzeren: De kracht van afstand nemen

Onthoud ook dat het nemen van pauzes essentieel is. Afstand nemen van de markt en je geest tot rust laten komen, kan wonderen doen voor je slaapkwaliteit. Te veel handelen kan immers tot meer fouten leiden. Diversificatie is hierbij de sleutel. Het spreiden van je investeringen over verschillende munten kan helpen om eventuele grote verliezen te compenseren met winstgevende posities. En, zoals altijd, investeer nooit met geld dat je niet kunt missen.

Tech onder controle: Technologische aanpassingen voor betere slaap

Daarnaast kunnen technologische aanpassingen een grote rol spelen bij het verbeteren van je slaap. Het beperken van de toegang tot handelsapps en het uitschakelen van notificaties kan helpen om los te komen van de altijd aanwezige crypto-markt. Stel vaste tijden in voor het controleren van de markt om obsessief gedrag te voorkomen. Het creëren van een slaapvriendelijke omgeving door elektronica uit de slaapkamer te weren kan ook bevorderlijk zijn voor je slaap. Houd je telefoon ver van je bed en zorg ervoor dat je in de uren voordat je gaat slapen niet bezig bent met crypto-handel.

Minder is meer: Het vermijden van overmatige informatie

Vermijd ten slotte het voortdurend volgen van financiële influencers op sociale media die FOMO kunnen veroorzaken. Beperk de kijktijd of ontvolg deze accounts om onnodige blootstelling te voorkomen.

Financiële influencers in crypto

Wakker worden naar een betere morgen: Conclusie

Slapeloosheid door crypto-handel wordt veroorzaakt door verschillende factoren, maar door bewuste acties en veranderingen in je handelsgewoonten, kan je de negatieve impact op je slaap aanzienlijk verminderen. Onthoud dat slaap en mentale gezondheid van essentieel belang zijn voor succesvol handelen. Zorg dus goed voor jezelf en neem de nodige maatregelen om een gezonde relatie met crypto-handel te bevorderen. 

En, als alle andere opties falen, onthoud dan dat er geen schande in zit om te besluiten dat crypto-handel niet voor jou is. Het is niet de moeite waard om je nachtrust te verliezen voor iets dat je meer stress dan voldoening geeft.

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin