Stablecoins: complete uitleg + risico's van deze munten
Ontdek alles wat je wil weten over de verschillende soorten stablecoins die er zijn!

- Laatste update: mei 31, 2023
- 09:35
Wie al langer in de wereld van cryptocurrency zit kent de hoge volatiliteit van de cryptomarkt. Deze hoge volatiliteit kan schitterende rendementen opleveren maar ook donkerrode cijfers. Nu is er een oplossing tegen die volatiliteit in de vorm van stablecoins!
De introductie van stablecoins is een teken van volwassenheid van de cryptomarkt. Een goede stap in de richting van algemene acceptatie. De stablecoins zijn ook immens populair als je een blik werpt op de top 10 cryptocurrency ‘s.
In dit artikel wordt een eenvoudige uitleg gegeven over wat stablecoins zijn, hoe stablecoins werken en komen voorbeelden van stablecoins aan bod. Alle voor- en nadelen worden besproken en welke type stablecoins er op de markt zijn.
Crypto kopen?
Inhoudsopgave
Wat zijn stablecoins?
Een stablecoin is een cryptocurrency die bedacht is om een stabiele waarde aan te houden. Zo kan een stablecoin bijvoorbeeld de waarde van een bepaalde valuta (fiatgeld) volgen of van grondstoffen zoals goud.
Fiatgeld is door een overheid uitgegeven valuta en is gebaseerd op vertrouwen.
Zo heeft een stablecoin de kenmerken van crypto maar de stabiliteit van fiat geld of grondstoffen.
Deze stablecoins zijn gecreëerd om de hoge volatiliteit van de cryptomarkt tegen te gaan. Daarnaast zijn stablecoins uitermate geschikt voor snelle en grote internationale transacties.
Vaak worden stablecoins 1:1 uitgegeven, dit houdt in dat voor elke uitgegeven stablecoin, er een even grote reserve aanwezig moet zijn. Wanneer het een stablecoin is die gekoppeld is aan de dollar, moet er voor elk uitgegeven stablecoin, één dollar in reserve aanwezig zijn.
Meeste stablecoins zijn eigenlijk (ERC-20) tokens en geen coins. Het verschil is dat coins een eigen blockchain hebben en tokens draaien op een andere blockchain.
Stablecoins verlagen de drempel om in cryptocurrencies te stappen.
Wat zijn voorbeelden van stablecoins?
Tether (USDT), DAI (DAI), Binance USD (BUSD) en USD Coin (USDC) zijn een aantal van de grootste stablecoins gekoppeld aan de dollar. Euro Tether is een voorbeeld van aan de euro gebackte stablecoin.
Wat is Tether (USDT)?
Tether is de grootste stablecoin met een marktkapitalisatie van ruim $78 miljard en een dagelijks handelsvolume van ruim $3 miljard in januari 2022. Tether Limited beheert en geeft Tether uit. De waarde van één USDT is de waarde van één dollar.
Tether claimde dat elk uitgegeven stablecoin gedekt was met fiatgeld. Dit bleek na een onderzoek van Commodity Futures Trading Commission (CFTC) niet te kloppen. Deze toezichthouder legde Tether een boete op van ongeveer $41 miljoen.
De reden van de boete is dat Tether vanaf januari 2016 tot en met februari 2019 claimde 100% gedekt te zijn door de dollar terwijl dit in werkelijkheid niet zo was. Er waren ongedekte gevorderde activa en andere activa dan alleen fiatgeld aanwezig in de reserves.
Daarbovenop claimde Tether dat het professioneel en regelmatig gecontroleerd werd om de 100% dekking te garanderen.
De advocaat van Tether heeft laten weten dat CFTC geen problemen meer constateert bij de aangelegde reserves van Tether.
Eerder schikte Tether en de procureur-generaal van New York voor een boete van $18,5 miljoen. En de verplichting voor Tether om de komende twee jaar, elk kwartaal een rapport aan te leveren over de samenstelling van de aanwezige reserves.
Daarnaast is Tether verboden voor de inwoners van NY.

Waar kan je Tether kopen?
Tether is te koop bij de meeste grote exchanges zoals Binance, Kucoin en Bitvavo. Bij Bitvavo kun je via iDeal simpel Tether aanschaffen. Check ook: welke stablecoins kun je kopen bij Bitvavo?
Wat is DAI (DAI)?
DAI heeft een market cap van ruim $9 miljard en is dus aanzienlijk kleiner dan USDT. Het handelsvolume per dag is ruim $300 miljoen. Ook DAI is gekoppeld aan de dollar.
Groot verschil met de meeste stablecoins is dat DAI wordt gerund door het Maker protocol. De reserves achter DAI zijn overige cryptocurrency’s en geen dollar. Deze crypto worden beheerd door het protocol aan de hand van smart contracts.
Dit maakt DAI decentraal in tegenstelling tot de andere stablecoins die worden beheerd door een bedrijf.
Waar kan je DAI kopen?
DAI kan onder andere aangeschaft worden op Coinbase, Sushiswap, Bitvavo of via Maker Vaults. Hoe dit werkt is te zien in de volgende link. https://makerdao.com/en/whitepaper/#maker-vaults
Wat is Binance USD (BUSD)?
Binance USD is 1:1 gekoppeld aan de dollar. Binance heeft samen met Paxos deze stablecoin ontwikkeld en uitgebracht. De marktkapitalisatie van BUSD is ruim $14 miljard met een handelsvolume van ongeveer $2 miljard in januari 2022.
BUSD draait op de Ethereum blokchain als ERC-20 tokens maar ook als BEP-2 en BEP-20 tokens op de Binance Smart Chain.
Waar kan je BUSD kopen?
BUSD kan direct bij Binance worden gekocht of bij Paxos.
Wat is USD Coin (USDC)?
Waar kan je USDC kopen?
USDC is te koop bij onder andere Coinbase, Bitvavo en Kraken.
Wat zijn aan euro gekoppelde stablecoins?
Euro Tether (EURt) is 1:1 gekoppeld aan de euro. Dit is ook de grootste aan de euro gekoppelde stablecoin met een marktkapitalisatie van ruim $244 miljoen en een dagelijks handelsvolume van bijna $15 miljoen. EURt draait op de Ethereum blockchain. Euro Tether is uitgegeven door Tether Operations Limited.
De markt voor euro stablecoins valt in het niets als je deze afzet tegen de markt van dollars. Andere voorbeelden van aan de euro gekoppelde stablecoins zijn Stasis Euro (EURS) en agEUR (AGEUR).
Waar kan je Euro Tether kopen?
Euro Tether is onder andere te koop bij Bitfinix en Uniswap.
Waarom worden stablecoins gebruikt?
Stablecoins worden gebruikt om cash aan te houden, om je portfolio te beschermen tegen fluctuaties, om goedkope, (grote) internationale transacties te voltooien en om extra inkomsten te vergaren.
Een van de redenen kan zijn om cash aan te houden om te wachten op het juiste moment om een cryptocurrency aan te schaffen.
Een andere reden kan zijn om je crypto portfolio te beschermen tegen een daling. Bijvoorbeeld als je 1 BTC in je bezit hebt. Wanneer je verwacht dat de koers van BTC gaat dalen dan kun je jouw BTC omzetten naar Tether. Jouw BTC is op het moment van ruilen tegen Tether $50.000 waard.
Nu je $50.000 Tether hebt, is de koers van BTC gedaald van $50.000 naar $40.000. Nu kan je van jouw $50.000 Tether, 1,25 BTC terugkopen. Nu heb je je portfolio beschermd tegen een daling en kan je er zelfs van profiteren!
Natuurlijk bestaat ook de mogelijkheid om eenvoudige, veilige en snelle internationale transacties uit te voeren. Aan de hand van de blockchaintechnologie gebeurt dit een stuk sneller dan een traditionele internationale bankoverschrijving. De transacties worden op een transparante manier opgeslagen op de blockchain.
De lage trading fees in vergelijking met het omwisselen naar fiatgeld en de daarbij horende snelle blockchaintechnologie maakt het voor traders, maar ook voor hodlers, een stuk makkelijker en goedkoper om trades te voltooien.
Nog een reden om stablecoins te kopen is om extra inkomsten te vergaren. Dit kan door stablecoins uit te lenen op DeFi. Op deze manier kan je rente verdienen op jouw gekochte stablecoins. Of door stablecoins te staken op een exchange.
Hoe werken stablecoins?
Belangrijk bij stablecoins is dat er altijd de mogelijkheid bestaat om de stablecoins uit te betalen in fiat geld. Dit houdt in dat de uitgever/exchange van stablecoins altijd evenveel fiat geld in kas moet hebben als dat er stablecoins uitgegeven zijn. Dit wordt ook wel onderpand/reserves genoemd.
Dit maakt stablecoins gecentraliseerd omdat alleen de uitgever bij de aanwezige reserves kan.
De reserves kunnen op verschillende manieren aanwezig zijn:
- On chain
- Off chain
Wat is on chain?
On chain betekent dat er andere cryptocurrency worden gebruikt om de uitgegeven stablecoins te dekken. Hier kleeft wel een groter risico aan dan bij off chain vanwege de vele en grote fluctuaties van de cryptomarkt.
Er wordt daarom vaak een grotere reserve achter de hand gehouden om de uitgegeven stablecoins te dekken. On chain stablecoins worden ook wel crypto-backed stablecoins genoemd.
Wat is off chain?
Off chain betekent dat er activa als onderpand wordt gebruikt die niet op een blockchain staan. Deze stablecoins worden asset-backed stablecoins genoemd.
Denk hierbij gewoon aan fiatgeld maar ook aan grondstoffen als goud en zilver. Een stabiele valuta als onderpand is het meest veilig, denk aan de dollar of de euro.
Soms wordt dit onderpand weer geïnvesteerd waardoor het risico op fluctuaties weer toeneemt.
Hoe blijven stablecoins stabiel?
Er zijn vier manieren om een stablecoin ook echt stabiel te houden. De volgende stablecoins worden onderscheiden:
- Stablecoins gekoppeld aan fiatgeld (fiat backed stablecoins).
- Stablecoins gekoppeld aan grondstoffen (commodity backed stablecoins).
- Stablecoins gekoppeld aan cryptocurrency’s (crypto secured stablecoins).
- Stablecoins gekoppeld aan algoritmes (non-secured stablecoins).
Wat zijn fiat backed stablecoins?
Dit zijn stablecoins die gedekt worden door fiatgeld. Voor elke stablecoin die uitgegeven is moet er tenminste één aanwezig zijn in de reserves van de uitgever.
Cruciaal is het vertrouwen van de consument in de uitgever. Vertrouwen dat de uitgever 100% dekking aanwezig heeft om de uitgegeven stablecoins te kunnen inwisselen voor fiatgeld. Dit wordt ook wel collateralization genoemd.
Hierdoor blijft de waarde stabiel.
Doordat er een uitgever is, is deze stablecoin centraal gereguleerd. Nadeel hiervan is dat de uitgever van de stablecoin een grote hoeveelheid fiatgeld moet hebben wat in principe niet gebruikt mag worden.

Wat zijn crypto secured stablecoins?
Door crypto gedekte stablecoins hebben als onderpand cryptocurrency. Deze stablecoins zijn meer gedecentraliseerd dan de overige stablecoins omdat deze gebruikt maakt van smart contracts.
Dit is op het eerste gezicht merkwaardig omdat stablecoins zijn bedacht om juist de volatiliteit van cryptocurrency tegen te gaan. Dus klinkt een stablecoin gedekt door crypto vreemd.
Bijvoorbeeld een stablecoin gekoppeld aan Bitcoin (BTC). Wat is het nut om een stablecoin te kopen die juist gebaseerd is op een volatiele crypto? Waarom zou je niet meteen de desbetreffende crypto direct kopen?
Het werkt als volgt: doordat een uitgever van de stablecoin slechts een deel van de aanwezige reserves uitgeeft van een crypto, zal de koers minder fluctueren dan de daadwerkelijke cryptocurrency.
Als er bijvoorbeeld voor $100.000 BTC aan reserves aanwezig zijn en er wordt maar $50.000 vrijgegeven. Hierdoor moet de koers van de crypto gebackte stablecoins stabieler blijven dan de ‘echte’ BTC koers. Dit wordt over-collateralized genoemd.
Deze stablecoins zijn meer transparant maar het gevaar bestaat dat er foute zitten in de slimme contracten.
Wat zijn non-secured stablecoins?
Dit zijn stablecoins die niet gedekt zijn maar gereguleerd worden door een algoritme. Het algoritme is zo ingesteld dat de waarde van de stablecoin stabiel blijft. In feite is er een flexibele voorraad van het aantal stablecoins. Deze stablecoins zijn dus meer decentraal aangestuurd.
Een voordeel is dat de algoritmes voor iedereen te zien zijn en dus transparant zijn.
Nadeel hiervan is dat er fouten in het algoritme kunnen zitten en volatiel worden.
Er zijn verschillende type algoritmes die het mogelijk maken om een stablecoin stabiel te houden:
Algoritme 1: Veranderd het aantal coins in je wallet waardoor je wallet altijd op het zelfde niveau blijft.
Door extra coins te produceren en te burnen blijft de prijs op 1$. Dit gebeurt op basis van vraag en aanbod. Als de prijs van de stablecoin te hoog dreigt te worden dan worden er extra coins op de markt gebracht om het aanbod te vergroten waardoor de prijs daalt.
Daarnaast werkt het andersom hetzelfde. Als de prijs te laag dreigt te worden dan worden coins geburned om het aanbod omlaag te brengen waardoor de prijs stijgt.
Dit wordt ook wel het rebase-systeem genoemd.
Een voorbeeld van een rebase stablecoin is Ampleforth (AMPL)
Algoritme 2: Coupon methode
Het grootste verschil van de coupon methode met het rebase systeem is dat het aantal coins niet veranderd bij een prijsdaling. Wanneer de prijs omhoog gaat, wordt ook hier de geldprinter aangezet zodat het aanbod stijgt en de prijs daalt.
Maar als de prijs onder de 1$ duikt dan komen de coupons tevoorschijn. Je kunt deze coupons betalen met de stablecoin in kwestie. Een voorbeeld van een coupon stablecoin is Empty Sed Dollar (ESD). Je kunt de coupons kopen tegen een korting met ESD, de ESD wordt vervolgens geburned.
Op deze manier daalt het aantal ESD in omloop waardoor de prijs stijgt. Je kunt de coupon pas inleveren als de prijs van ESD weer boven de één dollar komt. Wanneer dit te lang duurt dan vervalt de coupon. Een groot risico dus.
Het vertrouwen in deze stablecoins is niet zo sterk als het geloof in andere stablecoins. Deze methode vereist ook een actieve houding van de hodlers.
Wat zijn commodity backed stablecoins?
Deze stablecoin is vergelijkbaar met de aan fiat gekoppelde stablecoin. Alleen in plaats van fiatgeld wordt de coin gesteund door grondstoffen zoals goud, zilver of olie.
Over door goud gedekte stablecoins wordt in de volgende paragraaf meer verteld.

Kunnen stablecoins in waarde dalen of stijgen?
De prijzen van stablecoins blijven in principe gelijk met een kleine foutmarge. Hierdoor kan de prijs heel lichtelijk fluctueren. Maar over het algemeen dalen of stijgen de prijzen van stablecoins niet.
Wel is het mogelijk dat het vertrouwen verdwijnt in een uitgever van stablecoins waardoor de coins waardeloos kunnen worden. Ook bestaat er het risico dat er bij stablecoins foutieve algoritmes zijn ingevoerd waardoor de prijs kan fluctueren.
Wanneer Tether ‘gewoon’ één dollar waard is kan deze toch in waarde dalen. Dit kan als in dit geval de dollar verzwakt ten opzichte van ander fiatgeld.
Wat zijn stablecoins gekoppeld aan goud?
Stablecoins gekoppeld aan goud of andere grondstoffen werken hetzelfde als stablecoins gekoppeld aan fiatgeld. Alleen zijn de coins gekoppeld aan de goudprijs. Het doel blijft hetzelfde, tegen gaan van fluctuaties binnen de markt.
Goud staat allang bekend als veilige haven in de beleggerswereld en vindt op deze manier ook zijn weg in de cryptowereld. De eerste ontwikkelingen omtrent de aan goud gekoppelde stablecoins vonden plaats in 2017.
De aan goud gekoppelde stablecoins hebben wel een verschil met overige cryptocurrency’s. Crypto heeft als doel decentralisatie. In het geval van aan goud gekoppelde stablecoins zit een tussenpartij voor het bewaren en reguleren.
Welke stablecoins zijn gekoppeld aan goud?
Voorbeelden van stablecoins die gekoppeld aan goud zijn Tether Gold (XAUT), Perth Mint Gold Token (PMGT), The AABB Gold token (AABBG) en PAX Gold (PAXG).
Tether Gold (XAUT)
Tether, bekend van de meest populaire stablecoin, heeft in 2020 Tether Gold gelanceerd. Inmiddels heeft Tether Gold al een marktkapitalisatie bereikt van ruim $193 miljoen in januari 2022.
Als je XAUT hebt gekocht is het mogelijk om deze later in te wisselen voor fiatgeld of fysiek goud. Het goud is opgeslagen in Zwitserse kluizen. Aan de hand van je wallet kan je precies zien welke goudstaaf jouw is toegeëigend.
Een XAUT staat gelijk aan 1 troy ounce (31,103 gram) aan goud. Een nadeel van Tether Gold is de hoge minimale instapwaarde van 50 XAUT. Dit is in januari 2022 bijna €80.000!
Daarnaast is deze stablecoin onder andere te verkrijgen op Bitfinex, Coinbase en FTX. Tether Gold draait op de Ethereum blockchain en de Tron blockchain. Je kunt Tether Gold in veel verschillende wallets bewaren zoals die van Coinbase.
Name | Price | 24H (%) |
---|---|---|
Tether Gold
(XAUT) | €1,825.99
| -0.10% |
The AABB Gold Token (AABBG)
In tegenstelling tot Tether Gold is de minimale instapwaarde bij AABBG slechts 0,1 gram goud tegen de spotprijs. Dus veel toegankelijker voor de doorsnee belegger.
Het is nu zelfs mogelijk om op de eigen ontwikkelde exchange van AABB te handelen. De AABB wallet is te downloaden op IOS en Android. Hier kan je de token ook kopen.
AABB is 100% gesteund door aanwezig fysiek goud, geproduceerd door de productieafdeling. Dit kun je ook wel beschrijven als mine to token.
Perth Mint Gold Token (PMGT)
Dit is een Australische token en is gelanceerd in 2018. PMGT wordt ook gesteund door de Australische overheid. Dit zorgt ervoor dat het vertrouwen in deze token groeit. PMGT verteld ons dat elke uitgegeven token, 548.90253 in totaal, gelijk is aan de uitgegeven certificaten.
Bij aankoop van één PMGT wordt er één elektronisch goudcertificaat bij geleverd én fysiek goud wordt opgeslagen in de kluizen van de centrale bank van Perth Mint. De certificaten worden uitgegeven als ERC-20 tokens op het Ethereum netwerk. Je kunt de tokens dus in een wallet opslaan die geschikt is voor ERC-20 tokens.
Voordeel van PMGT is dat de kosten voor het opslaan, verzekering en bewaring relatief laag zijn vergeleken met het traditioneel investeren in goud.
PMGT kan aangeschaft worden op de Australische exchange Independent Reservice.
PMGT stond ook op de Kucoin exchange maar is hier vanaf gehaald. Je hebt tot 22 februari 2022 om de tokens uit te betalen dus zorg dat je op tijd bent!

PAX Gold (PAXG)
Pax Gold is een Amerikaans bedrijf en lanceerde de PAXG token in 2019. PAXG is gekoppeld aan 1 troy ounce. Het goud ligt opgeslagen in kluizen van Brink. Brink is aangesloten bij de London Bullion Market Association.
Dit geeft vertrouwen voor klanten want London Bullion Market is een erkende markt waar veel in edelmetaal gehandeld wordt.
De PAXG tokens draaien op het Ethereum netwerk. En kunnen worden gekocht op onder andere Binance, Kraken en Uniswap. In deze wallets, andere Ethereum wallets en hardware wallets kan PAXG bewaard worden.
De huidige marketcap van PAXG is ruim $320 miljoen met een dagelijks handelsvolume van bijna $4,5 miljoen in januari 2022.
Name | Price | 24H (%) |
---|---|---|
PAX Gold
(PAXG) | €1,819.77
| -0.62% |
Wat zijn de risico’s van stablecoins?
De uitgever van stablecoins moet altijd genoeg reserves aanhouden om de uitgegeven stablecoins te kunnen betalen. Tether is al twee keer beboet vanwege een te lage dekkingsgraad van de uitgegeven stablecoins.
In het eerder genoemde onderzoek in 2019 naar Tether kwam naar voren dat er slechts 74% van alle Tether gedekt werd door dollars.
Het vertrouwen in de uitgevers van stablecoins is zeer belangrijk. Want als het vertrouwen in de stablecoins verdwijnt en er ontstaat een run om de stablecoins in te wisselen voor ‘echte’ valuta. En voorraad is niet aanwezig om deze run te dekken dan zal de stablecoin het zwaar te voorduren krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de run op euro’s in Griekenland.
Zijn stablecoins veilig?
Stablecoins zijn een veilige manier van (internationaal) geld transfereren.
Wel is er nog een weg te gaan voor stablecoins. Zo zijn sommige stablecoins nog volop in ontwikkeling en blijkt dat de een beter werkt dan de ander. De meest veilige stablecoins zijn gebacked door overheden.
Wat zijn de voordelen en nadelen van stablecoins?
De voordelen van stablecoins zijn:
- Hulpmiddel tegen fluctuatie.
- Bescherming van je portfolio.
- Manier om inkomsten te verzamelen.
- Staken
- Lenen
- Sneller kunnen handelen.
- Met name van crypto naar fiat. Het uitbetalen naar fiatgeld kan zelfs enkele dagen duren.
- Lage transactiekosten, zelfs met grote bedragen.
- Stablecoins verkleinen de stap van fiatgeld naar de wereld van crypto.
- De kenmerken van een cryptocurrency
- Schaalbaarheid, privacy en snelheid.
Nadelen van stablecoins zijn:
- Je weet niet zeker of de reserves aanwezig zijn.
- Off chain reserves kunnen veel ruimte in beslag nemen.
- De reserves staan geparkeerd.
- Waarde kan fluctueren.
- Met name bij door algoritme gesteunde stablecoins.
- Geen verzekering op stablecoins zoals bij fiatgeld.
- Stablecoins zijn niet gedecentraliseerd omdat de uitgever als enige bij de reserves kan.
Wat is de wet- en regelgeving voor stablecoins?
Er is nog geen wet- of regelgeving in Europa voor stablecoins omdat de Europese Unie cryptocurrency nog niet als wettig betaalmiddel ziet.
Crypto gerelateerde bedrijven in Nederland vallen nu onder nationale wetten en regelgeving. Ze staan onder toezicht van De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Wel zijn er ontwikkelingen gaande om hier verandering in te brengen. Verschillende overheden zien ook gevaar in de razendsnelle opkomst van stablecoins. Zo ook in Europa en Amerika.
Volgens Alkesh Shah, leider van het onderzoeksteam van de Bank Of America, bestaat het gevaar dat het vertrouwen in een of meerdere grote stablecoins verloren gaat, de financiële schade zich ook verplaatst naar de traditionele economie.
De marktkapitalisatie van stablecoins is inmiddels al $154 miljard in december 2021.
Ook adviseurs van president Biden luiden de noodklok. De Treasury Department dringt aan op regelgeving voor stablecoins voor gebruikers en de markt. En heeft ook al een rapport aangedragen met verschillende aanbevelingen.
Een aanbeveling is om de uitgevers te controleren met behulp van federale bankregels. Er is zelfs al een wetsvoorstel gedaan. Een andere aanbeveling is een plicht tot belastingaangifte voor cryptocurrency gerelateerde bedrijven. Denk hierbij aan exchanges maar ook stakers en miners.
Het toezicht op activiteiten van stablecoins gerelateerde bedrijven zal alleen maar toenemen in de toekomst en zullen geacht worden om als elk ander financiële instelling te handelen.
Ook De Nederlandse Bank (DNB) volgt de ontwikkeling van stablecoins. DNB ziet potentie in stablecoins om een wettig betaalmiddel te kunnen worden als witwassen en belastingontduiking door uitgevers van stablecoins wordt tegengegaan.
Zo zijn banken nu ook bezig om een eigen stablecoin te ontwikkelen. JP Morgan heeft een eigen stablecoin ontwikkeld die gesteund is door de dollar.
Ook zijn steeds meer financiële dienstverleners zoals Mastercard en Wenstern Union bezig om stablecoins te integreren binnen hun systeem. Visa is zelfs in zee gegaan met Coinbase voor het opzetten van een platform.
Al bovengenoemde financiële bedrijven en banken volgen de ontwikkeling van stablecoins op de voet. Ze willen de boot niet missen want dat zou zomaar betekenen dat zij buitenspel komen te staan.
Wat zijn voordelen van regulatie van stablecoins?
- Meer controle of stablecoins wel degelijk 100% gedekt zijn. Dus meer vertrouwen vanuit de mensen in stablecoins.
- Kan wereldwijde acceptatie van cryptocurrency versnellen.
Waar kan je stablecoins kopen?
Stablecoins kan je al op veel exchanges kopen, zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde (DeFi) exchanges.
Enkele bekende voorbeelden van exchanges zijn Binance, Bitvavo, Bitcoin Meester en Finst.
Hoe kun je stablecoins staken?
Op verschillende exchanges kun je stablecoins staken. Ook op de Nederlandse exchange Bitvavo is het mogelijk om te staken. In totaal kun je in 17 bekende crypto staken met een jaarlijks rendement tussen de 7,5% en de 0,49%.
In de volgende afbeelding zijn de jaarlijkse rendementen te zien.

De overige crypto die je kan staken bij Bitvavo zijn Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC), Tezos (XTZ), Neo (NEO), Ontology (ONT), Chainlink (LINK) en VeChain Thor (VET). De jaarlijkse opbrengsten variëren van 1,01% tot 0,49%.
Via Bitvavo kun je simpel een account aanmaken en zorg dat deze geverifieerd is. Bitvavo is simpel en overzichtelijk voor een beginner met staken.
Hoeveel rendement krijg je op het staken van stablecoins?
Het rendement op stablecoins is 6,1%. Dit geldt voor Tether, USDC en DAI bij Bitvavo. Elke maandag wordt het bedrag verrekend en bij je aantal opgeteld.
Op exchanges buiten Nederland kan het rendement wel hoger liggen dan bij Bitvavo. Zoals bij Kucoin, hier ontvang je 8% op jaarbasis voor het staken van stablecoins.
Het rendement ligt lager bij Bitvavo vergeleken met een aantal buitenlandse exchanges omdat je de flexibiliteit houdt om de coins altijd te kunnen verkopen. Als je coins moet vastzetten voor een bepaalde tijd krijg je normaal gesproken ook een hoger rendement uitgekeerd.
Is het staken van stablecoins veilig?
Het staken van stablecoins op Bitvavo is veilig. Wel zijn er risico’s aan verbonden. Stablecoins zijn een vrij jonge ontwikkeling en je bent niet verzekerd zoals bij de bank.
Populariteit van stablecoins
Oktober 2021 is de hoeveelheid van stablecoins met 500% gestegen ten op zichtte van de voorgaande 12 maanden. De stablecoins dragen dagelijks bij aan ongeveer 80% van alle transacties.
In onderstaande grafiek van Statista is de ontwikkeling van de totale market cap van stablecoins te zien vanaf januari 2017 tot 8 augustus 2021 in miljarden.

In de grafiek is te zien dat vanaf 2020 de totale marktkapitalisatie van stablecoins in een stroomversnelling is geraakt en vanaf 2021 is geëxplodeerd. In december 2021 is de market cap al ruim $154 miljard!
Conclusie
Er zijn vier verschillende soorten stablecoins: stablecoins gedekt door grondstoffen (edelmetalen), fiatgeld, andere crypto en algoritmes. Elke stablecoin heeft haar eigen voor- en nadelen. Maar het doel van alle stablecoins blijft hetzelfde: het tegen gaan van fluctuaties in een zeer volatiele markt.
De populariteit van stablecoins stijgt naar ongekende hoogtes en de populariteit zal alleen maar toenemen en bijdragen aan wereldwijde acceptatie van cryptocurrency.
Mede door de snel groeiende populariteit is het een enorme markt geworden waar nu ook overheden en banken zich zorgen over maken. Wet- en regelgeving zal de komende jaren bepaald worden voor stablecoins.