Bitcoins omzetten naar euro’s: zo doe je dat!

bitcoins omzetten naar euro's
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto en online casino's.

De fases van economische groei en daling worden in het Engels aangeduid met de term ‘boom en bust’. Het is een goede beschrijving van de roerige geschiedenis van Bitcoin. Deze cryptocurrency wisselt periodes van relatieve stabiliteit af met enorme pieken en dalen. Wil je graag even uit de achtbaan stappen die Bitcoin heet? Dan zou je bitcoins kunnen omzetten naar euro’s. In dit artikel vertellen wij hoe je dat op een veilige en snelle manier doet.

Alles wat je moet weten over Bitcoins omzetten naar euro’s

De populariteit van cryptocurrencies zoals Bitcoin neemt steeds meer toe. Sterker nog: digitale munten veroveren de wereld.

Steeds meer mensen ontdekken de vele kansen en mogelijkheden van handelen in Bitcoin. Wist je dat er op dit moment al meer dan 330.000 Bitcoin aankopen per dag worden gevalideerd? Achter dit grote aantal geverifieerde aankopen zitten dagelijks honderden mensen die Bitcoin verhandelen over de hele wereld.

Desondanks zijn er nog steeds veel nieuwe investeerders die niet precies weten hoe het werkt. Zodoende vind je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om Bitcoin te verkopen voor euro’s. In dit artikel komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

2017: het jaar dat Bitcoin ‘to the moon’ ging

We herinneren ons allemaal 2017. Het leek wel alsof Bitcoin in dat jaar werd aangestuurd door een raket. Zowel de populariteit als de waarde van de munt namen een vlucht. Of zoals buitenlandse crypto investeerders zo mooi zeggen ‘it went to the moon’.

In januari 2017 overschreed Bitcoin voor het eerst in drie jaar de grens van duizend euro. Slechts 12 maanden later betaalde je voor één munt al bijna 20.000 euro. Begin 2018 barstte echter de zeepbel. De koers van Bitcoin nam een flinke duik naar beneden en stond aan het einde van het jaar rond de drieduizend euro.

‘Best presterende asset’ van de afgelopen jaren

Bitcoin maakte mensen die op het juiste moment hadden geïnvesteerd binnen een jaar schathemeltjerijk. Sommige investeerders genoten van een rendement van duizenden procenten.

Geen verrassing dus dat Bitcoin door het financiële dienstverleningsbedrijf Bloomberg werd uitgeroepen tot ‘best presterende asset’ van de afgelopen jaren.

Aan de andere kant verloren veel investeerders in januari 2018 flinke sommen met geld. Maar dat is nu eenmaal het risico dat je neemt door te investeren in crypto.

Volatiel

Sinds Satoshi Nakamoto op het idee kwam om een digitaal wereldwijd betaalmiddel te introduceren heeft Bitcoin bewezen vrij onstabiel te zijn.

Het is gevoelig voor wereldwijde gebeurtenissen en beslissingen van regeringen. Zo daalde de prijs in maart 2021 fors door geruchten dat India crypto wou verbieden. Sommige investeerders menen dat het hoogste punt in 2017 werd bereikt door één Bitcoin-eigenaar.

Hetzelfde zou gelden voor de crash van 2015 waarbij meer dan 10 miljard dollar in rook opging in slechts 20 minuten. Deze geruchten zijn echter nooit bewezen.

Bitcoin omzetten naar euro's: waarom je het wel of niet moet doen

De verleiding om Bitcoin te verkopen is vrij groot wanneer de koers erg hoog staat. Het geeft natuurlijk een geweldig gevoel om met winst te verkopen. Maar we raden aan om niet te hard van stapel te lopen. Je kunt met Bitcoins omzetten naar euro’s namelijk ook geld verliezen. Een mooie waardestijging gaat immers voortaan aan je neus voorbij.

Blijf standvastig

Het is een kunst om standvastig te blijven terwijl je handelt in Bitcoin. Hetzelfde geldt voor andere cryptocurrencies. De waarde van digitale munten zal nu eenmaal vaak schommelen. Heb je geen zin meer in de spannende achtbaanrit die Bitcoin heet? Dan is het misschien verstandiger om het te verkopen voor euro’s.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Bitcoins omzetten naar euro's: verschillende redenen

Er zijn verschillende redenen om Bitcoin te verkopen. Sommige investeerders besluiten te stoppen wanneer ze een bepaald doel hebben bereikt. Ze gebruikten een paar jaar een bepaalde strategie en hebben 10 of 20 keer hun inleg terugverdiend.

Andere crypto beleggers zijn na een korte periode en met relatief weinig winst al tevreden. Dit is puur persoonlijk. Als investeerder zou je ook voor de lange of middellange termijn kunnen gaan.

Welke strategie je ook kiest: het is verstandig om bij het investeren een bepaald doel in gedachten te hebben. Werk naar dit doel toe en laat je onderweg niet afleiden door te sterke koersschommelingen.

Hodlen: een legendarische term in de cryptowereld

Investeerders die Bitcoin langere tijd vasthouden duiden dit aan met ‘hodlen’. Het is verbastering van de term ‘holden’ en werd voor het eerst gebruikt door een dronken Bitcoin investeerder op een forum. Vervolgens besloten andere Bitcoin enthousiastelingen dezelfde term te gebruiken.

‘Hodlen’ kan zowel positief als negatief uitpakken. In 2018 daalde de waarde van Bitcoin van bijna 20.000 euro naar ongeveer 3000 euro. Veel ‘hodlers’ probeerden in die periode standvastig te zijn, maar hadden het niet makkelijk.

Bitcoin omzetten naar euro's is niet altijd een goed idee

Aan de andere kant komt het ook vaak genoeg voor dat mensen Bitcoin verkochten voor een mooie prijs en het vervolgens nog 10 of 20 keer zoveel waard werd. Zo kocht Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 2 pizza’s voor 10.000 BTC. 22 mei werd al snel omgedoopt tot ‘Bitcoin Pizza Dag’.

En wat te denken van Martti Malmi, die in 2015 555.000 BTC minde op zijn laptop. Hij verkocht ze in 2012. Had hij dat niet gedaan, dan zou hij nu meer dan een miljard euro op zijn rekening hebben staan. Malmi blijft er kalm over en zei in een interview het volgende:

“That is regretful, but then again, with the early Bitcoiners we set in motion something greater than personal gain.”

Wanneer moet je Bitcoins omzetten in euro's?

Het beste is om Bitcoin te verkopen op het hoogtepunt. Martti Malmi en de man die er pizza’s voor kocht deden dat overduidelijk is. Maar we nemen ze niets kwalijk: niemand weet wanneer Bitcoin op het hoogtepunt is.

We raden aan om bij veel winst Bitcoin in delen te verkopen. Stel je voor dat de waarde van deze cryptocurrency vier tot zes keer hoger is dan jouw investering. Probeer in dat geval 20 tot 30 procent van jouw investering om te wisselen voor euro’s.

Daalt de crypto daarna sterk in waarde, dan heb je geen enkele spijt.  Stijgt de koers, dan kun je nog steeds genieten van de rally. Dit handige systeem zorgt ervoor dat je veel winst maakt en tegelijkertijd ook cash verdient. In feite creëer je stabiliteit tussen mogelijke winsten en verliezen.

Bitcoin verkopen op basis van technologische signalen

Ervaren beleggers weten ook niet wanneer Bitcoin op het hoogtepunt staat. Om toch in de buurt te komen, verkopen ze hun crypto op basis van technologische en fundamentele variabelen. Hoewel er honderden variabelen bestaan, zijn dit de meest bekende:

 • De Relatieve Sterkte Index (RSI): Helpt op basis van data het koop of verkoopmoment te bepalen.
 • Moving Average Convergence Divergence (MACD): Indicator op basis van voortschrijdende gemiddelden. Dit houdt in dat het een bepaalde trend laat zien. Tevens geeft het koop- en verkoopsignalen.
 • Stochastic Oscillator: Een indicator die laat zien of een bepaalde asset over- of onder verkocht is. Het gebruikt stippellijnen op 20 en 80. Elke actie boven de 80 wordt als “overbought gebied” beschouwd en alles onder de 20 als “oversold”.
Verkoopmoment bepalen aan de hand van RSI voor het omzetten van bitcoins naar euro's
Verkoopmoment bepalen aan de hand van RSI

Kijken naar het koersverloop

Naast bovengenoemde indicatoren proberen kijken beleggers naar het koersverloop over de afgelopen 50 of 200 dagen om een bepaald koerspatroon te herkennen. Wanneer de tijdelijke standaard (50-daags) over de blijvende (200-daags) standaard heen gaat, wordt dit gezien als een koopsignaal.

Bitcoin verkopen vanwege bepaalde patronen

Koersvolatiliteit zorgt voor bepaalde patronen in economische markten. Bitcoin investeerders noemen dit ook wel ‘trendlijnen’. Op het moment een koerspatroon een verandering laat zien, spreekt men van een omkeerpatroon. En wanneer een kostenpatroon een verlenging van een dominante trend aangeeft, is er sprake van een verlengingspatroon.

Patronen herkennen

Patronen worden gebruikt in verschillende periodes, zowel van dag-tot-dag als wekelijks of maandelijks. Omdat mensen vaak automatisch hetzelfde handelsgedrag vertonen, worden patronen herhaald. Dit is goed te zien op grafieken. Door deze patronen te herkennen, kunnen beleggers in- en uitstappen voordat er een waardestijging of daling plaatsvindt.

Het cup and handle patroon

Een interessant patroon is de zogeheten ‘cup and handle’. Het lijkt op een u-vorm en loopt eerst naar beneden en dan naar boven. Probeer Bitcoin te kopen op het moment dat er sprake is van een stijgende lijn. Ook de zogeheten ‘stijgende driehoek’ patroon pakt vaak gunstig uit.

Het ontstaat vaak aan het einde van een dalende trend. Vervolgens begint een cryptocurrency in waarde te stijgen. Investeerders noemen een stijgende trend ‘bullish’. Dit in tegenstelling tot een dalende driehoek dat een koersdaling voorspelt en bekend staat als een ‘bearish’ patroon.

Tripple bottom patroon

Tenslotte hebben we ook nog het ‘tripple bottom’ patroon. Het is een omkeerpatroon na een lange periode van waardedaling en suggereert een ommekeer in de trend. Vaak betekent een dergelijk patroon dus goed nieuws.

Patronen herkennen
Patronen herkennen

Wetenschappelijk onderzoek naar stijgende en dalende trends

Bitcoin heeft vaak de neiging om langere tijd in een dalende of stijgende trend te blijven. Dit geeft natuurlijk geen garanties voor de komende weken, maanden of jaren. Sommige investeerders besluiten op basis van bepaalde trends om Bitcoin te verkopen. De afgelopen jaren hebben we vaak gezien dat de waarde van Bitcoin daalde in de maand januari. Voor wetenschappers van Harvard reden genoeg om er eens naar te kijken.

Uit onderzoek blijkt dat er een kans van 50 procent is dat er een daling plaatsvindt nadat een crypto in de afgelopen twee jaar met meer dan 100 procent is gestegen. De kans op een waardedaling is maar liefst 80 procent als een digitale munt met minstens 150 procent is gestegen. De wetenschappers gebruikten voor hun onderzoek bijna 100 jaar aan gegevens over economische markten over de hele wereld.

Bitcoins omzetten naar euro's? Wees dan snel

De wetenschap doet haar best, maar toch is het erg lastig om een stijging of koerswijziging in Bitcoin goed te voorspellen. Er talloze variabelen zijn die de schommeling beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbericht of bepaalde geruchten.

Zodoende is het essentieel om snel te handelen nadat je hebt besloten om Bitcoin te kopen of te verkopen. De kans is immers kans best groot is dat de koers verandert. Dit kan zowel positief als negatief voor jou uitpakken.

Een lastige keuze

Voordat je Bitcoin verkoopt voor euro’s, is het de moeite waard om te overwegen of je het geld echt nodig hebt. Wanneer je de conversie daadwerkelijk hebt gemaakt, is jouw Bitcoin weg en is er een kans dat je mooie winsten misloopt.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Bitcoin omzetten in euro’s: Zo doe je dat

Elk jaar investeren meer inwoners van de Europese Unie in cryptocurrencies. Bitcoin heeft zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot een zeer belangrijk betaalmiddel. Sterker nog: het is de meest toonaangevende cryptocurrency wat betreft marktkapitalisatie en waarde. De euro is op zijn beurt een van de belangrijkste geldsoorten ter wereld. BTC naar EUR is dan ook een van de meest voorkomende crypto-naar-fiat omwisselingen van dit moment.

Bitcoin omwisselen bij een wisselkantoor

Misschien denk je dat het omwisselen van Bitcoin voor een valuta zoals de euro ingewikkeld is. Maar we hebben goed nieuws voor je: dit valt hartstikke mee. Er zijn verschillende plekken waar je Bitcoin kunt omwisselen voor traditionele valuta, zoals een ATM Machine of een elektronisch geldwisselkantoor. 

Kies voor een betrouwbare plek dat slechts kleine kosten in rekening brengt. Vergelijk verschillende geldwisselkantoren met elkaar om een compleet beeld te krijgen. Als het goed is staan alle kosten duidelijk online aangegeven. En vergeet ook niet om de kleine lettertjes te lezen, om nare verrassingen te voorkomen.

Let op de wisselkoers

Let altijd op de huidige wisselkoers en de omzettingsprijzen die bedrijven hanteren. Kies voor het bedrijf dat goede beoordelingen heeft én een efficiënte prijs gebruikt. Op die manier haal je het meeste uit jouw Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Waar je ook over na moet denken zijn de kosten die in rekening worden gebracht bij online conversie. Ze brengen vaak een vast bedrag in rekening, ongeacht de hoeveelheid munten die je graag wil inwisselen. Anderen vragen geld voor een deel van de uitgewisselde hoeveelheid. Verdiep je altijd in deze informatie voordat je een definitieve keuze maakt.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Onderzoek tenslotte of een geldwisselaar veilig en betrouwbaar is. Wederom raden we aan om recensies van eerdere gebruikers te lezen. Ook een goed teken is de zogeheten ‘twee factor authenticatie’. Dit is een extra controle laag naast het invoeren van een wachtwoord. Dankzij deze optie ben je de enige persoon die controle heeft over het wisselen van digitaal geld naar traditionele valuta, of andersom.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Bitcoin omwisselen voor euro’s bij een exchange

Steeds meer investeerders, zowel institutioneel als particulier, investeren in Bitcoin om (passieve) inkomsten te genereren. Ze maken daarbij gebruik van exchange. Dit is een plek waar je Bitcoin en andere cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en verhandelen. Op diverse crypto exchanges kun je zowel Bitcoin als andere cryptocurrencies omwisselen voor fiat.

Kies voor een betrouwbare exchange

De exchanges verbinden jouw digitale portemonnee aan jouw bankrekening. Het storten van jouw geld vindt meestal in een paar dagen plaats. Uitwisselingen worden beschouwd als een van de meest veilige methoden om cryptocurrencies om te zetten in euro’s. Kies echter wel voor een veilige en betrouwbare exchange. Bij deze een lijst van betrouwbare exchanges:

 • Bitvavo: Heeft een eigen orderboek en lage commissies.
 • BLOX: Crypto app waar je heel eenvoudig cryptocurrencies kunt omwisselen voor euro’s. Binnen enkele klikken te installeren. Je mag al handelen vanaf 1 euro en kunt in een paar seconden Bitcoin of een andere crypto kopen.
 • BTC Direct: Betrouwbare crypto makelaar met positieve recensies.
 • BitcoinMeester: Populaire exchange waarbij je de keuze hebt uit 200 verschillende coins.
 • Bitpanda Exchange: Hier kun je handelen in cryptovaluta, maar ook aandelen en edelmetalen.
 • Binance: Een van de meest bekende, grootste en veiligste crypto exchanges ter wereld. Door de grote drukte raakt het helaas wel eens overbelast.
 • Coinbase: Zeer veilig en volledig gereguleerde crypto exchange. Heeft wereldwijd meer dan 25 miljoen gebruikers uit 32 landen.
 • Bitfinex: Eveneens een bekende en grote crypto exchange, concurrent van Binance.
 • Changelly: Populaire exchange omdat je er direct cryptocurrencies kunt inwisselen zonder identiteitsverificatie
 • Kraken Exchange: Populaire exchange in de Verenigde Staten
9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Lage transactiekosten

In Nederland zijn Bitvavo, BTC Direct en BitcoinMeester vanwege hun betrouwbaarheid en relatief lage kosten erg populair. Het is  wel zo fijn om een exchange te gebruiken waar je vrij weinig transactiekosten betaalt.

Niemand wil natuurlijk inkomsten verliezen omdat het omruilen van Bitcoin naar een andere crypto of fiat zo duur is. Bovendien maakt dit het omwisselen van Bitcoins voor euro’s weinig aantrekkelijk.

Let op de transactietijd

Let bij het kiezen van een exchange om Bitcoin te kopen en te verkopen niet alleen op de kosten, maar ook op de transactietijd. We raden aan om verschillende reviews van exchanges uitgebreid door te lezen. Let daarbij goed op de tijd die het kost om een transactie af te wikkelen. Het is wel zo fijn om zo snel mogelijk cash geld te hebben wanneer je crypto omwisselt.

Tijd voor de ‘market deal’ (verkopen)

Bitcoins omzetten naar euro's

Heb je een account aangemaakt op een van bovenstaande exchanges en zijn je gegevens geverifieerd? Dan hoef je alleen maar een ‘market deal’ te maken met het soort geld dat u wilt ruilen, de hoeveelheid en uw vraagprijs.

De uitwisseling eindigt onmiddellijk na de deal. Vervolgens worden de fondsen toegevoegd aan je account. Daarna kun je het geld op je gekoppelde betaalrekening laten storten.

Hoe duur is een uitbetaling via een exchange?

Het gebruik van een exchange is vrij simpel, maar hou wel rekening met kosten voor het wisselen van Bitcoin naar Euro en andersom. De exacte kosten zijn niet te bepalen omdat de wisselkoers iedere minuut anders is.

Bitstamp baseert de handelskosten onder andere op het bedrag dat je bezit. Zo betaal je voor een bedrag onder de 10.000 dollar een fee van 0,50 procent, terwijl dit bij 1 miljoen dollar 0,14 procent is. 

Beperkingen gebruik fiat geld

Hou tevens rekening met het feit dat sommige exchanges beperkingen hebben voor het gebruik van een bepaalde hoeveelheid fiat geld. Deze limiet wordt geleidelijk hoger naarmate je de exchange langer gebruikt.

Zijn exchanges veilig?

Ten slotte is het belangrijk om rekening met het feit dat exchanges nooit honderd procent veilig zijn. Het verleden heeft bewezen dat ze gevoelig zijn voor hacks. Sommige exchanges bleken zelfs pure oplichting en zijn er met het geld van investeerders vandoor gegaan. Je hebt dan ook volledige verantwoordelijkheid voor je eigen geld.

Ben je in het bezit van een groot bedrag aan Bitcoin en wil je het niet direct omwisselen voor euro’s? Bewaar ze dan in een offline portemonnee, ver weg van het internet en eventuele hackers.

Handige tips bij het omzetten van Bitcoins naar euro's

Het omzetten van Bitcoin’s naar euro’s klinkt vrij simpel. Na het creëren van een account bereken je de kosten van Bitcoin in een bepaalde geldsoort, zoals euro’s. Op die manier krijg je een beeld van de marginale kosten. Vervolgens zoek je naar potentiële kopers om een deal mee te sluiten. Voor beginners kan het echter een vrij complex proces zijn. Zo zien crypto handelsplaatsen er door de vele cijfers er vrij overweldigend uit. Bij deze een aantal handige tips bij het verkopen van Bitcoin:

 • Hou rekening met de minimale hoeveelheid Bitcoin: Op sommige exchanges heb je een minimale hoeveelheid Bitcoin nodig om te kunnen handelen. Bij het bedrijf Paxful heb je bijvoorbeeld 10 dollar of meer nodig en 0,001 BTC voor marketing.
 • Maak slechts één account aan: Op de meeste exchanges is het hebben van meerdere accounts niet toegestaan. Dit wordt beschouwd als misbruik van het systeem omdat het je in de markt een oneerlijk voordeel geeft.
 • Wees netjes: Vervelende of beledigende taal toon is niet toegestaan op alle exchanges. Wees dus respectvol bij het kopen of verkopen van cryptocurrencies.
 • Houd je aan de regels van de handel: Tussen de koper en verkoper mogen er geen andere handelingen plaatsvinden. Ook mag een aanbieding niet zomaar worden gewijzigd. De koper moet de exacte prijs van de BTC betalen die is overeengekomen in de handel. Willen de koper en verkoper de prijs toch veranderen? Dan moet de handel heropend worden om het bedrag te corrigeren.

Stappenplan: bitcoins omzetten naar euro's

Handleiding: cryptomunten verkopen voor euro's

Je wilt jouw bitcoins, of andere cryptomunten omzetten naar euro’s. Maar je weet niet waar je moet beginnen. Waarschijnlijk heb je het digitale goud op een exchange staan. Laten we in dit voorbeeld aannemen dat je bitcoin hebt staan op Binance. Vanuit daar wil je het omzetten naar euro’s. Maar hoe? Volg daarom dit stappenplan. 

Bitcoin overzetten van een exchange (voorbeeld Binance)

Wil jij bitcoin uit laten betalen in euro’s, dan is het fijn dat je bij een Nederlandse partij kunt laten doen. Het is daarom noodzakelijk jouw hoeveelheid bitcoin over te zetten naar die Nederlandse partij. In dit geval gebruiken we Bitvavo als het adres waar je je bitcoin naartoe stuurt. 

Om jouw bitcoin te versturen, ga je naar jouw wallet (in dit geval Binance). Achter bitcoin kun je kiezen voor ‘opnemen’ (withdrawal). Vervolgens opent er een nieuw venster. 

Vul het ontvangstadres in

Heb je nog geen account bij Bitvavo, dien je deze eerst aan te maken. Dit is binnen een paar minuten geregeld. 

Vervolgens klik je op Bitcoin en daarna op storten. Nu krijg je een adres te zien. Dit adres ziet er ongeveer zo uit: 3DDuJLvfmzr4dmtLQe6LihrsDSaV1dAGW5

Dit is het adres dat je moet kopieren naar Binance (BTC-adres van ontvanger. Daarna geef je aan hoeveel Bitcoin je wilt verzenden. Om af te sluiten met ‘indienen’. 

Omzetten van Bitcoins naar euro's

Nadat je op indienen  hebt gedrukt volg je de instructies. Nu kan er enige tijd overheen gaan, voordat jouw bitcoin bij Bitvavo is aangekomen. Dit is afhankelijk van de drukte op het netwerk.

Op het moment dat jouw Bitcoin is aangekomen in Bitvavo, kun je jouw bitcoins omzetten naar euro’s. Hiervoor navigeer je naar Bitcoin en vervolgens druk je op ‘verkopen’.  

Nu is jouw bitcoin omgezet naar euro’s. Daarna kun je jouw tegoed aan euro’s opnemen, dus naar jouw bankrekening over laten maken.  

Zo simpel is het! Wil jij het zelf proberen? Dat kan door via onderstaande button een kijkje te nemen op de website van Bitvavo. 

Bitcoin verkopen aan een ander persoon

Om Bitcoin te verkopen hoef je niet altijd gebruik te maken van een exchange. Het is ook mogelijk om de populaire digitale munt aan een andere Bitcoin investeerder die je vertrouwt te verkopen. Maak wel altijd duidelijke afspraken met elkaar.

Heb je bijvoorbeeld snel contant geld nodig? Spreek dan af dat je je jouw Bitcoin naar de wallet van een andere investeerder stuurt. Hij of zij betaalt jou vervolgens terug in euro’s of een andere valuta.

Aanmelden op een peer-to-peer exchange

Net als op een gewone exchange is er sprake van een aanmeldproces waarbij je een account aanmaakt. In dit geval meld je je aan als koper of verkoper. De website verifieert vervolgens je accountgegevens. Na het aanmelden geef je aan hoeveel Bitcoins je wilt verkopen. Vervolgens kunnen geïnteresseerde kopers contact met je opnemen.

Wat zijn bekende peer-to-peer exchanges?

De procedure voor het verkopen van Bitcoins op peer-to-peer exchanges kan vrij ingewikkeld zijn en soms lang duren. Zodoende is het essentieel om uitgebreid onderzoek te doen voordat je een website selecteert. Op deze peer-to-peer exchanges kun je in elk geval veilig handelen:

 • Paxful
 • BitBargain
 • Bittylicious
 • Openbitcoins
 • Bitsquare
 • LocalBitcoins
Verkopen via Paxful - Bitcoins omzetten naar euro's
Verkopen via Paxful

Voor welke investeerders zijn peer-to-peer exchanges geschikt?

Peer-to-peer exchanges zijn een nieuwe speler op de crypto markt. Er vindt geen rechtstreekse uitwisseling van geld plaats. In plaats daarvan functioneren deze exchanges als een systeem dat mensen met verschillende eisen met elkaar in contact brengt. Het is de ideale oplossing voor individuen die Bitcoins willen kopen met hun bankpas.

Ook mensen die met producten willen kopen in branches die crypto niet goedkeuren als vorm van betaling hebben er profijt van.

Gebruik QR code

Het verkopen van Bitcoin op een peer-to-peer exchange is niet ingewikkeld.
Wel kost het onderhandelen met een andere investeerder tijd. Zo moet je het tarief bespreken en de plek waar de uitwisseling plaatsvindt.

Daarnaast moet je een aantal punten in overweging nemen om de veiligheid van de transactie te garanderen. Controleer bijvoorbeeld altijd of het gebruikersprofiel van de koper/verkoper geverifieerd is.

Bitcoin kopen via automaten

Misschien geef je de voorkeur aan Bitcoin automaten in plaats van peer-to-peer exchanges of standaard exchanges. Deze automaten lijken veel op ATM-automaten, maar zijn toch anders. In plaats van een koppeling met jouw betaalrekening, zijn ze verbonden met het web om de mogelijkheid te hebben om Bitcoin-aankopen te promoten.

Bovendien kunnen Bitcoin automaten geld omwisselen in Bitcoins. In dat geval worden ze aangeboden als een papieren factuur met een QR-code erop.

Bitcoin verkopen via een ATM
Bitcoin verkopen via een ATM

De voor- en nadelen van Bitcoin automaten

Automaten kunnen een praktische keuze zijn voor personen die geld verdienen met Bitcoin. Het omwisselen van Bitcoin naar euro’s en andere valuta gaat immers erg snel. Helaas kunnen de kosten erg hoog zijn. Bitcoin automaten vragen over het algemeen hoge kosten voor een deal, soms wel 5 tot 7 procent! Bovendien zijn ze soms moeilijk te vinden.

Slechts een paar Bitcoin-automaten kunnen in twee richtingen Bitcoins uitgeven. Dit zijn Robocoin, Genesis1 en Satoshi2 van Genesis Coin, BitAccess en BATMThree versie van General Bytes.

Hoe snel heb je het geld nodig?

Bitcoin automaten behoren tot de snelste methoden om Bitcoin in te wisselen voor fiat en andersom, terwijl dit proces op exchanges vrij lang kan duren. Jouw keuze zal uiteindelijk afhangen van hoe snel je het geld nodig hebt en hoeveel je wil uitgeven voor de conversie.

Aanmeld- en identificatieproces duurt lang

Bitcoin automaten bedrijven hebben veel klanten en informatie nodig om inschrijvingsprocedures uit te voeren. Zo hebben nieuwe klanten van Robocoin ATM Machine een telefoonnummer nodig voor activering en waarschuwingen, een ID-kaart en een actuele foto genomen door de webcam van de geldautomaat.

Het identificatieproces verschilt per machine en zelfs per exploitanten die gelijkwaardige ATMs beheren. Maar een bepaalde identiteitsverificatie is altijd vereist wanneer je Bitcoins wil omzetten naar euro’s.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Bitcoin automaten en veiligheid

Crypto bedrijven die zich  focussen op Bitcoin automaten willen graag de rekening van verkopers verifiëren. Dit verhoogt namelijk de veiligheid van het verkoopproces. Is er sprake van verificatie, dan kun je dit zien aan een groen icoontje op het profiel. Is er nog geen sprake van verificatie? Dan staat er een rood icoontje. Let hier goed op.

Snelheid van het Bitcoin netwerk

De snelheid van het Bitcoin-netwerk is een ander aspect om rekening mee te houden. Als het systeem veel online verkeer ondervindt, kan het iets langer duren voordat miners jouw deal effectief in de blockchain opnemen. Dit is gedeeltelijk afhankelijk van de aankoop kosten die je daadwerkelijk hebt gekozen.

Hoe werkt dit precies? Elk blok op de blockchain is vooraf beperkt. Miners hebben tijd nodig om te selecteren welke aankopen ze zullen verifiëren in het volgende blok. Miners willen echter zoveel mogelijk te verdienen als haalbaar is.

Daarom proberen ze om de blokken te vullen met deals waar veel geld in zit. Dus hoe hoger het bedrag dat je verstuurt, hoe sneller jouw deal verwerkt zal worden.

Verwerkingstijd financiële instellingen

Hou rekening met de verwerkingstijd van financiële instellingen, zoals een bank. Ze zijn doorgaans lang niet zo snel als het Bitcoin-netwerk.

Het kan namelijk wel even duren voordat ze klaar zijn met de verwerking van uw bestelling. Bovendien zijn financiële instellingen meestal in het weekend gesloten. De kans is groot dat je moet wachten tot de volgende werkdag voordat jouw euro’s op jouw spaarrekening verschijnen.

Over het algemeen kunt je verwachten dat een bank geld nog dezelfde werkdag geld op je rekening stort, mits de betaling voor 5 uur ’s middags plaatsvindt. Betalingen na die tijd worden doorgaans de volgende werkdag verwerkt.

Regionale crypto exchanges

Regionale crypto exchanges zetten Bitcoins om in euro’s door jouw munten te verkopen aan personen die in de buurt wonen. Ze maken het mogelijk voor kopers om het langdurige proces van identificatie, zoals bij grote exchanges het geval is, te voorkomen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld LocalBitcoins.com. Dit is een peer-to-peer markt waar klanten biedingen uploaden voor het verhandelen van Bitcoin.

Localbitcoins
Localbitcoins

Boven de marktprijs verhandelen

Afhankelijk van de behoefte kan het soms gunstig zijn om uw Bitcoin boven de marktprijs te verhandelen. Je kunt ervoor kiezen om persoonlijk betaald te worden, via een overboeking van een financiële instelling of een computer. Of misschien wil je het geld wel laten uitgeven. De keuze is helemaal aan jou.

Verificatie zorgt voor veiligheid

Een van de voordelen van crypto exchanges is dat ze verkopers en kopers van cryptomunten eerst verifiëren. Je weet daardoor zeker dat een potentiële klant betrouwbaar is. Dit maakt het organiseren van een deal simpel en veilig. Zodra de verkoop is gedaan, moet je de factuur van de betaling laten valideren in jouw account. Vervolgens rondt de website het proces verder af.

Bitcoins omwisselen via converters

Wie Bitcoins wil verkopen voor euro’s kan eigenlijk niet om zogeheten ‘crypto converters’ heen. Dit betekent dat je gebruik maakt van een hulpmiddel om digitaal geld om te zetten in fiat, zoals de Pond, de Euro of de Dollar. Bepaal eerst welke cryptocurrency je wil omzetten en hoeveel dat moet zijn. Bedenk ook welk geld je in ruil voor de crypto wil ontvangen.

Bitcoin wordt verreweg het vaakst verhandeld. Nadat de deal is voltooid kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een ATM machine om het geld op te nemen. De dollars of euro’s worden bijvoorbeeld op een speciale kaart gezet, waar je vervolgens aankopen mee doet.

Kies altijd voor kwaliteit

Tegenwoordig zijn er allerlei websites met cryptocurrency converters beschikbaar. We raden aan om uitgebreid de tijd te nemen voordat je een site kiest. De kwaliteit loopt nogal uiteen. Kijk goed naar de geschiedenis van de site, zijn rankings en beoordelingen door eerdere klanten.

Over het algemeen zijn eerdere klanten vrij eerlijk over de service van een bedrijf, dus verdiep je daar even in. Dit geeft meestal een goed beeld van een bedrijf waar je misschien gebruik van wilt maken.

Bekijk de live koers

Wil je Bitcoin graag omwisselen voor euro’s? Dan raden we aan om eerst de live koers te bekijken op Cryptokoersgids.  Vervolgens kun je de crypto omwisselen. Maar op deze site vind je ook interessante historische data, de prijsontwikkeling en een technische analyse. Allemaal factoren die je moet laten meespelen bij deze belangrijke vraag: verkoop ik Bitcoin wel of niet voor euro’s?

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Zo koop je veilig Bitcoin

We hebben een lijst gemaakt met de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van Bitcoin, om veiligheid te garanderen. Zo is het belangrijk om je verkooppartner te kennen. Kijk altijd naar het volgende:

 • Beschikbaarheid: Controleer altijd of de verkoper waarmee je wilt handelen online is voordat je verder gaat. Daarmee voorkom je dat je geld stuurt naar iemand die niet snel reageert. Bovendien is het zonde wanneer een deal vervalt omdat er geen reactie meer komt. Analyseer zorgvuldig de details van het aanbod: Het is van cruciaal belang voor alle kopers om grondig te lezen alles wat wordt vermeld in het aanbod van een verkoper.
 • Voorwaarden van het aanbod: Lees altijd alle voorwaarden voordat je Bitcoin accepteert en koopt. Accepteer de voorwaarden alleen wanneer je aan alle eisen kunt voldoen. Zorg ervoor dat je ze allemaal hebt gelezen voordat je begint met onderhandelen.
 • Prijs: Het omzetten van contant geld in Bitcoin of andersom gaat gepaard met een vergoeding van de verkoper, en de verkoper brengt deze in rekening. Dit varieert van verkoper tot verkoper, dus ga altijd op zoek naar de beste aanbiedingen.
 • Gebruik geen derde partijen voor betaling: Je moet de oorspronkelijke eigenaar zijn van de betaling die u bij de verkoper heeft ingediend. Deze betalingsdocumenten omvatten cadeaubonnen, creditcards, bankrekening betalingen, online betalingsplatform accounts, en andere persoonlijke middelen.
 • Vraag de verkoper nooit om de Bitcoin eerst vrij te geven: Sommige exchanges gebruiken een zogeheten escrow-systeem om uw Bitcoin veilig te bewaren. Dit houdt in dat fondsen worden bewaard totdat jouw betaling is voltooid. De verkoper vragen om Bitcoin vrij te geven kan leiden tot een onmiddellijke ban omdat het wijst op oplichting.

Transactie annuleren

Ben je niet tevreden? Gelukkig heb je altijd de mogelijkheid om een transactie te annuleren. Wanneer je niet meer geïnteresseerd bent in een transactie en de verkoper nog niet betaald heeft, kun je de transactie annuleren. We raden echter niet aan om een transactie te laten hangen.  Als je dit wel doet, kan dit ertoe leiden dat je wordt gerapporteerd via een ingediend geschil of dat je negatieve feedback ontvangt.

Zo moet je je gedragen bij het verkopen van Bitcoin
Hopelijk weet je inmiddels al aardig veel over het verkopen van Bitcoin voor euro’s. Maar dat betekent niet dat je handige crypto tips meer kunt gebruiken. In tegendeel zelfs! We geven je graag de volgende adviezen:

 • Handel op een verantwoorde manier: Het verhandelen van Bitcoin brengt een aantal mogelijke risico’s en aansprakelijkheden met zich mee. Als verkoper wordt er van jou verwacht dat je verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor bepaalde gebeurtenissen die zich kunnen voordoen, zoals winst en verlies.
 • Zorg voor korte en bondige aanbiedingsvoorwaarden: Hiermee geef je aan wat je eisen zijn voor je potentiële kopers, dus laat dit nooit blanco. De kopers zullen je voorwaarden bekijken voordat de handel begint. Zorg er dan ook voor dat het eenvoudig, gedetailleerd en gemakkelijk te begrijpen is.
 • Bied duidelijke en specifieke handelsinstructies: Vermeld elk stukje informatie die je van de koper verlangt. Deze moeten bij voorkeur in bullets worden opgesomd en zo eenvoudig mogelijk zijn.
 • Geef voorbeelden als dat nodig is: Wanneer foto’s van identiteitsbewijzen, ontvangstbewijzen, fysieke cadeaubonnen of een selfie met een specifiek document van de koper verlangt, geef dan een voorbeeldfoto ter referentie.
 • Reageer op uw kopers: Bijna 50% van de transacties worden geannuleerd omdat verkopers niet reageren. Als je voor een lange tijd weg bent van je computer, is het beter om al je aanbiedingen te verwijderen totdat je weer beschikbaar bent.
 • Gebruik geen derde partijen voor betaling: Als verkoper is het accepteren en verwerken van betalingen jouw verantwoordelijkheid. Het laten afhandelen en controleren door anderen is op de meeste exchanges niet toegestaan.

Hoe bied je Bitcoin aan tegen de beste vraagprijs?

De prijzen van Bitcoin en ook diverse andere cryptocurrencies zijn onvoorspelbaar. Het is niet ongewoon dat de wisselkoers in een enkele dag omhoog of omlaag schiet.

Maar hoe kom je er dan achter wat het beste moment is om Bitcoin te verkopen of te kopen? Het antwoord is kort, maar krachtig: dat bepaal je helemaal zelf. Het is belangrijk dat je zelf onderzoek doet, bijvoorbeeld op basis van de huidige koers of met behulp van technische indicatoren die wij in het eerste deel van dit artikel al benoemden, zoals de RSI index en de MACD.

Hoe lang duurt het voordat de euro’s op je rekening staan?

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om Bitcoin in te wisselen voor euro’s. Nu wil je natuurlijk weten hoe lang het duurt voordat jouw betaling op de rekening staat. In principe kost het hele proces maar enkele minuten. Als het goed is heb je op een platform, bijvoorbeeld Binance, een digitale portemonnee. Via een order, meestal de ‘sell’ knop, geef je aan dat je Bitcoin wilt verkopen voor euro’s.

Vervolgens stort de exchange bedrag op je bankrekening. Hou er wel rekening mee dat veel banken in het weekend gesloten zijn. Bij een storting op vrijdag ontvang je soms pas op maandag het geld. 

Euro's opgenomen
Euro's opgenomen

Bitcoin en belasting: hoe zit het nu precies?

Bitcoin en andere cryptocurrencies je koopt, verkoopt of wisselt voor andere valuta kunnen belastbaar zijn. Ook wanneer jouw werkgever of klanten jou betalen in Bitcoin of andere crypto is dat geld belastbaar inkomen.

Voor de belasting rapporteer je jouw cryptocurrencies in euro’s, wat over het algemeen betekent dat u de waarde van uw cryptocurrency omzet euros dollars wanneer je deze koopt, verkoopt, mined of gebruikt.

Bitcoin: onroerend goed of toch geld?

In 2014 publiceerde de Amerikaanse Internal Revenue Service (IRS) een rapport waarin staat dat cryptocurrencies voor belastingdoeleinden worden beschouwd als onroerend goed een geen valuta. Dit klinkt misschien als een triviaal onderscheid, maar in dit geval is het de basis voor wanneer de IRS beslist of individuen belasting verschuldigd zijn. Het komt neer op het volgende:

 • Wanneer je een Bitcoin door minen hebt verkregen, is die waarde onmiddellijk belastbaar. Je hoeft de valuta niet te verkopen om belasting verschuldigd te zijn.
 • Wanneer je Bitcoins hebt verkocht of gebruikt door ze te innen op een beurs of door goederen en diensten te kopen, ben je belasting verschuldigd als de gerealiseerde waarde zoals de verkoopprijs van Bitcoins, hoger is dan de prijs waartegen je de Bitcoins hebt aangeschaft.

Bitcoin en belasting in Nederland

Beroofd worden is vreselijk, of het nu een fysiek product is, traditioneel geld of crypto. Helaas kun je de laatste vorm van bezit niet aangeven als persoonlijk diefstalverlies. Zodoende is het extra belangrijk dat je gebruik maakt van een veilige plek om je Bitcoin op te slaan.

Het goede nieuws is dat vrijwel elke exchange gebruik maakt van encryptie, back-ups en meerdere handtekeningen. Bovendien is de belastingheffing op cryptovaluta in Nederland vrij gunstig in vergelijking met andere landen. 

Bitcoins en belasting
Bitcoins en belasting

Nog geen wettig betaalmiddel

De overheid ziet Bitcoin nog niet als een wettig betaalmiddel. ‘De bitcoin is geen algemeen geaccepteerd of wettig betaalmiddel en daarmee geen geld in de algemeen aanvaarde definitie van dat begrip’ zei voormalig Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over de digitale munt. De Belastingdienst deelt het gebruik van crypto in de volgende groepen:

Particulieren

Particulieren die in het bezit zijn van cryptocurrencies moeten dit aangegeven in ‘overige bezittingen’ in box drie. De koers van Bitcoin en altcoins zijn vrij volatiel. Daardoor kan de waarde op 1 januari van elk jaar heel anders zijn. Als  particulier moet je de waarde aangegeven op 1 januari om 00:00 uur.

Alleen pure winst

Overigens hoef je alleen pure winst op te geven. Je mag dus eventuele kosten, zoals aanschaf en onderhoud, van de opbrengst aftrekken. Ook interessant om te vermelden is dat de belastingdienst cryptohandel vergelijkt met handel in fiat valuta. Je hoeft de opbrengst van de handel niet op te geven, maar wel de koerswinst.

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 200+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Heffingsvrije vermogen

Je hoeft trouwens niet altijd belasting te betalen over je vermogen omdat een gedeelte onder het zogeheten heffingsvrije vermogen valt. Dit houdt in dat je in 2020 geen vermogensbelasting hoefde te betalen over de eerste 30.846 euro. In 2021 is dit bedrag 50.000 euro. Hou er wel rekening mee dat dit bedrag bij fiscaal partnerschap wordt verdubbeld.

Belasting en Bitcoin minen

Wie beschikt over voldoende apparatuur en technische kennis kan ervoor kiezen om Bitcoin te gaan minen. In dat geval vermeld je de resultaten van het minen en handelen op jouw winst-en-verliesrekening.

Tip: vraag een voorlopige aanslag aan

Misschien was jouw vermogen in box 3 op 1 januari 2021 hoger dan het vrijgestelde bedrag. In dat geval raden we aan om voor 1 mei 2021 een voorlopige aanslag aan te vragen. Je kunt het betalen in termijnen, waardoor je niet meteen te maken hebt met een heel groot bedrag. Bovendien voorkom je hiermee belastingrente over de inkomstenbelasting die je

Daarnaast vergelijken zij de handel in crypto met de handel in fiat valuta zoals de Japanse Yen of de Amerikaanse dollar. De opbrengst van de handel hoef je niet op te geven, wel de koerswinst.

Wat als je Bitcoin als salaris ontvangt?

Steeds meer werknemers worden door hun bedrijf betaald in cryptocurrencies. In dat geval dien je het bedrag om te rekenen naar euro’s. Een handige Bitcoin calculator zoals bij CryptoKoersGids komt in dat geval heel goed van pas.

Ondernemers, crypto en belasting

Heb je als ondernemer Bitcoin gekocht? Dan behoort de crypto bij het ondernemingsvermogen mits je de aankoop binnen de normale bedrijfsuitoefening doet. In alle andere gevallen betreft het een aankoop voor jouw privé vermogen. Bij het omwisselen van cryptovaluta kun je zowel winst als verlies maken. Geef dit aan bij de winst-en-verliesrekening.

Is het bedrijf op de balansdatum in bezit van cryptovaluta? Gebruik dan de kostprijs of lagere marktwaarde. Misschien heb je Bitcoin niet meteen nodig voor de bedrijfsvoering. Reken het in dat geval tot box 3.

Veelgestelde vragen over Bitcoins omzetten in geld

Op dit moment zijn er problemen bij Binance met uitbetalingen (SEPA & iDEAL). Dit zorgt dat je niet rechtsreeks kunt uitbetalen naar je bank via Binance. 

Toch is er een mogelijkheid jouw geld op de bankrekening te krijgen. 

Daarvoor neem je de volgende stappen:

 1. Maak een account aan via deze link bij Bitvavo & ontvang €1000; welkomstbonus
 2. Zet jouw crypto bij Binance om in Ripple (XRP), omdat het verzenden van Ripple goedkoop is en ultrasnel;
 3. Klik bij Bitvavo op Ripple & vervolgens storten;
 4. Kopieer ’tag & adres’.
 5. Ga terug naar Binance & klik op ‘withdrawal’ bij Ripple.
 6. Voer vervolgens de gegevens in ’tag & adres’ van bitvavo;
 7. Druk op verzenden;
 8. Jouw Ripple tegoed ontvang je doorgaans binnen enkele minuten op Bitvavo.
 9. Verkoop Ripple voor euro’s;
 10. Klik op ’tegoed opnemen’ om euro’s uit te laten betalen naar jouw bankrekening. 

De prijs van Bitcoin kom je vrijwel overal tegen in dollars. Wij hebben een calculator beschikbaar, waar je de Bitcoin prijs in euro’s kunt omrekenen. Check de BTC/EUR calculator!

Op het moment dat je cryptovaluta in bezit hebt, ben je verplicht dit door te geven aan de belastingdienst. Cryptovaluta behoort tot overige bezittingen in box 3.

Het is belangrijk om de waarde op 1 januari 00:00 te noteren van ieder jaar. 

In Nederland betaal je in 2021 tot €50.000 geen vermogensbelasting. Heb je een fiscaal partner, dan mag je het dubbele bedrag rekenen (€100.000). Dit is het heffingsvrije vermogen. 

Deze tabel geeft aan met welke belastingschijven je van doen hebt. Over het fictieve rendement betaal je vervolgens 31% belasting.

Rekenvoorbeeld: stel dat je een fiscaal partner hebt. Samen heb je een vermogen van €120.000. Je betaalt over de eerste €100.000 geen vermogensredementsheffing. Je hoeft enkel over de resterende €20.000 vermogensredementsheffing te betalen. 

Dit betreft 1.9% van €20.000 = €380. Over dit bedrag betaal je 31% belasting wat neerkomt op €117. 

 

Crypto kopen?

Bitvavo

🎁 Verhandel Eerste €10.000 Crypto Gratis

Finst

🎁 Meld je aan en ontvang €10!

Coinmerce

Verhandel 300+ Crypto & Staking Mogelijkheden

Lees meer over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin