Cryptonieuws: Bitcoin’s crash, Bitcoin ETF, PlanB & meer!

cryptonieuws week 1 2024 door cryptokoersgids.nl
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

In 2024 neem ik, Frank Kruit, van Cryptokoersgids.nl je iedere week mee in het laatste nieuws rondom crypto. Deze week staat in het teken van de Bitcoin-crash, Finsts welkomstactie en PlanB die een voorspelling doet voor de Bitcoin-koers. Lees je mee?

Finst verlengt welkomstbonus: meld je aan en krijg €10 gratis

De nieuwste Nederlandse crypto exchange, Finst, begint het jaar voortvarend.

De aantrekkelijke welkomstbonus die in 2023 werd geïntroduceerd, is ook in het nieuwe jaar beschikbaar. Nieuwe gebruikers kunnen tot eind januari bij Finst €10 startgeld ontvangen.

De enige voorwaarde is dat je voor minimaal €500 in crypto handelt, waarbij je alle tijd krijgt die je nodig hebt om dit bedrag te bereiken. Zodra je dit doel hebt bereikt, ontvang je een cash bonus van €10 in je account, waarmee je naar eigen inzicht kunt handelen. 

Dit is een mooie manier om 2024 te starten, een jaar dat niet alleen 366 dagen biedt voor crypto handel, maar ook het jaar is waarin de langverwachte Bitcoin halving plaatsvindt.

Dollar cost averaging Bitvavo

Bitvavo introduceert: periodiek crypto aankopen

Bitvavo’s start van 2024 was er een om niet te vergeten. Aan de ene kant vond er op 3 januari een storing plaats, waardoor de app niet goed functioneerde. 

Direct nadat de storing was verholpen, merkte ik een nieuwe functie in de app op: periodiek crypto aankopen. 

Mogelijk was de implementatie van deze functie de oorzaak van de storing, maar waarschijnlijker had het te maken met de toegenomen drukte op Bitvavo’s platform, door de enorme koersdalingen in de cryptomarkt. 

Terug naar de nieuwste functie: sinds afgelopen woensdag kun je op vastgestelde dagen jouw favoriete cryptomunten aankopen.

Je hebt nu de optie om wekelijks, tweewekelijks of maandelijks crypto aan te schaffen, zonder dat je er verder omkijken naar hebt. Je geeft hiervoor aan wat je per order wilt uitgeven, welke munt je kiest en op welke dag je wil aankopen. 

Sommige gebruikers zullen deze functie misschien ook kennen onder de term ‘Dollar Cost Averaging (DCA)’, de populairste strategie om crypto te kopen, waardoor je altijd tegen de gemiddelde prijs van een bepaalde cryptomunt koopt. 

Ik ben in ieder geval enthousiast over deze ontwikkeling en heeft al meerdere orders geplaatst voor de komende maanden.

Coinmerce gebruikers opgelet: Litecoin adres gewijzigd

Coinmerce-gebruikers hebben afgelopen woensdag een e-mail van Coinmerce ontvangen. Niet om hen de beste wensen te doen, maar om te waarschuwen voor stortingen naar Coinmerce.io met Litecoin (LTC). Het stortingsadres van Litecoin is namelijk gewijzigd. 

Het gebeurt maar zelden dat adressen worden gewijzigd, dus als je van plan bent in de toekomst Litecoin te storten en je hebt het oude adres nog ergens in een adresboek staan, dan weet je wat je te doen staat. Stort je naar het oude adres? Dan kun je die storting als verloren beschouwen, en dat is toch niet prettig zo aan het begin van het nieuwe jaar.

Oorzaak Bitcoin’s crash op 3 januari?

Op de dag dat Bitcoin haar 15-jarig jubileum vierde, was er geen reden tot vreugde voor deze digitale valuta. Rond het middaguur kelderde de waarde met maar liefst €3000 naar een koers van €38.300. Dit was een harde klap op de verjaardag van Bitcoin. 

De precieze reden voor deze scherpe daling is nog onduidelijk. Sommige analisten suggereren dat de koersdaling te maken heeft met een rapport uitgebracht door Matrixport, waarin werd gesteld dat de goedkeuring van Bitcoin ETF’s op de Amerikaanse markt niet doorgaat.

Koersdaling Bitcoin in 2024

Bitcoin ETF’s: komen ze wel of niet?

Beleggers zijn al maanden gefascineerd door de mogelijke introductie van Bitcoin ETF’s, die, indien goedgekeurd, grote sommen geld in de markt zouden kunnen brengen. Op het moment van schrijven zijn er 13 ondernemingen in afwachting van dergelijke goedkeuring. Door de anticipatie hierop zijn de koersen van Bitcoin en andere cryptomunten de afgelopen maanden exponentieel gestegen.

Andere redenen voor de crash van Bitcoin en altcoins

Het is nu een moment van bezinning, hoewel het nog maar de vraag is of het rapport van Matrixport de werkelijke oorzaak van de koersdaling is. Het kan ook zijn dat de markt oververhit was. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals grote investeerders (‘whales’) die massaal verkopen, wat kleine beleggers kan aanzetten tot paniekverkoop. 

Dit zou de grote partijen de mogelijkheid geven om tegen lagere prijzen terug te kopen, met de verwachting dat Bitcoin op lange termijn toch wel in waarde zal stijgen, of er nu wel of geen ETF’s worden goedgekeurd.

Voor nu blijft het afwachten wat de toekomst brengt, met 10 januari als deadline waarop de SEC haar beslissing over de goedkeuring bekend zal maken.

Voorspelling van Bitcoin’s prijs in 2024 door PlanB

PlanB, een anonieme Nederlandse analist, staat bekend om zijn nauwkeurige Bitcoin-voorspellingen met het ‘stock-to-flow’ (S2F) model, ondanks een tegenslag tijdens de vorige bullrun waar zijn model de marktontwikkelingen niet correct voorspelde. 

Voor 2024 voorspelt PlanB, op basis van het S2F-model, een significante waardestijging van Bitcoin naar $532.000 na de volgende Bitcoin halving. Hij benadrukt dat prijsstijgingen na een halvering doorgaans vertraagd optreden, met de grootste winsten wellicht pas in 2025.

Huidige marktstatus en toekomstige groeipotentie

We bevinden ons nu in een accumulatiefase, die traditioneel voorafgaat aan een bullmarkt. PlanB verwacht dat de volgende bullmarkt een minder extreme groei zal kennen dan in het verleden, vanwege de afname van het rendement naarmate de markt volwassener wordt. Desondanks ziet hij nog steeds een aanzienlijk potentieel voor groei, aangezien de wereldwijde Bitcoin-adoptie nog onder de 50% ligt.

Technische analyse en voorspelde waardes

Zijn technische analyse, met technische indicatoren zoals de Relative Strength Index (RSI), suggereert een aanstaande omslag naar een bullmarkt, met een geleidelijke prijsstijging richting de halvering. Dit wordt ondersteund door patronen in de Moving Average en on-chain data, zoals de gerealiseerde prijs, die wijzen op een naderende bullmarkt met mogelijke waardes tussen $100.000 en $1 miljoen na de halvering.

Handelsstrategie

PlanB adviseert een handelsstrategie van kopen zes maanden vóór en verkopen achttien maanden na een halvering, gebaseerd op historische prijspatronen rond deze gebeurtenissen. Deze strategie heeft tot nu toe positieve resultaten opgeleverd, maar PlanB benadrukt het belang van eigen onderzoek en merkt op dat zijn voorspellingen geen financieel advies zijn en dat de markt altijd onvoorspelbaar blijft. 

Ik hoop dat PlanB het bij het juiste eind heeft en we straks een Bitcoin prijs zien van ongeveer een half miljoen euro. Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin