Quant Network: uitleg + verwachtingen [coin review]
Wat voor een munt is Quant? Wat je ermee en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Lees het in onderstaande uitleg!

Een van de grote obstakels van de toepassing van de blockchain technologie ligt op gebied van interoperabiliteit. Dit wil zeggen dat het in de praktijk niet mogelijk is om de verschillende blockchains met elkaar te laten communiceren. Quant Network heeft als doelstelling om hier verandering in te brengen en wil één standaard introduceren voor blockchains. Met dit interessante project wordt de “blockchain afhankelijkheid” weggenomen.
De crypto wereld is het platform voor het ontwikkelen van nieuwe technieken. De blockchain technologie vormt een uitstekend platform voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld d’Apps (gedecentraliseerde applicaties). Het probleem is echter dat deze technologische ontwikkelingen plaatsvinden in silo’s en er een keuze moet worden gemaakt voor een specifieke blockchain. Juist dit laatste vormt een belemmerende factor voor de expansie van de nieuwe technieken. De blockchains staan niet in verbinding met elkaar waardoor transacties tussen ketens niet mogelijk is. Dit komt de algemene adoptie van de crypto wereld zeker niet ten goede.
Quant Network is een project dat gericht is op de interoperabiliteit tussen blockchains. De primaire doelstelling van dit project is het ontwikkelen van een blockchain-besturingssysteem die de schakel vormt tussen de verschillende distributed ledgers en technieken. QNT is dan ook een universeel utility token dat wordt gebruikt om transacties tussen ketens te ondertekenen en te verifiëren. We hebben het hier dus over een project dat zeker je aandacht verdient! Onze uitleg!
Opgericht in | 2018 |
Ticker | QNT |
Token | ERC20 |
Staken | Ja |
Whitepaper | Ja |
Roadmap | Nee |
Pluspunten
✔️ Kan met iedere digitale ledger connecten
✔️ Kan geen fork op plaatsvinden
Minpunten
Relatief onbekend nog en nog een lange weg te gaan
Wat is Quant Network? Uitleg
Quant Network is een crypto project dat zich richt op het ontwikkelen van één blockchain-besturingssysteem. Deze universele interoperabiliteit tussen de verschillende netwerken is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van de crypto wereld en de blockchain technologie in z’n algemeenheid.
Een van de belangrijkste voorwaarden hiervan is immers die zich hiermee bezighoudt wereldwijd met elkaar in verbinding staat. Quant Network kan hierin dus een zeer essentiële schakel vormen. Hiervoor heeft het bedrijf een besturingssysteem ontwikkeld dat specifiek gericht is op deze doelstelling. Dit besturingssysteem van het nieuwe ecosysteem is de ‘Overledger’.
In welk probleem voorziet Quant Network?
Quant Network voorziet vooral in het probleem van interoperabiliteit tussen verschillende netwerken. Als je bijvoorbeeld de beschikking hebt over Bitcoins, kun je deze niet rechtstreeks versturen naar een d’App die gebouwd is op een Ethereum of Polkadot netwerk.
Dit komt omdat elke blockchain van een verschillende structuur en algoritme gebruik maakt. Je bent hierdoor genoodzaakt om de Bitcoin manueel gaan swappen of gebruik maken van een wrapped Bitcoin om de genoemde transactie vorm te geven.
Dit is uiteraard niet de gewenste situatie waarmee wederom duidelijk wordt dat de schaalbaarheid van de systemen een groot struikelblok vormt. Dit is een van de redenen dat een project als Fantom (FTM) gezien wordt als toekomstgerichte blockchain structuur.
Een project als Quant Network sluit hier prima op aan. Toekomstige transactie kunnen snel en eenvoudig verlopen zonder dat er sprake is van de eerder genoemde “blockchain afhankelijkheid”. De doelstelling van het project is dan op een eenvoudige manier omschreven door de organisatie van het project:
“Wereldwijde netwerken verbinden met blockchains, met slechts drie regels code.”

Hoe ziet Overledger eruit?
Het bovenstaande roept de vraag op hoe Quant Network hun doelstelling gaat realiseren. Het is goed om voor de volledigheid te benadrukken dat Quant geen blockchain is zoals bij het eerder genoemde Fantom wel het geval is.
Quant is een blockchain besturingssysteem. Hiermee komen we uit op de Overledger waaraan we eerder gerefereerd hebben. Overledger leeft bovenop blockchains en bevindt zich boven de protocollen en transactie lagen.
Je kunt deze Overledger gebruiken om meerdere blockchain en multichain applicaties (mApps) te bouwen. Dit besturingssysteem verbindt hierbij zowel de verschillende blockchains als de verschillende database systemen. Deze doelstelling wordt gerealiseerd door het formuleren van gemeenschappelijke regels in de broncode.
Als je weet dat deze broncode zich bevindt boven de transactie laag van alle verbonden netwerken, snap je direct hoe die interoperabiliteit gecreëerd wordt. Er wordt hierdoor een ecosysteem vormgegeven waarin flexibiliteit een van de kenmerkende karaktereigenschappen is.
Voor het vormgeven van de applicatielaag wordt er gebruik gemaakt van nodes. Deze nodes zijn van essentieel belang om het functioneren van de blockchains mogelijk te maken. Met het benoemen hiervan komen we op het decentrale karakter van het project.
De nodes kunnen immers door iedereen beheerd worden. Bij het Quant project maak je geen gebruik van eigen opgezette nodes. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van bestaande nodes om transacties te verwerken. Dit is de reden dat Overledger wordt gezien als een nodes-serviceprovider.
Interoperabiliteit van smart contracts
Een bijkomend voordeel van het vormgeven van de bovengenoemde constructie is dat ook de interoperabiliteit van smart contracts mogelijk maakt. Hiermee komen we op het unieke karakter van Quant Network.
Deze organisatie is immers (op het moment van schrijven) de enige die zich richt op deze doelstelling. Dit behoorde in het verleden nog niet tot de mogelijkheden omdat de blockchains geen wetenschap hebben wat op een ander blockchain gebeurt. Quant Network neemt deze barrière nu weg.
Wat zijn blockchain layers?
Als je kijkt naar de structuur van het Quant Network, zie je dat deze opgebouwd is uit blockchain layers. Voordat we deze structuur aan je uitleggen, is het goed om je eerst inzicht te geven wat blockchain layers zijn. Hiervoor is het goed om te weten dat een blockchain structuur wordt gevormd door verschillende technologieën en technieken zoals de peer-to-peer technologieën en cryptografie.
Blockchains zijn open source. Dit betekent dat iedereen deze desgewenst kan aanpassen en verbeteren. Vooral communicatie speelt hierin een grote rol. Om deze communicatie structuur op een veilige en overzichtelijke manier tot stand te laten komen, wordt er gebruik gemaakt van blockchain layers. Je kunt blockchain layers (zoals de naam al een beetje aangeeft) zien als een verzameling van regels die van toepassing zijn op de gehele blockchain.
Er zijn vier verschillende blockchain layers te onderscheiden:
- Network layer, de netwerk laag die zorgt voor de communicatie tussen de deelnemers van het blockchain netwerk
- Protocol layer, de manier van communiceren op basis van het protocol wat zorgt voor het unieke karakter van de blockchain
- Service layer, de directe techniek dat toegepast worden om de applicaties te laten draaien.
- Applicatie layer, de elementen die direct door de deelnemers gebruikt worden zoals de gedecentraliseerde applicaties, d’App browser en de programmeertalen.
De diverse lagen waaruit Overledger is opgebouwd
Aangezien Quant Network voorziet in een volledig nieuwe doelstelling was er een compleet andere invalshoek met betrekking tot de vormgeving van de layers vereist. Het vormgeven van deze nieuwe architectuur was noodzakelijk om te voorzien in doelstellingen met betrekking tot de interoperabiliteit als de schaalbaarheid. Overledger is opgebouwd uit de onderstaande lagen:
- Transaction layer. Deze laag komt boven op het netwerkprotocol te liggen en zorgt voor het bundelen van de transacties in de verschillende blockchain domeinen. Het bundelen vindt plaats op basis van het consensus algoritmen aangezien dit een veilige en efficiënte toepassing is.
- Messaging layer. Deze laag verzameld alle relevante informatie die afkomstig is van smart contracts, metagegevens en transactiegegevens.
- Filtering en ordering layer. Deze laag zorgt voor een actieve verwerking van de berichten die afkomstig zijn van een hash en verzonden worden naar een andere blockchain. Deze berichten worden vooraf geordend en gefilterd. Deze laag legt de dus de verbinding tussen de berichten die afkomstig zijn vanuit de messaging layer.
- Application layer. Deze laag vormt de toplaag van de constructie. Dit is het moment dat er geverifieerd wordt of de berichten of opdrachten als geldig kunnen worden gezien. Als dit het geval is, zullen zij worden voorzien van een digitale handtekening. Verschillende multichain applications zijn in staat om te verwijzen naar berichten, die op hun beurt weer de link leggen met de desbetreffende database.
Gebruik maken van twee tokens bij een Quant transactie
Tijdens een transactie via het Quant Network worden twee tokens gebruikt. Allereerst wordt er (uiteraard) gebruik gemaakt van het token van de blockchain waarvan gebruik gemaakt wordt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van het QNT token, de coin van het netwerk zelf.
Het QNT token wordt gebruikt voor het valideren in het grootboek. Dit lijkt wat omslachtig maar het tegendeel is het geval. Het gebruik van het QNT token is essentieel in deze constructie om de veiligheid van het netwerk te garanderen en de genoemde gelaagdheid in stand te houden. Daarnaast is het QNT token je toegangsbewijs tot Overledger. Het is immers een decentraal netwerk. Je gebruikt het QNT token dus als betaalmiddel voor onder andere de licentiekosten van het systeem.
Hoe ziet het QNT token eruit?
Het QNT token is een ERC-20 token en vormt dus een onderdeel van de Ethereum crypto technologie. De afkorting ERC20 staat voor “Ethereum Request for Comment 20”. Dit wil zeggen dat het QNT token voldoet aan de voorwaarden die onder andere betrekking hebben op de veiligheid en de uniformiteit op gebied van codering. Het QNT token is relatief schaars. Dit betekent dat de prijs van het token enorm kan stijgen als er veel interesse hierin ontstaat.
In dit geval zal er een interesse ontstaan om in dit token te beleggen en wat minder om hierin actief te handelen. Dit komt omdat QNT een utiliteit token is. Dit wil zeggen dat je het token kunt gebruiken om toegang te krijgen tot producten en/of diensten. In dit geval krijg je dus toegang tot Overledger om transacties te versleutelen en om toegang te krijgen tot applicaties.
Is Quant Network een uniek project?
Je kunt zeker stellen dat Quant Network een uniek project is. Als je op dit moment een constructie tussen verschillende blockchains wil vormgeven, kun je gebruik maken van een van de betere Nederlandse crypto exchanges. Je schakelt hiermee een derde partij in waardoor een lastige constructie ontstaat.
Dit probleem zou eenvoudig op te lossen zijn als de blockchains zich richten op het vormgeven van zijkens naar elkaar. Dit zou voor blockchains als Ethereum, Polkadot of Cardano geen probleem zijn omdat deze een vergelijkbare structuur hebben. De koppeling met een blockchain die gebruik maakt van een andere structuur is veel lastiger te maken.
Daarnaast concurreren veel blockchain ecosystemen met elkaar op gebied van interoperabiliteit en schaalbaarheid. Het vormgeven van “een vorm van samenwerking” wordt hierdoor heel lastig. In dit geval vormt Quant de oplossing. Een project dat enige raakvlakken heeft met Quant Network is Clover Finance (CLV). Dit is een blockchain platform waarmee een basis wordt gelegd voor een moeiteloze samenwerking tussen verschillende DeFi applicaties (dApps) ongeacht of deze gemaakt zijn op een Ethereum, Polkadot of andere blockchain platform.
Toekomstverwachtingen Quant Network (QNT)
De toekomstverwachtingen van Quant Network (QNT) zijn lastig te voorspellen. Als we kijken naar de doelstellingen van het project, lijkt het antwoord snel gegeven. Overledger verbindt legacy-systemen met blockchains en verschillende blockchains met elkaar. De onderlinge verbinding biedt mogelijkheden om de meest waardevolle aspecten van iedere blockchain te combineren en door te ontwikkelen.
Het lijkt dus een gemiste kans als deze mogelijkheid niet benut wordt. Dit is de reden dat grote partijen als Amazon Web Service en Oracle als samenwerkingspartners worden gezien van dit project. Alleen dit aspect maakt een investering in het QNT token zeer interessant. Hier komt bij dat de koers van het QNT token vaak redelijk stabiel blijft als de koersen van andere tokens dalen. Maar ook hiermee wordt geen garantie voor de toekomst gegeven. De keuze of je moet investeren in het QNT token hangt volledig af hoeveel toekomstverwachtingen jij hebt van Quant Network.
Waar kun je investeren in QNT?
Heb je plannen om te investeren in QNT? Dan kun je dit wat ons betreft het beste doen bij Bitvavo. Dit is een Nederlandse exchange waar je kunt investeren in de beste cryptomunten van dit moment maar ook in de meest veelbelovende cryptomunten. Het zal je dan ook niet verbazen dat het QNT token via Bitvavo verkrijgbaar is. We kunnen je eenvoudig uitleggen waarom we Bitvavo aanbevelen.
Deze Nederlandse euro-exchange is namelijk de meest veilige en voordeligste optie. Het platform voldoet aan alle veiligheidsstandaarden en je betaalt hier de minste transactiekosten. Daarnaast is het platform gebruiksvriendelijk ingericht en kun je gebruik maken van Nederlandstalige support en ondersteuning.
Advertentie
De actuele koers van Quant Network (QNT) volgen via deze Cryptokoersgids
Als je plannen hebt om in het QNT token te investeren, is het belangrijk om te weten waar je deze koers kunt volgen. Hiervoor kun je uiteraard bij deze Cryptokoersgids terecht. Wij houden de actuele koersen van de meest interessante cryptocurrency voor je bij.
Daarnaast houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit gebied. We brengen je dus ook zeker het nieuws over in hoeverre Quant Network erin slaagt om met de Distributed Ledger Technology de verschillende blockchains te kunnen samenbrengen in één multichain netwerk waarbij interoperabiliteit centraal staat. Op het moment van schrijven is er een start gemaakt met de uitrol hiervan.