Kun je short gaan bij Bitvavo? Een uitleg voor beginners

short gaan bitvavo
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

De kunst van het traden en investeren is goedkoop inkopen en duur verkopen. Dit klinkt makkelijker dan het is. Als je al langer meeloopt in de wereld van crypto dan ken je het bekende gezegde: ‘Buy the dip’ vast wel. Wat bij de meeste mensen ook nog wel is verkeerd wilt uitpakken. Helaas.. Maar er zijn meerdere manieren om geld te verdienen dan hoog verkopen en laag inkopen. Zo kan je ook geld verdienen in een bearmarket. Dit kan onder andere door short te gaan op een dalende koers. Cryptokoersgids krijgt vaak de vraag: kun je short gaan op Bitvavo

In dit artikel worden ook verschillende verkooporders besproken die beschikbaar zijn op het platform van Bitvavo, die jou kunnen helpen bij het bepalen van een verkoopstrategie. Welke dit zijn en welke voordelen de verschillende verkooporders hebben weet jij na het lezen van dit artikel. Ook ben je op de hoogte van de verkoopkosten die daarbij komen kijken. Eerst wordt het begrip short gaan behandeld. En tot slot volgt een kleine uitleg hoe je verkooporders inzet op Bitvavo.

Wat is short gaan?

Short gaan is het verkopen van cryptocurrency’s die je nooit in bezit hebt. Klinkt vrij raar toch?

Het werkt als volgt.

Er bestaat de mogelijkheid om een optiecontract (putoptie) of een future contract te kopen. Voor zo’n contract betaal je een prijs (de premium). Je koopt een putoptie als je verwacht dat de koers van bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) gaat dalen. Dankzij het contract heb je de mogelijkheid om BTC te verkopen tegen een voor afgesproken prijs (de strike price) binnen een bepaalde tijdsperiode. Je neemt een shortpositie in.

Als de koers daalt in die periode, kan jij je BTC verkopen tegen de strike price waardoor je een hogere verkoopprijs hebt dan de gedaalde waarde van BTC. Je kunt nu in principe BTC terugkopen voor de huidige koerswaarde. Of genieten van je gemaakte winst.

Mocht de waarde van Bitcoin juist stijgen in plaats van dalen dan verlies je alleen de premium. Dit is dus je volledige risico bij een putoptie.

Bij deze manier van traden ontvang je BTC nooit direct in je wallet. Je leent als het ware de BTC en als het contract verloopt dan wordt het resultaat in fiat geld aan je account toegevoegd. De Bitcoin is dus nooit fysiek aanwezig in je wallet. Het voordeel hiervan is dat je met een kleinere inleg een hogere winst kan behalen.

Het verschil tussen een putoptie en future contract is dat je bij een optiecontract altijd de keus hebt om deze te laten uitvoeren.

Bij een future contract ga je de verplichting aan. Het handelen in opties en futures wordt aangeraden voor de meer ervaren traders. Er zitten grote risico’s aan het handelen met opties, doe dit niet zonder of met beperkte kennis!

futures handelen crypto FTX
Handelen in futures

Voorbeeld van hoe een putopie werkt:

De huidige koers van BTC is €60.000. Je sluit een putoptie af met een stike price van €55.000 en de premium is €1500.

De einddatum van de optie is bereikt en de koers van BTC staat op €50.000. Je kunt dus ´jouw´ BTC verkopen tegen de afgesproken strike price van €55.000.

Je winst is nu: €55.000-€50.000-€1500=€3500.

Dit levert een rendement op van ruim 100%. Met een maximaal risico van €1500.

Dit rendement is bijna onmogelijk als je 1 BTC had aangeschaft, dan ben je al blij als de waarde enkele duizenden euro’s stijgt. Bovendien is je maximale risico dan het totaalbedrag waarvoor jij die ene Bitcoin had gekocht.

Vele male hoger dus.

Kun je short gaan bij Bitvavo?

Nee, je kunt niet short gaan bij Bitvavo. De exchange biedt geen derivaten (optiecontracten en future contracten) aan.

De kunst van het handelen is om laag in te stappen en hoog uit te stappen. Klinkt vrij simpel maar dit is het niet. Om tijdig uit te stappen kan je bij Bitvavo gebruik maken van enkele tools. Deze komen later aanbod.

Eerst een aantal redenen om je posities te verkopen.

Wat zijn redenen om je cryptocurrency’s te verkopen?

Er zijn verschillende redenen om tot het besluit te komen om je cryptocurrency’s te verkopen:

  1. Winst nemen.
  2. Verlies beperken.
  3. Je geloof in een bepaalde crypto is verdwenen.
  4. Dezelfde crypto goedkoper terug kopen.
  5. Je hebt het geld nodig.
  6. Je wilt meer diversiteit in je crypto portefeuille

Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden. Maar als jij je verlies wilt beperken, dan neem je je verlies op het moment dat je verkoopt.

Tenzij jij denkt dat dezelfde coin of token nog verder daalt en je dus met je verkoopopbrengst deze crypto goedkoper terug kan kopen.

Tot slot kan je ook je cryptocurrency verkopen als je geen geloof meer hebt in het project. Neem bijvoorbeeld Terra (LUNA). Het geloof in het project verdween bij zeer veel mensen toen de stablecoin (TerraUSD) zijn stabiliteit verloor. Door het short gaan van veel mensen tegelijk daalde de waarde van LUNA tot een dieptepunt.

Daling Bitcoin
Zou er de mogelijkheid bestaan short te gaan bij Bitvavo, dan had je hier goed kunnen cashen

Wat zijn hulpmiddelen om op het juiste moment te verkopen bij Bitvavo?

De exchange geeft de mogelijkheid om limiet orders en stop-limiet orders in te zetten.

Wat is een verkoop limiet order?

Een verkoop limiet order is een verkooporder om een crypto valuta tegen een minimale prijs te verkopen, deze prijs kan ook hoger uitvallen. Deze prijs is de limiet prijs. Verkoop limiet orders worden dus alleen uitgevoerd als de limiet prijs wordt bereikt of overschreden.

Wat is een verkoop stop-limiet order?

Een stop limiet order is vergelijkbaar met een limiet order. Het is dus een manier om je mogelijke verlies te beperken. Als Bitcoin of een andere crypto een bepaalde prijs bereikt (de stopprijs) dan wordt er een verkooporder verzonden naar het orderboek.

Hierin staat een limiet prijs, als deze wordt bereikt binnen een bepaalde tijd, dan pas wordt de order uitgevoerd.

Hoe lang blijven limiet orders in het orderboek staan bij Bitvavo?

Good-til-cancelled (GTC) limiet orders blijven in het orderboek totdat deze transactie voltooid of geannuleerd is.

Immediate or cancel (IOC) limiet orders worden direct voltooid. Als maar een gedeelte verwerkt kan worden dan wordt de rest van de order geannuleerd.

Fill-or-Kill (FOK) limiet orders zijn bijna hetzelfde als IOC orders. Alleen moeten FOK orders direct en compleet uitgevoerd worden.

Limietorders
Verschillende limietorders

Wat zijn de voordelen van het verkopen met limiet orders?

Het voordeel van het short gaan met limiet orders is dat je nooit onder je verkoopprijs verkoopt. 

Een marktorder wordt tegen het beste bod van de markt verkocht, dit kan ook lager liggen dan je gewenste verkoopprijs. Omdat je zelf een verkoopprijs bepaald heb je een voordeel. Je kan hiermee een tactiek maken waarbij je het risico kan beperken.

De mogelijkheid hiervan is dat je je maximale verlies kan beperken met een verkoop (stop) limiet order. Je investering wordt tot een bepaalde hoogte beschermt op deze manier.

Een ander voordeel bij het vaststellen van een verkoopprijs is dat je kan bepalen bij hoeveel winst je de crypto wilt verkopen.

Op deze manier kan je voor het investeren een plan maken waar jij je aan kan houden. Zo geef je je sentiment en gevoel minder kans bij het nemen een beslissing. Het is belangrijk om je hoofd koel te houden en rationeel te blijven nadenken. Je verminderd de kans op paniekverkopen.

Zitten er kosten bij een verkooporder op Bitvavo?

Bij een verkoop betaal je maximaal 0,25% per transactie.

De kosten voor het opnemen van geld hangt af van hoeveel je handelt bij Bitvavo. Hoe meer je handelt, hoe lager de opnamekosten. Er komt pas verandering in de kosten als je handelsvolume hebt van boven de €100.000 binnen 30 dagen. Hieronder staat een afbeelding van de staffels (tiers) van de transactiekosten bij Bitvavo.

Ook zijn de kosten voor een transactie afhankelijk van of je een maker of taker bent. Er is sprake van taker kosten (fees) als je verkooporder direct wordt uitgevoerd aan de hand van de openstaande orders in het orderboek. 

Kosten Bitvavo
Kosten Bitvavo

Marketorder

Je krijgt de beste prijs die de markt jouw op dat moment bied. Je pakt dus een bestaande order uit het orderboek. Vandaar de naam ‘taker’.

Een maker geeft in plaats van te pakken. Je voegt iets toe aan de exchange. Hiervoor wordt je beloond en betaal je lagere transactiekosten. De maker kosten komen in beeld als je order niet direct wordt uitgevoerd en voegt zodoende liquiditeit toe aan het order book van Bitvavo.

Als jij een verkooporder invoert waarbij de verkoopprijs lager is dan de koers van de currency. Dan komt jouw verkooporder tevoorschijn in het orderboek. Denk hierbij aan limiet-orders of stop limiet orders.

Deze verdwijnt pas als iemand een kooporder invoert die voldoet aan jouw verkoopprijs of zelfs hogers is dan je verkoopprijs.

Hoe verkoop je cryptocurrency’s bij Bitvavo?

Er zijn verschillende manieren om crypto te verkopen bij Bitvavo. De eenvoudige of de geavanceerde manier.

Uitleg over de eenvoudige manier van verkopen bij Bitvavo

Verkopen is heel simpel bij Bitvavo.

Zodra je inlogt kom je uit op je dashboard. Als je naar beneden scrollt en ‘alle valuta’ uitzet dan komen al je cryptocurrency’s bovenaan te staan die je hebt gekocht.

Stap 1: Klik op de crypto die jij wilt verkopen. 

Stap 2: Je kunt nu invullen hoeveel jij wilt verkopen van de geselecteerde crypto.

Als je op het aantal klikt langs ´u betaalt´ dan wordt automatisch het maximaal aantal cryptocurrency ingevoerd. Als je liever wilt invoeren hoeveel euro je wilt ontvangen dan kan je dit ook eerst invoeren. Bitvavo berekend vervolgens hoeveel crypto dit is.

Je ziet vervolgens automatisch de handelskosten verschijnen en ook de spread. Als je akkoord gaat dan klik je op verkopen.

Spread

Je hebt nu een verkooporder aangemaakt. Deze wordt meteen aangeboden op de exchange als market order.

Je betaalt hier dus takers fee. De verkoopprijs wordt dan bepaald door het gemiddelde te nemen van alle (ver)koop orders. Hoe ver de verkoopprijs mag afwijken van die gemiddelde prijs is de spread

Jouw order wordt vervolgens gekocht door een andere trader. Dit gebeurt doorgaans binnen enkele momenten.

Stap 3:

Als dit is gebeurd dan worden euro’s toegevoegd aan je tegoeden. Vervolgens kan je het geld op je bankrekening storten. Doorgaans staat je geld binnen 1 werkdag op je rekening als het gaat om transacties binnen Nederland. Internationale transacties nemen 1 tot 2 werkdagen in beslag.

Voorbeeld van de geavanceerde manier van short gaan bij Bitvavo

De geavanceerde manier van short gaan bij Bitvavo heeft als voordeel dat je de verkoop (stop) limiet orders kan inzetten. Navigeer in het menu naar geavanceerd. Je komt nu op het platform zoals te zien is hieronder op de afbeelding.

Helemaal links druk je op sell en vervolgens kan je kiezen of je een limiet of een stop limiet order in wilt voeren. Voer je gewenste limieten en eventuele stopprijs is klik op ‘continue’. Dit is alles. Zo snel kan het gaan.

Advanced
Geavanceerde maneir van short gaan

Conclusie

Je kunt niet short gaan bij Bitvavo. Deze Nederlandse crypto exchange biedt geen optiecontracten of future contracten aan.

Wat short gaan is, weet je nu aan de hand van een uitleg en een voorbeeld.

Je bent nu op de hoogte hoe je op een simpele en snelle manier je crypto’s kan verkopen bij Bitvavo. Doorgaans ontvang je bij binnenlandse transacties in Nederland je euro’s binnen een werkdag bij een opname van je tegoed. De opnamekosten zijn maximaal 0,25% en wordt mede bepaald of je een taker of maker bent en van je handelsvolume in de laatste 30 dagen.

Daarnaast weet je nu welke verschillende verkooporders de exchange aanbiedt. En nog belangrijker, hoe je deze moet inzetten en waarom. Je kunt op deze manier risico’s beperken, strategieën bepalen en instellen met hoeveel winst jij tevreden bent. Wil je meer komen te weten over Bitvavo? Lees onze Bitvavo review

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 220+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin