Arweave (AR): verwachting + hoe te kopen [uitleg & review]

Wat is Arweave voor een coin? Kan deze cryptomunt de wereld veroveren met data opslag? En wat is de prijsverwachting? Lees het in dit blog!

arweave
Cijfer
4.7/5

Ook Arweave crypto is een project die het naar onze mening verdiend om eens uitgebreid beschreven te worden! Je kan de munt trouwens via Bitvavo en andere bekende exchanges aanschaffen. Maar daar gaan we verderop deze pagina verder op in. “Wat is Arweave en wat maakt dit project zo uniek?” “Hoe ziet de toekomst van de coin eruit”. “En hoeveel zijn Arweave cryptomunten vandaag waard”? Wij hebben een uitgebreide ‘Arweave Trading Gids’ geschreven in de vorm van een review en op deze en nog veel meer prangende vragen hebben wij een antwoord. Want ja, ook wij hebben in deze coin geïnvesteerd en daarvoor uitgebreid onderzoek gedaan naar het project.

Het is overigens niet alleen maar ‘hosanna’ in deze gids. Arweave is nog volop in ontwikkeling en daarom moeten er nog zeker puntjes op de ‘i’ worden gezet. Wij proberen zo objectief mogelijk te blijven en daarom komen naast de vele voordelen ook de nadelen aan bod.

AR Kopen bij Bitvavo

✔️ Eerste €1000 geen handelskosten!
✔️ Lage kosten
✔️ Veilig en betrouwbaar
✔️ Ingebouwde wallet
✔️ Nederlandse helpdesk
✔️ Geschikt voor beginners
✔️ Uitbetalen naar de bank
Opgericht in 2018
Ticker AR
Token Arweave
Staken Nee
Whitepaper Ja
Roadmap Nee
Team Onbekend
Website Bezoek

✔️ Gedecentraliseerde data opslaan
✔️ Laagdrempelig voor particuliere beleggers

❌ Geen roadmap aanwezig

Wat is Arweave (AR)?

Wat is Arweave (AR) crypto precies voor een project? En wat wordt er bedoeld met het ‘permaweb’? Het bedrijf Arweave heeft grootse plannen met de opslag van data. Nu wordt veel data nog opgeslagen in de cloud of op computers waarbij het onmogelijk is de data te vereeuwigen. Arweave heeft daar een oplossing voor gevonden. 

Zo hebben ze aan een technisch hoogstandje gewerkt: een nieuw soort structuur wat ‘block weave’ wordt genoemd, waarbij data wordt verwerkt en vereeuwigd op grote schaal. Het opslaan vindt op een gedecentraliseerde wijze plaats op het netwerk. Deze vorm van verwerking en opslag, on-chain storage, geeft gebruikers de mogelijkheid om alle soorten data permanent op te slaan op het internet.

Van webpagina’s tot films en muziek of juridische documenten. Omdat de data letterlijk wordt vereeuwigd en voor alle generaties na ons toegankelijk blijft, noemt Arweave dit type internet ook wel het permaweb.

Wat maakt het Arweave project uniek?

Uniek. Dat is het project Arweave zeker! Er zijn geen internetbedrijven die iets soortgelijks aanbieden. Arweave wil met deze ontwikkeling het internet, en dan met name de opslag van data, decentraliseren. Nu ligt er nog veel te veel macht bij grote techbedrijven zoals Meta (voorheen Facebook), Google en andere grote internetbedrijven die min of meer censuur plegen en vrijheden beperken. 

Het internet met zijn open structuur (ook wel internet 1.0. genoemd), dat bestaat al lang niet meer. Tegenwoordig bepalen overheden en techbedrijven wat er geplaatst wordt en/of wat gevonden mag worden. Van een open internet zijn wij langzamerhand overgegaan naar een gesloten internet. Arweave wil de opslag van informatie decentraliseren en de macht weghalen bij grote techreuzen.

Arweave

Hoe het werkt in de praktijk?

Allemaal heel mooi maar wat ga jij hier als particuliere gebruiker van merken. Wat is het voordeel van deze vorm van dataverwerking en opslag? Is het bewaren van informatie in de Cloud niet gewoon de beste oplossing? 

Nou, nee. Dat laatste zeker niet als je wilt dat informatie voor altijd aanwezig blijft op het internet. Wil je er zeker van zijn dat gegevens 100, 200 of misschien wel voor eeuwig beschikbaar blijven, dan is data op een harde schijf zetten of in de Cloud geen oplossing.

Besturingssystemen en software verouderen. Over 50 jaar heb je vrijwel zeker niets meer aan bijvoorbeeld juridische informatie die je op een USB-stick hebt opgeslagen. En wie zegt dat bedrijven die Clouds faciliteren, zoals iCloud, OneDrive of Dropbox, over 10 of 25 jaar nog bestaan? Want MySpace bestaat immers ook niet meer…

Data voor eeuwig opslaan

Arweave is de nieuwste technologie die ons in staat stelt om data voor eeuwig op te slaan. De informatie kan nooit worden gewijzigd en nooit worden verwijderd. Als je hier eens diep over nadenkt, dan begint het je misschien wel te duizelen. Want wat je nu opslaat, zou voor altijd bestaan. 

Tijd speelt in het geval van het Arweave-protocol totaal geen rol meer. Sterker nog, in feite zou je als gebruiker door te tijd heen kunnen communiceren. Deze nieuwe manier van opslag kan de wereld in de toekomst veranderen. Want stel je eens voor hoe het is om alle data die voorhanden is te kunnen digitaliseren. Dan kunnen mensen in de verre toekomst dit nog raadplegen.

Team

Ontstaan in 2017, in hartje Londen, en toen nog bekend als ‘Archain’. In 2018 veranderde het crypto project van naam naar Arweave. Sam Williams, toen nog studerend aan de universiteit van Kent, is de bedenker en eigenaar van het huidige platform. In Kent studeerde hij computerwetenschappen. 

Naast zijn baan bij Arweave is Sam technisch adviseur bij het internationale bedrijf TechStarts. Het team bestaat uit tientallen bevlogen ontwikkelaars en adviseurs met een hoge staat van dienst.

Techniek achter de Block Weave

Block Weave is in feite een soort van blockchain-variant. Mocht je bekend zijn met bijvoorbeeld de blockchain van Ethereum, dan weet je dat deze communiceert met andere blokken en zodoende informatie kan opslaan dat niet meer gewijzigd kan worden. Aan deze blocks kan echter wel nieuwe data worden toegevoegd. 

Deze gegevens moeten dan wel eerst bevestigd worden door miners en/of de community. Het voordeel van de Block Weave is echter dat miners niet continu iedere blok opnieuw hoeven te bevestigen. Wordt er nieuwe data aan toegevoegd, dan moet alleen een oudere, voorgaande block worden gevalideerd en dit proces verloopt dankzij het protocol automatisch.

Wat ontstaat is een totaal andere structuur dan wat wij gewend zijn met de standaard blockchains: een weefstructuur. Alle chains zijn met elkaar verbonden en dit vormt het netwerk.

Wat kost het opslaan van data via Arweave?

Als Nederlander wil je natuurlijk weten wat het jou kost om informatie/data voor eeuwig te laten opslaan op het permaweb van Arweave. Daarvoor zijn miners nodig. Zonder miner kan data niet vereeuwigd worden laat staan dat het kan worden opgeslagen. 

Gebruikers dienen de miners eenmalig te betalen voor het vereeuwigen van data. Je zit als gebruiker dus niet vast aan een abonnement. Dit maakt het platform naar onze mening best heel laagdrempelig, ook voor de particuliere gebruiker. De hoogte van het tarief voor het laten opslaan van data is bij ons niet bekend, maar zal waarschijnlijk onder andere afhangen van de waarde van het token.

Welke data kan jij als gebruiker vereeuwigen?

Als particuliere of zakelijke gebruiker van het protocol kan je allerlei soorten data vereeuwigen op Block Weave. Deze data blijft voor eeuwig toegankelijk. Denk hierbij aan data zoals:

 • Films en video’s
 • Muziek
 • Overheidsdocumenten
 • DNA-overzichten
 • Politierapporten
 • Teksten
 • Kunst
 • Medische dossiers
 • Allerlei juridische informatie
 • Enz. Enz.

Whitepaper Arweave

Welke ontwikkelingen zijn er aanstaande? Arweave is nog lang niet uitontwikkeld. Bekijk hier de officiële whitepaper van het bedrijf en kom erachter wat hun visie is en hoe ze dit willen bewerkstelligen: https://www.arweave.org/files/arweave-lightpaper.pdf

Arweave-netwerk: Erg veilig in gebruik

Hoe veilig een crypto netwerk is en hoeveel in veiligheid wordt geïnvesteerd, dat zijn belangrijke gegevens voor zowel zakelijke investeerders als gebruikers en handelaren. Het netwerk van Arweave draait op een gewijzigde versie van een blockchain protocol. De gewijzigde versie noemt men ‘blockweave’. 

Ze maken gebruik van een consensus algoritme ‘proof-of-acces’, ook wel kortweg PoA genoemd. Een hele mond vol maar het komt erop neer dat dit een versie is van proof-of-work. Het grote voordeel van proof-of-acces (PoA) is dat alle nieuwe blokken die worden gemined, gekoppeld worden aan zowel de blokken die eraan voorafgaan als aan een blok die willekeurig gekozen wordt.

Om een nieuw blok aan te kunnen maken worden deze beide al bestaande blokken gehasht. Dit komt de veiligheid van de blockchain ten goede, want als miner hoef je niet meer een complete blockchain meer op te slaan. Miners worden wel min of meer verplicht om voldoende informatie op te slaan zodat ze kunnen aantonen dat ze toegang tot de oude chains hebben gehad. Deze oude blokken zijn altijd nodig om weer nieuwe blokken te kunnen genereren.

Storage purchasing power

Zonder miners geen opslag van data

Miners ontvangen dus een beloning wanneer ze nieuwe blokken genereren. Maar de miners zijn daarnaast ook onmisbaar voor het netwerk. Zonder miner kan data niet vereeuwigd worden op het permaweb.

De functie van het AR-token

Nu dan eindelijk aandacht voor het AR-token. Dit is het native token van het netwerk en dient allereerst als betaalmiddel waarmee toegang tot het Arweave-netwerk kan worden verkregen. Je kunt met het token als gebruiker data voor eeuwig opslaan op het permaweb. 

Zonder het AR-token kan je dus niet deelnemen aan het netwerk en geen data voor eeuwig opslaan. Met dit token, wat een digitale valuta is, worden ook alle miners uitbetaald. Ook jij kan investeren in het Arweave-project door AR-tokens of AR-coins aan te kopen. Hoe je Arweave-munten kunt aanschaffen vertellen we jou verderop deze pagina!

Hoeveel (AR) Arweave munten zijn er in omloop?

Hoeveel Arweave munten er maximaal in omloop kunnen komen is belangrijk om te weten. Volgens de Arweave yellowpaper zijn dit er maximaal 66 miljoen AR. 11 miljoen daarvan worden in de komende jaren nog gemaakt en deze tokens dienen als block beloningen. En 55 miljoen AR zijn er al geïntroduceerd toen het eerste ‘genesisblock’ van Block Weave werd aangemaakt in 2018. Bij een voorverkoop zijn er overigens al in 2017 tokens verkocht (bijna 11% van de oorspronkelijke voorraad). In 2018 vonden er opnieuw twee voorverkopen plaats waarbij 7% en 1% van de toenmalige token voorraad werd verkocht.

Arweave heeft verder een vrij groot aantal tokens gereserveerd voor zichzelf, om adviseurs mee te bekostigen (3%), voor de ontwikkelaars (13%) en verder nog bijna 20% om het systeem verder te kunnen ontwikkelen. Daarnaast nog ongeveer 25% voor toekomstig gebruik voor het project. Bij zowel de tokens voor het team als voor het projectgebruik is een vergrendelingsperiode ingesteld van 5 jaar.

Arweave wallet

Onze eerlijke Arweave AR verwachting

Nu is het de hoogste tijd geworden om een betrouwbare prijsvoorspelling los te laten op Arweave crypto. Wij komen vaak de raarste voorspellingen tegen op crypto sites die werkelijk nergens op gebaseerd zijn en die gewoonweg misleidend zijn. Omdat wij zelf ook waarde hechten aan gedegen informatie over verschillende soorten cryptocurrency, zullen we jou als lezer een eerlijke Arweave koersverwachting delen. Wij denken dat gezien het feit dat AR steeds meer investeerders aantrekt, er slimme ontwikkelaars werken aan het project én het team tot nu toe zijn beloften is nagekomen, er een flinke koersstijging aan zit te komen.

Het project heeft dan ook absoluut meerwaarde vinden wij en we kunnen het ons voorstellen dat Arweave in de toekomst een slimme oplossing kan zijn voor problemen waar zowel bedrijven als overheden en particulieren nu nog tegenaan lopen. Hier is onze prijsvoorspelling vooral op gebaseerd.

Koers vandaag: de actuele AR prijs

Wat is de AR koers vandaag? Wat is Arweave waard? Wij tonen jou graag de huidige koers en waarde van de munt, zodat je op basis van deze informatie kan beslissen of een aankoop verstandig is of niet. Kom hier regelmatig terug voor de live Arweave koers.

Bij welke cryproprovider kan ik Arweave crypto kopen?

Weet jij inmiddels voldoende over dit project en zie jij de Arweave koers in de toekomst nog wel eens flink gaan stijgen? Wil je daar graag van meeprofiteren? Cryptocurrency zoals Arweave-coins kan je kopen via diverse CEX’en en DEX’en. Dit zijn centrale of decentrale crypto-exchanges, ook wel gewoon crypto beurzen of crypto providers genoemd. 

Een zeer betrouwbare en goedkope Nederlandse crypto exchange is Bitvavo. Je kunt via onze link direct een account aanmaken en Arweave (AR) munten kopen. Doe dat wel wanneer de Arweave koers gunstig staat uiteraard! Hieronder lees je waarom wij graag tokens en virtuele munten via deze exchange aanschaffen.

Bitvavo – Waarom dit onze nummer 1 cryptobeurs is

Wij hebben van meerdere exchanges gebruik gemaakt waaronder Finst en zelfs op een blauwe maandag van BLOX. Vooral die laatste beviel ons zo slecht dat we al na een dag weer bij hen vertrokken waren. Deze broker rekent enorm hoge transactiekosten en daarnaast ‘middelen’ ze iets te enthousiast in prijzen, waardoor je altijd de hoofdprijs betaald. Bovendien heb je maar weinig keuze uit munten. 

Géén transactiekosten over de eerste EUR 10.000,- inleg!

Via deze link mogen wij jou bovendien een aantrekkelijk voorstel doen van Bitvavo! Klik op de link en maak een account aan. Dan betaal je over de eerste  duizend euro inleg géén transactiekosten!

Bewust zijn van de risico's

Misschien ten overvloede, maar het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de risico’s wanneer je handelt in cryptomunten zoals Arweave (AR). Niet dat we geen vertrouwen hebben in dit project. Maar crypto in zijn algemeen heeft de neiging om snel in waarde te kunnen stijgen of dalen. De markt is zeer volatiel. Het is daarom belangrijk dat je alleen geld investeert wat je kan missen voor een langere periode.

AR crypto bewaren in online- of hardware wallet?

Arweave coins kopen en bewaren in de Bitvavo wallet? Dat is een mogelijkheid. Al speel je helemaal op safe als je deze na je aankoop overhevelt naar een hardware wallet. Deze koppel je aan je smartphone of computer, en vervolgens zet je de tokens over naar je hardware wallet. 

Ontkoppel de wallet en vervolgens kan niemand ooit nog bij jouw munten komen! Alhoewel Bitvavo zijn beveiliging tiptop in orde heeft, weet je het natuurlijk maar nooit. Door je digitale valuta op te slaan op een eigen hardware wallet heb je in ieder geval de zekerheid dat ze in jouw bezit blijven.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Veelgestelde vragen over Arweave

Je kunt Arweave bij verschillende crypto exchanges kopen. Zelf geven we de voorkeur aan een Nederlandse exchange. Zo koop je Arweave

 1. Maak een account aan bij Bitvavo via deze link en ontvang €1000; welkomstbonus;
 2. Stort euromunten in je account;
 3. Ga op zoek naar AR en eenmaal gevonden druk je op de koop-knop

Daarnaast kun je via deze exchanges investeren in Arweave:

 • Binance;
 • Kucoin;
 • Huobi;
 • Bittrex.

Ja, het is mogelijk AR te minen. Wil je daarmee aan de slag? Bekijk dan deze uitleg.

Nee, op dit moment is Arweave niet te koop via Coinbase. Je zult moeten uitwijken naar andere exchanges. 

Dit is niet onmogelijk, en mocht dit het geval worden zal het tot de grootste muntjes van dit moment behoren. Wel is een koersdoel van €500 realistischer. Een koersdoel van €100 is absoluut haalbaar. 

Deze cryptomunten zijn mogelijk ook interessant

Ambire Adex

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

Cartesi

Uitleg over deze cryptomunt
 •  

Marlin

Uitleg over deze cryptomunt
 •