Streamr Datacoin (DATA): kopen + koers (uitleg & review)

Ben jij op zoek naar een coin die in dienst staat van de data-gedreven samenleving? Maak kennis met Streamr Datacoin

Streamr Datacoin
Cijfer
4.5/5

Streamr Datacoin is een cryptomunt die volop in de belangstelling staat. Waarom dit cryptocurrency project op dit moment veel aandacht van investeerders trekt ontdek je in dit artikel. Ontdek hier alle ins & outs over DATA.

Het zal je niet ontgaan zijn dat we in een data-gedreven samenleving leven. Termen als big data, Artificial intelligence (AI) en Internet of Things kunnen we al lang niet meer zien als nieuwe terminologie. De toenemende invloed van dit soort technologie vormt onze nieuwe samenleving. Hierbij zijn data en Dapps onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Hierbij is het wel belangrijk dat deze Dapps voorzien worden van de beschikbare data en dat er gebruik kan worden gemaakt van gestructureerde data. Streamr voorziet hierin en biedt hiervoor een data-economie aan. Het Streamer netwerk noemt zichzelf dan ook de gegevensruggengraat van de wereld en streeft ernaar om oplossingen te bieden waar iedereen (nu en in de toekomst) veel baat bij heeft. Lijkt je dit een interessant project? Neem dan dit artikel door en ontdek alles wat je moet weten over Streamr.

Streamr Kopen bij Bitvavo

✔️ Eerste €1000 geen handelskosten!
✔️ Lage kosten
✔️ Veilig en betrouwbaar
✔️ Ingebouwde wallet
✔️ Nederlandse helpdesk
✔️ Geschikt voor beginners
✔️ Uitbetalen naar de bank


Opgericht in 2017
Ticker DATA
Token ERC20
Staken Ja
Whitepaper Ja
Roadmap Ja
Team Bekijk
Website Bezoek

✔️ Volledige focus op hun use-case
✔️ Speelt goed in op de behoefte aan een data-gedreven samenleving

❌ Iota als grote concurrent 

Wat is Streamr Datacoin (DATA)?

Streamr DATAcoin (met de ticker DATA) is een token uit Zwitserland en is gecreëerd op de Ethereum blockchain. Het betreft hier een gedecentraliseerd netwerk dat het leveren van data op een snelle, gestructureerde en dus overzichtelijke manier als voornaamste doelstelling heeft geformuleerd. In de praktijk komt het erop neer dat iedereen de mogelijkheid heeft om data via Streamr openbaar te maken. 

Deze data kan toegepast worden door andere partijen door een abonnement af te sluiten op deze datastreams. Hieruit ontstaat uiteraard het verdienmodel achter deze cryptomunt. De data die wordt gedeeld wordt hierdoor immers geld waard. 

De achterliggende gedachte van Streamr DATAcoin is om met behulp van een soort data marktplaats (hierover lees je verderop in dit artikel meer) de monopolypositie van grote bedrijven met betrekking tot data inkomsten, die worden gegenereerd met clouddiensten, te doorbreken. 

Hoe ziet het Streamr network eruit?

Streamr network is de (eenvoudige) benaming die aan het netwerk achter DATA gegeven is. Dit is uiteraard een open bron die je kunt zien als een marktplaats voor het uitwisselen van data waarbij er gebruik wordt gemaakt van smart-contacts. Blockchains vormen immers de basis voor het off chain deel van het systeem. 

Ontwikkelaars en gebruikers uit iedere plek van de wereld hebben op via het Streamr network toegang tot datastromen die van belang zijn om hun Dapps te laten draaien. Met de DATA coin kan er voor de data worden betaald. Uitgevers, makelaars en consumenten maken dus gebruik van het Streamr network. 

De datapakketten die in de datastreams op het netwerk worden ingediend, worden “evenementen” genoemd. De “makelaar nodes” vormen een belangrijke basis van het Streamr network. Deze nodes worden immers gebruikt voor de uitvoer van diverse taken zoals het publiceren van evenementen, het abonneren op Steams, het verwerken van opslag en het communiceren met de Ethereum nodes. 

Wat is een Dapp?

Voor de mensen die nog niet zo bekend zijn in de wereld van cryptocurrency is het goed om uit te leggen wat een Dapp is. De letters Dapp zijn een afkorting voor de term “decentrale applicatie”. 

Het is een computerprogramma dat draait op basis van gedecentraliseerde gedistribueerde servers die ook wel “nodes” worden genoemd. Er wordt dus niet gebruik gemaakt van een centrale server wat de kans op fouten, fraude of inmenging van derde partijen onmogelijk maakt. 

Zo’n netwerk van nodes wordt ook wel een blockchain genoemd. Een van de kenmerkende karakteristieke eigenschappen van decentrale applicaties is dat er gewerkt wordt met een open source platform. 

Dit betekent dat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn of haar bijdrage te leveren aan het platform en dat er dus geen sprake is van een exclusieve community.    

Streamr Datacoin

Sharding om versnelde verwerking van data mogelijk te maken

Een andere karakteristieke eigenschap van het Streamr network is dat er sharding wordt toegepast. Sharding wordt ook wel partitioneren genoemd en is een techniek die steeds meer wordt toegepast in de crypto wereld. Sharding is een techniek die gebaseerd is op “divide and conquer” wat je kunt vertalen als “het verdelen en heersen”. 

In de blockchain technologie wil dit zeggen dat de taken niet door alle nodes in de blockchain gedaan hoeven te worden. De taken worden eerlijk en op een willekeurige manier onderverdeeld over de nodes. Er is dus sprake van “horizontal scaling”. Het belangrijkste praktische voordeel van sharding is dat meerdere transacties tegelijk verwerkt en geverifieerd kunnen worden. 

Dit is van groot belang als een netwerk groeit en hiermee komen we automatisch op een van de pijnpunten van het toepassen van de blockchain technologie. Deze technologie kan slechts een beperkt aantal transacties per seconde (tp/s) aan. Als je de blockchain technologie vergelijkt met andere platformen die zijn gericht op het vormgeven van het wereldwijde betaalverkeer, is deze technologie erg traag. 

Het zal duidelijk zijn dat lange transactietijden het hele netwerk kan verstikken. Het grote voordeel van de blockchain technologie vormt meteen ook een groot nadeel want alle nodes (dus deelnemers aan het netwerk) moeten een transactie controleren en goedkeuren. Dit betekent dus in de praktijk dat hoe groter het netwerk wordt, hoe meer gegevens er gecontroleerd moeten worden en hoe langer een transactie duurt. 

Door het toepassen van sharding is dit probleem opgelost. Met deze technologie wordt het netwerk juist steeds sneller en efficiënter naarmate het groter wordt. Sharding is dus een goede toepassing om de versnelde verwerking van data mogelijk te maken. De nodes die onderdeel vormen van het Streamr network worden voor het leveren van hun diensten uiteraard uitbetaald in DATA. 

Welke data kan via het Streamr netwerk worden gedeeld?

De data (in dit geval dus de gegevens) die aangeboden kan worden op het Streamr netwerk kan ingezet worden voor een veelzijdigheid aan toepassingen. Het voorbeeld wat Streamr zelf aangeeft is de besturing van een zelfbesturende elektrische auto. 

Door de beschikbaarheid van data “weet” het voertuig waar andere auto’s zich bevinden, wat het dichtstbijzijnde oplaadpunt is en (niet onbelangrijk) welke route moet worden afgelegd. Via Streamr heeft de auto dus de beschikking over de noodzakelijke realtime informatie. Daarnaast creëert de auto zelf ook data dat weer kan worden doorverkocht aan belanghebbenden. Op deze manier wordt een data-gedreven samenleving verder geoptimaliseerd.

Uiteraard zijn er nog zeer veel andere toepassingen te bedenken. Via het Streamr netwerk zou je bijvoorbeeld je workout data in de gym kunnen downloaden en kan deze informatie ook nog eens gebruikt worden voor onderzoeksteams uit de andere kant van de wereld om gezondheid- of bewegingsstudies vorm te geven. 

Science fiction? Als het aan Streamr ligt is dit (op korte termijn) niet meer het geval. Zij leveren graag hun bijdrage aan een data-stream economie waarbij er met behulp van de DATA coin kan worden gehandeld in informatie.
Zo ziet een Streamr Stack er uit

Als je jezelf verdiept in de Streamr Datacoin en het bijbehorende netwerk is het goed mogelijk dat je de term Streamr Stack voorbij ziet komen. Streamr Stack is een technologie stack dat bestaat uit meerdere lagen die gezamenlijk het netwerk ondersteunen. Deze Streamr Stack bestaat uit de volgende lagen:

  • De Streamr editor dus de ontwikkelaars kit in een Streamr versie,
  • De Streamr engine dus de techniek dat de off-chain data-analyse aanstuurt, verwerkt en zal verfijnen zodat het te verwerken is en een Dapp of smart contact de gegevens daadwerkelijk kan gebruiken.
  • De Streamr data markt dus de stroom aan gegevens waaraan iedereen een bijdrage aan kan leveren of er gebruik van kan maken door zich hierop te abonneren.
  • Het Streamr Network dus de laag dat het transport van de gegevens faciliteert.
  • De smart contacts de mensen die het netwerk uiteindelijk voeden door het delen van data.

Welkomstbonus Bitvavo!

Eerste €10.000 crypto gratis verhandelen?

Laatst geclaimd:✅2 oktober

Verwachtingen van Streamr DATAcoin

Het is uiteraard lastig om verwachtingen van Streamr DATAcoin te delen. Het Streamr netwerk wordt immers gedreven door de gebruikers, de smart contacts. Het aantal gebruikers zal dan ook van invloed zijn op de Streamr prijs. Neemt het aantal gebruikers toe, dan neemt de populariteit van Streamr DATAcoin dus toe en dat zal merkbaar zijn in de prijs. 

Deze cryptomunt is in november 2017 verschenen op de Coinmarketcap. Na een snelle initiële stijging is de koers een lange tijd vrij stabiel gebleven. Begin 2021 laat Streamr DATAcoin weer een stijgende lijn zien. Dit is een lijn die je ook bij veel andere soorten cryptocurrency ziet maar het toenemend gebruik van data voedt wel een verwachtingspatroon. Het gebruik van data krijgt wereldwijd een steeds belangrijkere rol wat uiteraard een goed voorteken is voor de potentie van Streamr.

Naast het bovenstaande spreekt de user-case in het voordeel van deze cryptomunt. Je kunt in Streamr DATAcoin investeren om met deze cryptomunt te handelen en/of te beleggen maar ook om je eigen Dapp te kunnen maken met behulp van de Streamr editor. Ook deze user-case maakt dat Streamr DATAcoin zeker past in de lijst van veelbelovende cryptomunten

Verschil tussen Streamr Datacoin en IOTA

Als alternatief voor Streamr Datacoin zou je voor IOTA kunnen kiezen. IOTA is immers dé grote concurrent van Streamr Datacoin. Het grote verschil tussen Streamr Datacoin en IOTA is echter dat Streamr gebruik maakt van Ethereum blockchain en dat IOTA gebruik maakt van een zelf ontwikkelde blockchain technologie. Streamr kiest er dus voor om zichzelf volledig te focussen op hun use-case wat een positieve invloed kan hebben op de prijsstelling van deze cryptomunt.     

Waar kun je het DATA token kopen of verhandelen?

Er zijn verschillende soorten exchanges waar je DATA token kunt kopen of verhandelen. Het goede nieuws is dat ook Bitvavo deze digitale munt sinds eind augustus 2021 in het aanbod heeft opgenomen. Deze Nederlandse exchange ziet dus potentie in Streamr. 

Voor beleggers en handelaren in cryptocurrency is dit goed nieuws. Bitvavo is immers een hoog aangeschreven exchange waar je op een veilige manier in digitale munteenheden kunt handelen. Hiervoor wordt een zeer laag bedrag aan transactiekosten in rekening gebracht en kun je indien nodig gebruik maken van Nederlandstalige ondersteuning en support. Wij raden dan ook zeker aan om van deze gebruiksvriendelijke exchange gebruik te maken als je van plan bent om het DATA token kopen of verhandelen.    

DATA koers volgen

Als je plannen hebt om in het DATA token te investeren, is het belangrijk om te weten waar je de DATA koers volgen. Hiervoor kun je uiteraard bij deze Cryptokoersgids terecht. Op deze website vind je zeer veel informatie over het handelen en beleggen in digitale munteenheden en delen we een groot aantal interessante crypto tips met je. 

Daarnaast houden we alle actuele koersen van de meest interessante cryptocurrency bij zodat je precies op de hoogte bent wanneer je DATA het beste kan in-of verkopen. Mits je er ook van overtuigd bent dat Streamr Datacoin (DATA) een nieuwe basis kan vormen voor een data-gedreven samenleving uiteraard.

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Investeer Nu €10.000 Gratis Crypto

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Heb je de volgende relevante coin reviews al gelezen?

Clover Finance

Uitleg over deze cryptomunt
  •  

NuCypher

Uitleg over deze cryptomunt
  •  

BarnBridge

Uitleg over deze cryptomunt
  •