Curve DAO: waar kopen + verwachting? [crypto review]
Wat is Curve DAO voor een coin? Heeft het potentie en waarom is de munt zoveel gestegen? Onze review van deze cryptomunt.
- Laatste update: december 30, 2023
Curve Finance is een platform dat gebruik maakt van het Curve DAO (CRV token). Het betreft hier een gedecentraliseerde beurs (DEX) waarop stablecoins verhandeld kunnen worden. Curve Finance wordt door velen gezien als alternatief op Uniswap en juist dit punt maakt het interessant om je eens te verdiepen in Curve Finance en het Curve DAO token.
Het handelen in cryptocurrency met weinig slippage, dat is de manier waarop iedereen wel in digitale munteenheden wil handelen. De term slippage heeft immers betrekking op het verschil tussen de waarde van een bestelling bij de aanvraag en de waarde tijdens de daadwerkelijke verkoop. Curve Finance maakt dit mogelijk door het vormgeven van een decentralized exchange (DEX) waarbij er gebruik wordt gemaakt van AMM’s dus geautomatiseerde marktmakers.
Wat het project nóg interessanter maakt is dat het platform dit aanbod weet te faciliteren zonder dat er hoge transactiekosten geheven worden. Deze lage kosten vormen een belangrijk voordeel bij een vergelijking van dit platform met bijvoorbeeld Aave, Compound Finance en Balancer Finance. Curve Finance kan dan ook worden gezien als directe concurrent van Uniswap en dit wil zeker zeggen dat je de ontwikkelingen van dit platform goed in de gaten moet houden.
Pluspunten
✔️Snel en eenvoudig uitwisselingsmechanisme
✔️Zeer goed onderhouden en beveiligd platform
✔️Transacties worden aangeboden tegen lagere commissies dan andere platforms
Minpunten
Investeren via Curve Finance levert lage winsten op
Integratie met tokens op andere platforms kan de activa binnen Curve Finance in gevaar brengen
StableSwap als oorsprong van Curve Finance
Curve Finance is een relatief nieuw project in de DeFi wereld. De letters DeFi staan voor Decentralized Finance en hebben betrekking op een op een blockchain gebaseerde vorm van financiering die niet afhankelijk is van centrale financiële tussenpersonen.
Het project is ontstaan uit een in 2019 (door Michael Egorov) geschreven whitepaper. Op basis van dit whitepaper is een project ontwikkeld met de naam StableSwap. Het project is niet alleen ontwikkeld met als doel om stablecoins aan te bieden binnen een Autonomous Money Market (AMM) maar ook om dit te doen met een minimale prijs slippage als belangrijkste kenmerk.
Fiduciary Savings Account
Daarnaast moest er een efficiënte “Fiduciary Savings Account” beschikbaar komen voor liquiditeitsverschaffers. Voor de mensen die niet bekend zijn met de term Fiduciary Savings Account: dit is een rekening die eigendom is van een of meer personen, maar wordt beheerd door een ander.
De eigenaar staat bekend als de opdrachtgever, terwijl de beheerder de rol van de fiduciair vervult. De gehele constructie moest volgens het whitepaper beheerd worden door smart contracts binnen Ethereum.
De achterliggende gedachte van het vormgeven van StableSwap was het creëren van een systeem dat kon functioneren als ruilmiddel bij het vormgeven van een brug tussen gecentraliseerde stablecoins (zoals USDT) en gedecentraliseerde stablecoins (zoals DAI). Hiermee wordt een marktstagnatie (zoals we verderop in deze review beschrijven) voorkomen.
Dit kun je verwachten van Curve Finance
Het bovenstaande geeft al voor een deel aan wat je kunt verwachten van Curve Finance. We hebben het hier over een op een blockchain gebaseerde DeFi platform dat ingericht is om op Ethereum gebaseerde stablecoins op een veilige manier te verhandelen. De keuze voor stablecoins is bewust gemaakt om een zeer lage slippage aan te kunnen bieden.
Hierdoor kunnen liquiditeitsverschaffers eventuele handelsverliezen tot het minimum beperken. Tevens kan er worden geborgd dat er geen stagnaties zullen optreden in het handelsverkeer.
Wat zijn stablecoins?
Stablecoins zijn cryptocurrency die gelinkt zijn aan ‘fiat valuta’, zoals de euro of dollar. Een stablecoin is altijd gekoppeld aan een vaste wisselkoers en moet dan ook een waardevastheid bieden. Dit verklaart ook mede de naam “stablecoin”. Een zeer bekend voorbeeld van een stablecoin is de Tether. Dit is een stablecoin die altijd evenveel waard is als de dollar of de euro.
Met deze uitleg komen we automatisch uit op het verschil tussen onze euro en het merendeel van de digitale munteenheden. De euro’s worden verspreid via de Europese centrale bank. Cryptocurrency worden echter niet door één entiteit uitgegeven.
Hierbij wordt immers gebruik gemaakt van een decentraal model. Met betrekking tot de uitgifte van digitale munteenheden wordt er wel gewerkt volgens een protocol. Hierin staat weergegeven wat het inflatiepercentage is en hoeveel munten er verhandeld mogen worden.
In geval van stablecoins gaat het net even anders als we hierboven beschreven hebben. Bij deze constructie wordt er immers deels wél gebruik gemaakt van een gecentraliseerd model. Stablecoins worden immers uitgegeven door één entiteit. Daarbij wordt de waarde van de munt gedekt door echte fiat-valuta. Daarnaast zijn er door crypto gedekte stablecoins, zoals de DAI.
Voordelen handelen in een stablecoin
De voordelen van het handelen in een stablecoin is de stabiliteit die deze munteenheid biedt. De naam is immers niet voor niets zo gekozen. Hiermee komen we op het volatiele karakter van de cryptocurrency. De waarde van vrijwel iedere cryptomunt is sterk aan verandering onderhevig. Dit is ideaal voor het renderen van handelstransacties maar dit is lang niet altijd de gewenste situatie.
Stablecoins hebben een minimaal veranderlijk karakter. Een stablecoin verhandel je niet als een beleggingsinstrument om te speculeren op winst. Je gebruikt deze coin juist om je winst veilig te stellen. Daarnaast is de stablecoin uitstekend geschikt om op een snelle en voordelige manier waarde te versturen naar andere mensen waar ook ter wereld.
Curve Finance ondersteunt momenteel BTC-paren, maar ook DAI, BUSD, sUSD, TUSD, USDC en USDT. Het is goed om je hierbij te vermelden dat je voor de transacties waarbij je gebruik wilt maken van deze DiFi protocollen verbinding moet maken met een Ethereum crypto wallet, zoals MetaMask of Ledger. Dit is echter vrij gebruikelijk bij op Ethereum gebaseerde projecten.
Wat zijn AMM’s (geautomatiseerde marktmakers)?
Curve Finance maakt gebruik van AMM’s (geautomatiseerde marktmakers). Een geautomatiseerde marktmaker is een vorm van een marktmakingalgoritme. Dit is een softwaresysteem dat namens een specifieke markt effecten koopt en hierbij een liquiditeitspositie verschaft. Hierbij profiteert de marktmaker wel van het verschil tussen bied- en laatkoersen. Hierdoor wordt het mogelijk dat iedereen wel kan handelen tegen een liquiditeitspool.
Het gebruik van automated market makers zorgt voor een groot verschil in vergelijking met het gebruik van centralized exchanges. Dit is eenvoudig uit te leggen. Centralized exchanges maken gebruik van een orderboek met als doel om kopers en verkopers met elkaar te koppelen. Een wens om in een bijvoorbeeld specifiek aantal BTC te kopen komt in het orderboek te staan waarna er gezocht wordt naar de verkopende partijen. Hier kan enige tijd overheen gaan. Het AMM protocol maakt het voor kopers mogelijk om de BTC coins te kopen vanuit een liquiditeitspool. Deze liquiditeit wordt verschaft door de gebruikers die een gewenst aantal coins in deze pool stoppen.
In ruil hiervoor ontvangen deze gebruikers CRV coins. Dit is de coin achter het Curve Finance project. Hoeveel CRV coins ontvangen worden hangt af van het rendement. Daarnaast hebben liquiditeit verstrekkers het recht om mee te beslissen in het beleid van Curve Finance. Hoe langer er liquiditeit wordt verstrekt, hoe zwaarder een stem weegt. Dit is een regeling met een achterliggende gedachte. Door deze regeling te hanteren, wordt ernaar gestreefd om altijd genoeg coins in de liquiditeitspool beschikbaar te hebben om verhandeld te worden.
Het is goed om hierbij voor de volledigheid te vermelden dat AMM niet alleen maar voordelen biedt. Er bestaat immers een kans op vergankelijk verlies. Dit is het verlies wat ontstaat als de cryptovaluta lang aangehouden wordt in een AMM in plaats van een wallet. Curve Finance minimaliseert dit risico op een hele handige manier door de keuze te maken om te handelen in stablecoins. Zoals je eerder in dit artikel kon lezen, zijn deze cryptocurrency veel minder gevoelig voor de fluctuatie van de wisselkoersen.
Verschillen tussen Curve Finance en Uniswap
We hebben al eerder in deze coin review aangegeven dat Curve Finance gezien kan worden als alternatief voor Uniswap. Het aanbod van deze twee projecten kent immers veel raakvlakken.
Desondanks zijn er ook aantal verschillen tussen het aanbod van Curve Finance en Uniswap te vinden. Het feit dat Curve Finance gebruik maakt van de hierboven beschreven geautomatiseerde marktmakers is misschien wel de belangrijkste onderscheidende waarde van het platform. Hiermee vergemakkelijkt Curve Finance een sneller ordermatchingsproces.
De keuze om uitsluitend te handelen in stablecoins (wat ook een onderscheidende waarde is) kunnen we gerust als “veilige optie” beschrijven. Hiermee wordt de kans op vergankelijk verlies veel kleiner. Curve Finance wordt in de volksmond ook wel de “Uniswap van stablecoins” genoemd. Dat dit veel mensen aanspreekt, blijkt wel uit de toenemende interesse in stablecoins.
Daarnaast heeft Curve Finance als voordeel dat het een gedecentraliseerd, peer-to-peer en vooral veilig uitwisselingsplatform is waarvan tegen minimale kosten gebruik kan worden gemaakt.
Zo werkt Curve Finance
Curve Finance werkt relatief eenvoudig. Je kunt de werking van Curve Finance vergelijken met dat van een normale crypto exchange met het verschil dat er gebruik wordt gemaakt van specifieke liquiditeitspools. Deze constructie is zeker niet ingewikkeld.
Het betreft hier een door een smart contract gecontroleerde ruimte die gebruikt kan worden om grote hoeveelheden activa te verzamelen waarin geïnvesteerd kan worden door liquiditeitsverschaffers (LP’s). Hiermee komen we op het verdienmodel achter Curve Finance. Gebruikers kunnen investeren in deze liquiditeiten om winst te maken op de leningen die met deze activa zullen worden verricht.
Elke lening gaat dus gepaard met een kleine commissie of rente, die bij elkaar opgeteld uiteindelijk de winsten van de liquiditeitsverschaffers voedt. Het is goed om in dit geval voor de volledigheid te vermelden dat Curve Finance ook integreert met andere platforms. Hierdoor wordt een secundaire uitwisseling mogelijk gemaakt met als doel om hogere winsten te genereren.
Je kunt liquiditeitspools dus ook tegenkomen in projecten zoals Yearn Finance, Uniswap of Compound. De achterliggende gedachte hiervan is dat deze projecten kunnen profiteren van de liquiditeit van Curve Finance waarbij er gebruik wordt gemaakt van genoemde activa in andere protocollen. Hiermee willen we aangeven dat Curve Finance niet alleen ontworpen zijn om als beurs te fungeren maar ook om liquiditeit te verschaffen aan andere protocolle
Wat is het CRV token?
Het CRV token is een ERC-20 token dat specifiek is ontworpen om liquiditeitsverschaffers op het platform te stimuleren. Daarnaast biedt het token het recht om mee te beslissen over het bestuur van het platform. Tevens kan het CRV token gebruikt worden om transactiekosten te betalen om de inflatie te verminderen.
Waar kun je het CRV token kopen?
Het CRV token kun je kopen bij Bitvavo. Dit is een Nederlandse crypto exchange waar je kunt investeren in een de beste coins van dit moment maar ook in de meest veelbelovende cryptomunten. Ook voor het CRV token kun je terecht bij Bitvavo. We bevelen deze exchange aan omdat deze Nederlandse euro-exchange de meest veilige en voordeligste optie is.
Het platform voldoet aan alle veiligheidsstandaarden en je betaalt hier de minste transactiekosten. Daarnaast is het platform gebruiksvriendelijk ingericht en kun je gebruik maken van Nederlandstalige support en ondersteuning.
Advertentie
Actuele CRV koers volgen via jouw Cryptokoersgids
Als je plannen hebt om in het CRV token te investeren, is het belangrijk om te weten waar je deze koers kunt volgen. Hiervoor kun je uiteraard bij deze Cryptokoersgids terecht. Wij houden de actuele koersen van de meest interessante cryptocurrency voor je bij. Daarnaast houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit gebied. Hou deze website dus goed in de gaten!