Krijg inzicht in de live koers van Bitcoin (BTC) in euro's

Alle details die je wilt weten, kun je hier vinden

populaire cryptomunten kopen met euro's

Bitcoin huidige live prijs is €57,925.39 met een marketcap van €1,136.61 B. De prijs is met 1.31% omhoog gewijzigd in de laatste 24 uur. Verschillende factoren bepalen de prijs van een cryptomunt, zoals de vraag en aanbod op de markt. In dit artikel lees je alles over de live koers van Bitcoin in euro’s, de bijbehorende prijsgeschiedenis en welke factoren prijsschommelingen veroorzaken met betrekking tot Bitcoin.

 • bitcoin
  Bitcoin (BTC)
 • Live prijs
  €57,925.39
 • 24 uur%
  1.31%
 • Marktkapitalisatie
  €1,136.61 B
 • Volume
  €23.45 B
 • Beschikbaar aanbod
  19.64 M BTC
 • Rang
  1

Live koers van Bitcoin in euro's

Via Cryptokoersgids.nl krijg je inzage in de actuele koers van alle soorten cryptomunten in euro’s, waaronder Bitcoin. Dit is handig wanneer je snel wilt weten wat jouw investering waard is. 

Niemand weet of de waarde van een cryptomunt gaat stijgen of dalen. Wel dragen een aantal factoren bij aan de prijsontwikkeling. In de inleiding noemden wij er al een aantal. Hou bij het kiezen van een cryptomunt niet alleen rekening met vraag en aanbod, maar ook met het volgende:

 • De beschikbaarheid van de munt
 • Concurrerende cryptocurrencies
 • De exchanges waar de cryptocurrency op verhandeld wordt
 • De regelgeving voor de verkoop van de cryptomunt (kan verschillen per land)
 • De beloningen voor miners voor het verifiëren van transacties op de blockchain

Welkomstbonus op Bitcoin!

Verhandel €10.000 zonder handelskosten. Mis het niet…

pijl

De achtbaan die Bitcoin heet

Bitcoin beleggers hebben de afgelopen jaren op zijn zachtst gezegd een hobbelige rit beleefd. Afgezien van de dagelijkse volatiliteit kreeg men te maken met een jong ecosysteem dat regelmatig vastliep, gebrek aan regelgeving en fraude.

Ondanks dit alles nam het enthousiasme voor cryptocurrencies in rap tempo toe. Enorme prijsbubbels waren het gevolg, waarbij sommige investeerders binnen enkele maanden multimiljonair werden terwijl anderen op zwart zaad kwamen te zitten.

In dit artikel vertellen wij alles over de prijsontwikkeling van Bitcoin en welke factoren bijdragen aan sterke waardestijgingen en dalingen. Aan bod komen de volgende onderwerpen:

 • De koersgeschiedenis van Bitcoin
 • Waarom stijgt de Bitcoin koers?
 • Waar koop je crypto met euro’s?
 • Wat zorgt voor een daling van de Bitcoin koers?
 • Waar moet je rekening mee houden bij de Bitcoin koers?
 • Wanneer kun je handelen in Bitcoin?
 • Fundamentele informatie gebruiken voor de voorspelling van de koers
 • Technische indicatoren gebruiken bij een koersvoorspelling van Bitcoin
 • Verschillende prijzen in euro’s bij exchanges

De koersgeschiedenis van Bitcoin

Om er achter te komen hoe volatiel de cryptomarkt is, hoef je alleen maar even naar de koersgeschiedenis van Bitcoin te kijken De eerste enorme stijging van de Bitcoin prijs vond plaats in 2011. Terwijl de munt in april van dit jaar slechts 1 dollar waard was, steeg het naar maar liefst 32 dollar in juni. Een winst van 3200 procent in slechts drie maanden tijd!

Na deze indrukwekkende klim omhoog volgde er een scherpe daling op de cryptomarkt. De koers van Bitcoin stond in november 2011 op slechts 2 dollar. Het jaar daarop ging de koers weer omhoog. De stand van zaken op 15 augustus 2012? 13.20 dollar.

Koersverloop Bitcoin
Koersverloop Bitcoin

Van bullish naar bearish

Het jaar 2013 begon met een prijs van 13.40 dollar. Daarna ging het hard met Bitcoin. In april was de prijs opgelopen tot 220 dollar, om vervolgens te vertragen en weer te dalen naar 70 dollar. Vervolgens bewoog de koers van Bitcoin zich twee jaar lang zijwaarts. Begin oktober 2014 handelde de cryptocurrency op 123.20 dollar. Tegen december vond er zowaar een stijging plaats naar 1156.10 dollar. Een scherpe daling maakte echter een einde aan de droom van veel investeerders om snel rijk te worden. Bitcoin daalde in drie dagen tijd naar 760 dollar. Het luidde een periode van dalingen aan voor de populaire cryptomunt, in het Engels ook wel ‘bearish’ genoemd.

2017: Ongekende crypto hype dient zich aan

Begin 2015 was Bitcoin rond de 300 dollar waard. Langzamerhand steeg de cryptocurrency weer in waarde. Wie geduld had werd beloond. Uiteindelijk duurde het twee jaar voordat Bitcoin herrees. Vanaf maart ging het snel. Door een ongekende crypto hype beleefde de munt een uitzonderlijke klim: van 975,70 dollar op 25 maart 2017 tot maar liefst 20.089 dollar op 17 december. Ongekend!

Welkomstbonus op Bitcoin!

Verhandel €10.000 zonder handelskosten. Mis het niet…

pijl

Neerwaartse spiraal in 2018

Aan al het moois komt een einde. Deze uitspraak gold zeker voor Bitcoin in 2018. Na een ongekende opmars daalde de waarde van de cryptomarkt in snel tempo. Het aantal verkopen deed denken aan 2014. Toen ging de waarde van de munt met maar liefst 80 procent omlaag. Wel gaf het hoop dat de munt zich destijds weer herstelde.

Bitcoin daalde in februari 2018 van 8000 naar 6000 dollar. De neerwaartse spiraal zette zich verder voort. In december 2018 schommelde de koersprijs rond de 3000 dollar. Maar liefst 17.000 dollar minder dan in december 2017. Zou het ooit nog goedkomen met Bitcoin?

Koersdaling Bitcoin
Koersdaling Bitcoin

Stijgende lijn in 2019

Het antwoord op bovenstaande vraag kunnen we inmiddels met ‘ja’ beantwoorden. Na de enorme dip in 2018 vond er in 2019 weer een stijgende lijn plaats. Tussen januari en april 2019 schommelde de koers telkens tussen de 3200 en 3700 euro. Verschillende analisten waren echter positief over de vooruitzichten van de munt en voorspelden dat het eind 2019 meer dan 10.000 dollar waard zou zijn. Ze kregen gelijk.

In mei 2019 maakte Bitcoin zijn comeback en steeg het van 3000 euro naar 7000 euro. Maar toen vond er een gebeurtenis plaats die de hele wereld zijn grondvesten deed schudden: de uitbraak van Covid-19, een zeer besmettelijk virus uit China dat ernstige luchtweginfecties veroorzaakt…

En toen kwam Corona...

De Corona-pandemie verpletterde een groot deel van de beurs in maart 2020. Ook de cryptocurrency markt ontkwam er niet aan. Bitcoin begon het jaar met een waarde van 7.200 dollar. De pandemie maakte investeerders over de hele wereld bezorgd over de wereldwijde economische situatie.

Desondanks hadden de Amerikaanse stimuleringscheques van een paar honderd dollar een positieve invloed op de markt. Bij de lancering van die cheques zag de hele beurs, ook crypto, een enorme stijging na het dieptepunt in maart.

All time-highs

Bitcoin bereikte een uitzonderlijke opleving in 2020 en 2021, zelfs in een periode van grote crisis. Niet alleen houdt Covid-19 ons in zijn greep, ook zijn er spanningen tussen de Verenigde Staten en China. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Brexit. Zelfs de meest positieve investeerder zou er sceptisch van worden!

Maar Bitcoin heeft laten zien dat het ook in tijden van crisis ijzersterk is. In maart 2020 bereikte het een dieptepunt van 3490 dollar vanwege de enorme bezorgdheid over de pandemie. Aan het einde van het jaar was Bitcoin iets minder dan 30.000 dollar waard. Sindsdien heeft het verschillende all-time highs bereikt. Zelfs de 50.000 dollar werd overschreden. Daarmee dreef Bitcoin ook de koersen van andere cryptocurrencies omhoog. 

Corona en Bitcoin
Corona en Bitcoin

Record na record

Toenemende institutionele belangstelling voor cryptocurrencies zoals Bitcoin zorgde ervoor dat de prijzen in 2020 bleven stijgen. In december 2020 bereikte de digitale munt een waarde van 24.000 dollar, een absoluut record. Helemaal wanneer je bedenkt dat de stijging 224 procent was ten opzichte van het begin van 2020.

Het duurde minder dan een maand voordat Bitcoin in januari 2021 opnieuw een record verbrak door boven de 40.000 dollar waard te worden. 8 januari 2021 was een historische dag met een Bitcoin waarde van 41.528 dollar. 3 dagen later daalde de waarde echter naar 30.525,39 euro.

Minder paniek en meer geduld

Het koersverloop van Bitcoin in de afgelopen jaren laat zien dat deze cryptomunt zeer volatiel is. Het biedt een geweldige kans om veel geld te verdienen, maar wees je ook bewust van het feit dat je jouw inleg kan verliezen. Hoe dan ook kunnen we één ding concluderen: geduld loont. Raak niet in paniek wanneer de koers daalt. De koersgeschiedenis heeft laten zien dat Bitcoin zich op een gegeven moment weer hersteld.

Waarom stijgt de Bitcoin koers?

Voordat we de vraag ‘Waarom stijgt de Bitcoin koers’ beantwoorden eerst even iets over de zogeheten ‘bull market’. Dit is de benaming voor een opleving van de koersen van een financiële markt. Het wordt zowel voor cryptocurrencies als voor traditionele beurzen gebruikt.

Bij een bull market is er sprake van een opgaande markttrend met stijgende prijzen in een vrij korte tijd. In tegenstelling tot de traditionele markten zijn de cryptocurrency markten kleiner van omvang en daardoor ook veel onvoorspelbaarder. Zodoende zie je regelmatig bull runs met een koersstijging van 40% in 1 of 2 dagen.

Bull market
Bull market

Hoopvol

Hoewel de term ‘bull market’ vrij gebruikt kan worden om prijsstijgingen in korte tijd te omschrijven, wordt het op traditionele markten gebruikt wanneer de prijs van een bezit 20 procent of zelfs meer stijgt ten opzichte van zijn vorige dieptepunt. Meestal ontstaat een bull market wanneer kapitalisten hoopvol zijn over de toekomst van een aandeel en/of marktindex.

Welke factoren dragen bij aan een bull market?

Historisch gezien zijn er verschillende factoren geweest die bijdroegen aan een bullmarket. Denk bijvoorbeeld aan een solide gdp (BBP) en lagere werkloosheidscijfers. Dit zijn elementen die zorgen voor meer vertrouwen onder investeerders. Ook hebben ze vaak indirect effect hebben op de cryptocurrency markten.

De crypto industrie is een klein deel van de financiële markt en heeft de neiging op een bepaalde manier te handelen. In het verleden vond er bijvoorbeeld vaak een prijsstijging plaats op basis van geruchten. Die tijd is inmiddels voorbij.

Meer serieuze projecten

Veel cryptocurrency projecten groeiden in 2017 mede op basis van marketing en geruchten. Anno 2021 ligt de nadruk op projecten die echt waarde kunnen bieden. Veel investeerders uit 2017 hebben inmiddels afscheid genomen van de crypto markt en plaats gemaakt voor institutionele investeerders die bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Dit is een vorm van financiering waarbij geen traditionele financiële tussenpersonen, zoals een bank of een beurs, betrokken is. De snelheid waarmee deze digitale systemen zich aanpassen aan nieuwe marktproblemen, bijvoorbeeld toegenomen werkloosheid door de Covid-19 pandemie, maakt ze zeer interessant.

Meer DeFi

DeFi ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. In 2015 waren er slechts 4 DeFi aanwezig in de top 100 van crypto wat betreft marktkapitalisatie. Dit waren Fabrikant, 0x, Augur en Ren. Anno 2021 zijn het er meer dan tien, met onder andere Synthetix, Aave, Kyber, Substance, Bancor, Loopring en Kava.

DeFi munten met de grootste coinmarketcap
DeFi munten met de grootste coinmarketcap

Beperkte voorraad in omloop

Het drukken van geld door de overheid en banken heeft inflatie tot gevolg. Een andere consequentie van deze manier van werken is dat de moeder de munten, Bitcoin steeds populairder wordt. Het heeft namelijk een beperkte voorraad van 21 miljoen. Dit betekent dat er nooit meer dan 21 miljoen munten in omloop zullen zijn. Hoe minder Bitcoin er in omloop zijn, hoe meer de waarde stijgt. Dit principe trekt zowel kleine als grote investeerders aan.

Meer interesse van institutionele investeerders

In 2021 hebben institutionele investeerders meer interesse in crypto dan ooit. Dit blijkt wel uit het feit dat consumenten inmiddels een Tesla kunnen kopen met Bitcoin. Daarmee kaarten we meteen een groot verschil aan met de hype in 2017. Destijds waren cryptocurrencies vooral populair onder kleinere investeerders en minder onder bedrijven. Daar is inmiddels verandering in gekomen, want steeds meer grote bedrijven nemen Bitcoin maar al te graag op in hun portfolio. Bij deze een aantal voorbeelden:

 • Tesla: 1,5 miljard dollar in Bitcoin
 • MicroStrategy: 71,079 BTC
 • Galaxy Digital Holdings: 16,402 BTC
 • Grayscale Bitcoin Trust: Meer dan 30 miljard dollar in Bitcoin
 • CoinShares: 69,730 BTC
 • Ruffer Investment Company: 45,000 BTC

Meer zwaargewichten hebben interesse

Naast bovenstaande bedrijven hebben zwaargewichten zoals miljardair Paul Tudor Jones en het wereldwijde verzekeringsbedrijf MassMutual veel geïnvesteerd in Bitcoin. En het miljoenenbedrijf PayPal biedt inmiddels aan klanten de mogelijkheid om met hun account Bitcoins te kopen en te verkopen. Hetzelfde geldt voor het concurrerende bedrijf Square, dat in november 2020 meldde dat haar klanten nu crypto kunnen gebruiken.

VISA
VISA

JP Morgan en VISA

Zelfs eerdere critici zoals JP Morgan geven nu toe dat deze cryptomunt een hele interessante toekomst heeft. Dergelijke uitspraken zorgen zeker voor meer vertrouwen in de cryptomunt onder consumenten en dus mogelijk een waardestijging. En we kunnen nog wel even doorgaan.

Visa is inmiddels aan het opwarmen voor Bitcoin.  In oktober 2020 werkte het bedrijf samen met Coinbase om aan Bitcoin gerelateerde creditopties, zoals creditcards, te introduceren. Het aantal methodes om Bitcoin te gebruiken neemt toe. Of meer mensen het daadwerkelijk gaan gebruiken zal de toekomst leren. Wij zijn in elk geval positief!

Bereikbaarder en betrouwbaarder dan ooit

Bitcoin heeft zich ontwikkeld van een jonge en volatiele munt naar een betrouwbaar betaalmiddel. Exchanges zijn toegankelijker én veiliger dan ooit en ook de informatievoorziening is veel beter dan die van een paar jaar geleden.

Bovendien heeft de komst van extra mogelijkheden zoals Bitcoin futures en blockchain gerelateerde fondsen veel angst weggenomen bij grote en kleine investeerders. Bitcoin futures is een relatief nieuwe optie waarbij investeerders kunnen gokken op dalende kosten door “short” te gaan op de cryptocurrency.

Stijgende kosten van levensonderhoud

Covid-19 zorgde aanvankelijk voor een tijdelijk financieel bloedbad. Het heeft echter ook positieve gevolgen gehad voor de cryptocurrency industrie. Zo zorgde het ervoor dat overheden van over de hele wereld stimuleringscheques gaven aan hun bevolking. Het uitgeven van veel geld kan echter zorgen voor stijgende kosten van levensonderhoud.

Daardoor neemt de koopkracht van de mensen af. Dit is negatief, maar zorgt er wel voor dat cryptocurrencies steeds meer als waardeopslag wordt gebruikt.

Welkomstbonus op Bitcoin!

Verhandel €10.000 zonder handelskosten. Mis het niet…

pijl

Hogere liquiditeit

Een andere reden voor de prijsstijging van cryptocurrencies is de hogere liquiditeit. Nog niet zo lang geleden was meer dan de helft van de koersschommeling het gevolg van een verminderde liquiditeitsprijs. De komst van extra manieren om te handelen, waarin Bitcoin futures, heeft de liquiditeit doen toenemen.

Bovendien zijn er steeds meer investeerders die zich niet meer laten afschrikken door koersschommelingen. Ze geloven in hun cryptomunt en verkopen minder snel bij een daling.

Toenemend wantrouwen in geld

Er is sprake van een toenemend wantrouwen in geld. Wanneer mensen hun vertrouwen in geld of financieel systeem verliezen, kiezen ze voor een andere optie. Dit is een van de redenen waarom de populariteit van een crypto zoals Bitcoin toeneemt. Het lijkt op allerlei andere bezittingen zoals goud en zilver.

Neem nu India. Veel inwoners maken zich zorgen over de instabiliteit van het Indiase geld. Omdat de Indiase roepie niet veilig is, zoeken mensen het in de richting van digitaal geld. Wel is er de vrees dat Bitcoin in India op korte termijn verboden wordt.

Indiase Roepie
Indiase Roepie

Rol van de media

Natuurlijk hebben we ook nog de media. Positief nieuws kan de prijs van een crypto zoals Bitcoin opdrijven. Aan de andere kant veroorzaakt het, als het te snel stijgt, een zeepbel die op een gegeven moment barst. En dan is er juist sprake van een koersdaling die behoorlijk pijn kan doen. Wees dus voorzichtig!

Toegenomen interesse van banken

Ook banken verwelkomen cryptocurrencies. Rusland, China, Canada, de EU en ook verschillende andere landen houden zich momenteel bezig met Central Bank Digital Currencies (CBDCs) voor hun eigen land. Ook geven ze documenten, zogeheten white papers, vrij waarin ze hun doelstellingen op het gebied van geld beschrijven.

Dit is een duidelijke aanwijzing dat de traditionele instellingen in de monetaire wereld cryptocurrencies als de toekomst zien. Aan de andere kant laat toenemende regelgeving ook zien dat financiële instellingen de voorkeur geven aan minder volatiele digitale opties. Denk bijvoorbeeld aan stablecoins, oftewel cryptocurrencies die verbonden zijn met traditioneel geld.

Een nieuw monetair tijdperk is begonnen

Crypto leidt een nieuw monetair tijdperk in. De wereld wordt steeds meer digitaal en het is dus geen verrassing dat de aantrekkingskracht van digitaal geld toeneemt. De behoefte aan cryptocurrencies is groot, zowel om geld te verdienen als om er mee te betalen voor allerlei producten.

Het volgen van de waarde van Bitcoin is dan ook zeer belangrijk. Het digitale geld reageert op schommelingen die zich veel sneller voordoen dan bij traditionele valuta. Elke seconde telt om het meeste te halen uit periodes van sterke waardestijgingen, die zoals we eerder aangaven ‘bull runs’ worden genoemd.

Crypto en digitalisering gaan hand in hand

Cryptocurrency breidt zich sneller uit dan het web. Individuen kunnen met elkaar in contact komen zoals we dat nog nooit eerder hebben gezien. Men kan geld naar elkaar toesturen en ontvangen over de uiterst veilige blockchain zonder dat de bank zich ermee bemoeit. Bovendien zijn de transacties veiliger en goedkoper.  Natuurlijk is dit alleen mogelijk dankzij de digitalisering. Cryptocurrencies en digitalisering zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden

Waarom waardestijgingen én dalingen nodig zijn

We kunnen wel zeggen dat het verhaal van Bitcoin nog steeds in de maak is. De afgelopen tien jaar hebben momenten van ontgoocheling zich afgewisseld met pure euforie. We verwachten niet dat dit zal veranderden. Sterker nog: soms zijn enorme waardestijgingen én dalingen nodig om een nieuwe innovatie zoals blockchain en crypto vooruit te drijven.

Bovendien heeft het Bitcoin in de schijnwerpers van de financiële wereld gezet. Het heeft de interesse van zowel overheden als financieel deskundigen, fondsen en investeringsmaatschappijen.

Crypto transactie
Crypto transactie

Waar koop je Bitcoin in euro’s?

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om Bitcoin te kopen met euro’s. Er zijn steeds meer beurzen waar je kunt handelen in EUR/Bitcoin Dit heeft zeker te maken met het toegenomen aantal handelaars uit de Europese unie.

Euro

De euro (EUR) is het geld van de Europese Unie. Zowel de eurobiljetten als munten worden sinds 2002 verspreid. Wist je dat het idee van Europees geld teruggaat tot aan de jaren ’60? Toch het duurde nog 40 jaar voordat men de knoop doorhakte.

Anno 2021 bestaat de Eurozone uit 19 van de 28 deelnemende staten van de Europese Unie: Oostenrijk, België, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal, Slowakije, Slovenië, en ook Spanje.

Eerste exchanges om crypto om te wisselen voor euro’s (en andersom)

In 2011 doken de allereerste cryptocurrency handelsplaatsen op de Europese markt op. Bitstamp behoorde tot de eerste leiders voor het openstellen van de handel in Bitcoin versus EUR fiat geld.

Waar kun je crypto omwisselen voor euro's

Op moment kun je op meer dan 20 exchanges gebruik maken van de wisselkoers in euro’s. Een bekende naam is bijvoorbeeld Coinbase, ’s werelds grootste Bitcoin (BTC) makelaar. Het werd opgericht in 2012 en is een volledig gereguleerde exchange. Je kunt er snel en eenvoudig Bitcoins kopen. Coinbase heeft klanten in meer dan 30 landen, waaronder de VS, Europa (behalve Duitsland), het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Canada en Australië.

Overzicht exchanges

Nu wil je natuurlijk weten op welke exchanges je cryptomunten met euro’s kunt kopen. Al eerder noemden we Coinbase, maar er zijn nog een hoop andere opties. Wij hebben ze even voor je op een rij gezet:

Naam exchange

Voordelen

Nadelen

Handelskosten

Binance

– Lage handelkosten
– Tientallen coins om te kopen, verkopen en in te handelen

– Klantenservice niet bereikbaar per telefoon
– Is een keer gehackt

0.10 procent

Coinbase

– Keuze uit veel cryptocurrencies, zoals Bitcoins als altcoins.
– Zeer eenvoudige gebruikersinterface.
– Hoge liquiditeit

– Je hebt geen controle over de sleutels van je wallet.
– Hoge tarieven wanneer je geen Coinbase Pro gebruikt

0.50 procent

Bitfinex

– Hoge liquiditeit
Lage transactiekosten
– Veel order types, zoals marging trading en lending

– Is meerdere keren gehackt
– Onduidelijke situatie omtrent USDT, moet nog worden opgelost

0.10 – 0.20 procent

Bitstamp

– Accepteert bank transfers en creditcards

– Wereldwijd toegankelijk

– Servicedesk 24/7 beschikbaar per telefoon

– Diverse grafiekinstrumenten beschikbaar

– Keuze uit slechts 5 cryptocurrencies
– Verificatie is traag
Handelskosten zijn vrij hoog
– Je kunt er niet shorten

– Geen live chat beschikbaar
In 2015 slachtoffer geweest van grote hack

0,5 procent voor alle transacties onder de 10.000 dollar, voor transacties groter dan 20 miljoen dollar 0,1 procent

Kraken

– Lage handelskosten
Veel liquiditeit in zowel de USD als Euro markt
– Optie voor margin trading en futures trading
– Ondersteunt het onderzoek naar gestolen Bitcoins van Mt. Gox hack in 2014

– Heeft soms problemen wanneer de markt druk wordt bezocht.
– Verificatie heeft tijd nodig
– Geen mogelijkheid om te storten met creditcard

0.00 – 0.26 procent

Coinmama

– Iedereen over de hele wereld mag er crypto kopen. Deze exchange helpt investeerders uit meer dan 180 landen.
– Het is zeer gebruiksvriendelijk voor beginners.
– Er is een speciaal gedeelte beschikbaar waar al jouw vragen over crypto beantwoord worden.
– Er is een vriendelijk serviceteam 24/7 aanwezig.

– De kosten zijn vrij hoog. Het tarief bij een creditcard is bijvoorbeeld 10.9 procent.
– Het heeft weinig extra’s.
– Gebruikers in de 37 SEPA Europese landen kunnen alleen Bitcoin verkopen.

0.1 – 0.9 procent

FTX

Lage handelskosten
Geen KYC-procedure
Keuze uit verschillende producten

– Vrij ingewikkeld voor beginnende handelaren
– Tokens op basis van leverage brengen hoog risico met zich mee

0.0         0.007 procent

Paxful

– Je kunt je eenvoudig en snel aanmelden
Lage handelskosten
– Keuze uit veel betaalmethodes

– Hoge commissies wanneer je Bitcoin wilt kopen met bijzondere methoden of niet-gangbare cryptocurrencies.
– Trage klantenservice

0.00 -1 procent

Hoe zit het met de wetgeving rondom Bitcoin en de Europese unie?

De grootste zorgen van de EU zijn het witwassen van geld en belastingontduiking. Zodoende voert de Europese Unie voortdurend onderzoek uit naar het verband tussen blockchain technologie en cybercriminaliteit. De autoriteiten willen uiteindelijk af van de anonimiteitseigenschap die met bitcoins samenhangt.

Op die manier is men er zeker van dat cryptocurrencies niet gebruikt worden voor het financieren van onwettige activiteiten.

Verschillen per land

Hoewel de Europese Commissie richtlijnen uitvaardigt over de behandeling van cryptocurrencies, kan elk land in de Europese Unie zelf beslissen over de wetgeving rond Bitcoin. Sommige landen zijn vergevorderd met het gebruik van crypto, terwijl andere landen wat dat betreft achterlopen. 

Is Bitcoin legaal in de EU?

Bitcoin is legaal in elke lidstaat van de Europese Unie. Dit betekent dat je Bitcoin in alle landen binnen de EU legaal verhandelen, kopen en verkopen. Het verschil in regelgeving ligt in de fiscale behandeling van inkomsten uit handel in cryptocurrency en investeringen. Aan de andere kant hebben een paar landen geen specifieke regelgeving die op Bitcoin van toepassing is.

Crypto legaal in europa
Crypto is legaal in de EU

Duitsland: een geval apart

In Duitsland wordt Bitcoin niet als vreemde valuta of e-geld aangemerkt, maar staat het als “privé geld” en is het aan belasting onderworpen. In Slovenië kan geen vermogenswinstbelasting op Bitcoin geheven worden. Wel wordt er belasting geheven op bitcoin mining en bedrijven die goederen/diensten in Bitcoin verkopen worden ook belast. In Spanje vallen transacties in Bitcoinonder dezelfde wetten als ruiltransacties.

Feit: Wist je dat China 75 procent van het mining netwerk controleert?

Waarom daalt de waarde van cryptocurrencies?

Bitcoin is een spel voor iedereen en slimme investeerders profiteren daarvan. We begrijpen dat de zenuwen door je lijf gieren wanneer de prijs dramatisch daalt. Hoewel veel Bitcoin-eigenaren de onstuitbare opmars van het digitale geld onweerstaanbaar vinden en verwachten dat de koers in de nabije toekomst zal stijgen tot ongekende hoogte, is er toch een bepaalde angst om te verliezen.

Koersschommelingen zijn echter niet ongewoon en horen nu eenmaal bij het spel. Maar waarom daalt de prijs van een cryptomunt soms zo hard? Wij hebben een aantal ‘daders’ voor je op een rij gezet.

Oorzaak 1: De invloed van crypto whales

Een belangrijke reden voor een prijsdaling is het gedrag van crypto whales. Dit zijn mensen die grote hoeveelheden van een bepaalde crypto bezitten, zoals Bitcoin. Op het moment dat ze grote delen van hun bezit naar exchanges overhevelen heeft dat effect op het koersverloop.

Op een exchange verkopen of kopen crypto whales voor onvoorstelbaar veel geld crypto. Vanwege de hoge waarde zie je dit meteen terug in de prijs, zowel positief als negatief.

Oorzaak 2: Speculatie

Cryptocurrency-beleggers die de dotcom-boom hebben meegemaakt weten alles over hoe speculatie de prijs van een actief kan opdrijven of juist laten zakken.  Voordat je besluit om nieuwe posities in te nemen of om bestaande posities te verlaten, is het heel belangrijk om te begrijpen dat er veel belanghebbenden in de markt zijn en dat ze elk een belangrijke rol spelen in de beweging van cryptocurrency prijzen. Laat je niet absoluut beïnvloeden door FOMO of FUD. Doe onderzoek, stel een doel en hou je daar aan.

.com boom
Dotcom-boom

Speculatieve beleggingen door whales

Speculatieve beleggers hopen geld te verdienen aan cryptocurrencies, maar kunnen snel kopen en verkopen. Dit heeft soms een negatieve invloed op de markt omdat het beïnvloedt korte termijn schommelingen veroorzaakt.

Beleggers hebben het vooral over de al eerder genoemde whales. Deze beleggers met zeer grote hoeveelheden van een bepaalde valuta hebben met hun speculatieve transacties een enorme impact op de crypto markt.

Oorzaak 3: Wetgeving en regulatie

Net als bij elk nieuw soort investering is de wet bezig gelijke tred te houden met de ontwikkeling en het gebruik van cryptocurrencies. In verschillende landen en jurisdicties worden vragen gesteld over de vraag of cryptocurrencies moeten worden erkend als munteenheden.

Sommige mensen pleiten voor strenge regulatie of dat crypto illegaal moet worden. Hoe dan ook worden er voortdurend nieuwe beslissingen genomen en gewijzigd.

Prijzen reageren op regulering

De prijzen hebben de neiging om snel te reageren op elke beslissing met betrekking tot de regulering van cryptocurrency. Toen Japan bijvoorbeeld in april 2017 aankondigde dat het Bitcoin legaliseerde, volgde er een prijsstijging naar 1130 dollar.  Op het moment dat regelgevers echter hard optreden raakt dit ook cryptocurrencies hard.

De rol van China

Een bijzondere boosdoener is bijvoorbeeld de uitzonderlijke grote Chinese markt. China heeft herhaaldelijk hard opgetreden tegen cryptocurrencies, met een crash na de meeste aankondigingen. Zo blokkeerde China nog niet zo lang geleden alle websites die te maken hadden met de handel in de munten.

Dit leidde tot een onmiddellijke daling van 15 procent in Bitcoin en 20 procent in Ethereum. Eerdere verboden op initial coin offerings (ICO’s) in het land hadden een vergelijkbaar negatief effect op hun waarde.

Crypto crash
Crypto crash

Invloed regulering door overheid op aandelen en crypto

Natuurlijk zijn cryptocurrencies niet de enige beleggingen die kwetsbaar zijn voor regulering. Aandelen in bedrijven dalen vaak als gevolg van overheidsbeslissingen die van invloed zijn op hun activiteiten of van regulerend optreden tegen activiteiten. Wanneer de Financial Conduct Authority, de Britse toezichthouder, bijvoorbeeld aankondigt dat ze een sector onder de loep neemt, dalen de aandelen vaak.

Belastingbesluiten die van invloed zijn op verschillende sectoren van de economie kunnen de aandelenkoersen weer juist doen opveren. Bij cryptocurrencies zijn de schommelingen echter wel groter.

Onvoorspelbaarheid van regelgeving

Regelgeving is niet te voorspellen. De wetgevende instanties in de Verenigde Staten hebben eigenlijk altijd een  haat-liefdeverhouding gehad met Bitcoin. Zo zijn er berichten dat de Treasury Division voorbereidingen treft om een apparaat uit te voeren waarmee ze zeker de crypto-wallets van individuen in de gaten kunnen houden.

Het hielp echt niet dat Brian Armstrong, Chief Executive Officer van Coinbase, openlijk tweette over deze kwestie tweette, waardoor een vloedgolf van verkopen ontstond.

Oorzaak 4: De actualiteit

Naast regulering kunnen ook actualiteiten die ogenschijnlijk niets met cryptocurrency te maken hebben een effect hebben op de aandelenkoers. Cryptocurrency wordt vaak gezien als een alternatief voor wat bekend staat als ‘fiat valuta’. Dit zijn valuta waarvan de waarde wordt ondersteund door de overheid die het heeft uitgegeven. Dus wanneer beleggers hun vertrouwen verliezen in fiatvaluta vanwege economische of politieke gebeurtenissen, kunnen ze zich wenden tot Bitcoin, waardoor de prijs stijgt.

Feit: De grootste daling in de Bitcoin prijs tot nu toe vond plaats tussen juni en november 2011. Door de hack van Mt.Gox daalde prijs van 29 dollar naar 2 dollar, een daling van maar liefst 93 procent.

Oorzaak 5: Hackers

Vanaf het prille begin van crypto is hacken een probleem voor beleggers in cryptocurrency’s. Elke grote hack in het systeem, of in cryptocurrency exchanges of wallets, heeft gezorgd voor een prijscrash. Zo veroorzaakte een aanval op de cryptocurrency-uitwisseling Binance een crash van bijna 11 procent in slechts enkele minuten. Een overzicht van de 5 grootste crypto hacks allertijden:

 1. Gox

  Wanneer?: 19 juni 2011
  Hoeveel crypto gestolen?: 2609 BTC + 750.000 BTC (twee keer gehacked)

 2. BitFloor

  Wanneer?: September 2012
  Hoeveel crypto gestolen?:000 BTC

 3. Poloniex

  Wanneer?: 4 maart 2014
  Hoeveel?: 97 BTC, 12.3 procent van alle BTC’s op de exchange.

 4. Bitstamp

  Wanneer?: 4 januari 2015
  Hoeveel?:000 BTC

 5. Bitfinex

  Wanneer?: Augustus 2016
  Hoeveel?:000 BTC

Oorzaak 6: Nieuwe munten

Op het moment dat een munt populair wordt stroomt er geld naartoe van andere munten. Dit heeft invloed op de prijs. Ondertussen worden er elke dag nieuwe munteenheden gelanceerd, wat een verwaterend effect kan hebben. Zorgvuldig onderzoek is nodig om er zeker van te zijn dat je een winnaar kiest

Waarom er van alles kan gebeuren met de prijs van Bitcoin

Voorspellen wanneer de bull run voor Bitcoin eindigt is lastig. Met zoveel gebeurtenissen in de wereld op dit moment, zoals de Corona pandemie en het nieuwe presidentschap van Joe Biden, is het bijna onmogelijk om te bepalen wat de volgende stappen van crypto whales zullen zijn en hoe de bestaande posities in de markt gaan bewegen.

Totdat duidelijke regelgeving ook een einde maakt aan schaamteloos marktmanipulatie gedrag, zullen we moeten accepteren dat er van alles kan gebeuren met de prijs van Bitcoin.

Waar moet je rekening mee houden bij de Bitcoin koers?

Sommige experts geloven dat cryptocurrencies het bezit van fysiek goud kunnen vervangen als een ‘veilige haven’, oftewel een plaats waar je terecht kunt als het moeilijk wordt op de financiële markten. Het zou best kunnen dat millennials cryptocurrencies gaan gebruiken als vervanging voor goud.

Aan de andere kant is de crypto markt nu nog erg volatiel, dus op korte termijn gaat dat waarschijnlijk niet gebeuren. Hoe dan ook is het gedrag van investeerders een van de factoren waar je rekening mee moet houden bij de Bitcoin koers.

Goud
Goud

De behoefte van investeerders aan een nieuwe vorm van geld

Een belangrijk aspect dat de waarde van crypto beïnvloedt is het gedrag van investeerders. Wanneer steeds meer mensen gaan handelen in crypto stijgt de prijs. Andersom kan een daling van het aantal gebruikers een negatieve invloed hebben op de koers.

De afgelopen jaren zijn steeds meer investeerders crypto gaan gebruiken voor het ontvangen en verzenden van geld. Dit zijn niet alleen kleine traders, maar ook grote bedrijven. Het gebruik van crypto wordt dus steeds breder en dit heeft zeker invloed op de prijs.

Het grote geld krijgt interesse

De markt van Bitcoin breidt zich uit dankzij het ‘grote geld’. Institutionele investeerders hebben steeds meer interesse. Dit heeft invloed op de prijsontwikkelingen van crypto. Naarmate de interesse van grote bedrijven toeneemt, is het mogelijk dat de prijs zal blijven stijgen. De tijd zal het leren!

Wetgeving en cryptocurrency

Een belangrijke factor die de prijs van crypto beïnvloedt is wetgeving. Overheden houden o.a. Bitcoin nauwlettend in de gaten, al is het alleen maar om fraude en witwassen tegen te gaan. In sommige landen kent cryptogeld amper beperkingen, terwijl een land als China juist zeer strenge wetgeving heeft. Een beslissing uit China of India, zoals het verbieden van crypto, heeft meteen een negatieve invloed op de prijs. In deze landen is crypto momenteel al verboden:

 • Bangladesh
 • Cambodja
 • Nepal
 • Ecuador
 • Bolivia
 • Algerije

Feit: Cryptocurrency kan nooit fysiek worden verbannen, aangezien iedereen een crypto wallet kan krijgen. Regulatie is mogelijk, maar de crypto market zelf stoppen is onmogelijk.

Bitcoin marktkapitalisatie

In de snel veranderende markt is de marketcap zeker een aspect dat de koers kan beïnvloeden. De term ‘market cap’ klinkt ingewikkelder dan het is. Simpel gezegd is het de marktprijs van een crypto.  

Hoe hoger de marketcap, hoe dominanter de crypto is op de markt. Bovendien worden cryptocurrencies met een hoge marketcap als ‘veiliger beschouwd’. Vaak hebben de bedrijven achter deze digitale munten een marktkapitalisatie van meer dan 10 miljard dollar. 

Beleggen in munten met een grote marktkapitalisatie is meestal een relatief veilige strategie. Wie kijkt naar de geschiedenis van marktkapitalisatie van cryptocurrencies slaat haast steil achterover. De groei is indrukwekkend:

 • In januari 2015 bestonden er ongeveer 500 cryptocurrencies. Slechts 10 daarvan hadden een marktkapitalisatie van meer dan 10 miljoen.
 • In september 2017 waren er al 1100 cryptocurrencies met een totale marktkapitalisatie van meer dan 60 miljard. In December 2017 overschreed de totale marketcap de 600 miljard, destijds een record.
 • In april 2021 had je als investeerder de keuze tussen 6700 cryptocurrencies met een totale marktkapitalisatie van, schrik niet, meer dan 2 biljoen.

Psychologie

Psychologie speelt ook een rol bij prijsschommelingen op korte termijn. Gaat het bijvoorbeeld goed met de cryptomarkt? Dan stappen er steeds meer mensen in. Ze willen profiteren van de positieve ontwikkelingen en dragen bij aan een bull-run. In 2017 was er zelfs sprake van het zogeheten ‘feestdageneffect’.

Crypto stond door de enorme prijsstijging in het middelpunt van de aandacht en iedereen had het erover. Niet voor niets behaalde het in december 2017 zijn All-time-High. Andersom geldt natuurlijk ook dat wanneer de prijs van een crypto ontzettend snel daalt, steeds meer mensen uit angst voor verlies uitstappen. In dat geval is er geen sprake van FOMO, maar FUD (Fear, Uncertainty and Doubt). 

Investeren in crypto is risico nemen

Het is onmogelijk om de waarde van Bitcoin en andere cryptocurrencies in de toekomst te voorspellen. Natuurlijk hebben bovenstaande factoren wel invloed op de ontwikkeling van de prijs. Besef dat investeren hoe dan ook het risico op verlies met zich meebrengt. Maar weet je het spel goed te spelen, dan is de crypto markt je beste vriend. En we zeggen het nog maar een keer: investeer nooit meer geld dan dat je kunt missen.

Wanneer kun je handelen in Bitcoin?

Ben je nieuw op de crypto markt en kun je niet wachten om te investeren? Dan dien je fiat geld in te ruilen voor crypto. De beste methode is om een account aan te maken bij een exchange. Daar kun je cryptocurrencies verhandelen of houden. Het aanmelden bij een cryptocurrency exchange om te handelen in Bitcoin gebeurt in drie stappen:

1. Je maakt een account aan waarin je basisinformatie deelt, zoals je naam en adres.
2. Vervolgens ontvang je een e-mail om je account te activeren.
3. Heb je eenmaal je account geactiveerd? Dan begint het registratieproces. Je dient bijvoorbeeld je rekeningnummer te geven om eventuele uitbetalingen op te ontvangen.

Wat te doen als je Bitcoin hebt aangeschaft?

Als je werkelijk Bitcoin gekocht hebt, is het helemaal aan jou wat je er mee doet. Sommige investeerders kiezen ervoor om het in te ruilen voor diverse andere cryptocurrencies. Inmiddels zijn er meer dan duizend cryptocurrencies op de markt, dus je hebt zeker wat te kiezen!

Sommige cryptocurrency bezitters hebben de voorkeur om Bitcoin te bewaren, in de hoop dat de waarde van de munt in de toekomst toeneemt. Het bewaren van crypto wordt ook wel ‘HODL’ genoemd.

Hoe kies je een goede exchange?

Het kiezen van een geschikte exchange is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Tegenwoordig zijn er namelijk tientallen. Kies een betrouwbare en veilige exchange met verschillende functies, lage handelskosten en goede opnamelimieten. Bovendien stelt niet elke crypto exchange  klanten in staat om cryptocurrencies te kopen met fiat geld (of omgekeerd).

Dus wil je graag Bitcoin met euro kopen? Zorg er dan voor dat je een uitwisseling kiest die dit aanbod levert. Hou er wel rekening mee dat exchanges over het algemeen kosten in rekening brengen bij het uitvoeren van orders en het opnemen van geld. Dit zijn momenteel de 10 grootste crypto exchanges ter wereld:

Naam van de exchange

Hoeveel bezoekers per maand?

Aantal coins

Handelscommissie

Binance

13 miljoen

335

0,10 procent

Coinbase

12 miljoen

46

1, 49 procent

Kraken

3 miljoen

60

0,46 procent

Exmo

1,3 miljoen

62

0,40 procent

Huobi Global

0,7 miljoen

314

0,70 procent

Bitfinex

0,6 miljoen

144

0,20 procent

Bitstamp

0,6 miljoen

13

0,50 procent

Gemini

0,5 miljoen

30

0,25 procent

Luno

0,5 miljoen

14

0,25 procent

Cex.io

0.3 miljoen

48

0,25 procent

Marktorders

Wanneer je Bitcoin wil kopen met euro’s of een andere valuta is het belangrijk om kennis te hebben van bepaalde termen.

Neem nu ‘marktorder’: de vraag om een cryptocurrency te krijgen of te verhandelen tegen de beste aangeboden koers op de huidige markt. Omdat marktorders vrijwel onmiddellijk geladen worden voor cryptocurrencies met een hoge mate van liquiditeit, is dit doorgaans een van de snelste manieren om te traden. 

Omdat marktorders worden uitgevoerd ongeacht de kosten op het moment dat de order wordt geplaatst, loop je als investeerder  echter het risico op ‘slippage’. Dit is het verschil tussen de verwachte koers van een crypto aandeel en de koers waarmee het aandeel wordt uitgevoerd, met name tijdens perioden van hoge volatiliteit.

Account koppelen aan bankrekening

Nadat je een account hebt aangemaakt op je crypto ruilbeurs van optie, is de volgende actie je account te koppelen aan je  bankpas of spaarrekening. Hou er rekening mee dat iedere exchange verschillende kosten in rekening brengt voor het storten van geld. Verdiep je in de kosten en de tijd die het kost om geld te storten. Kies aan de hand daarvan een geschikte exchange.

Trading set kiezen

Op het moment dat je een order plaatst op een cryptocurrency exchange moet je een zogeheten “trading set” kiezen. Wanneer je bijvoorbeeld euro’s omwisselt voor Bitcoin krijg je EUR/Bitcoin. Andersom is er sprake van Bitcoin/EUR.

Iedere exchange gebruikt zijn eigen verzameling handelsreeksen. Als gevolg van regelgevende beperkingen kun je op veel exchanges alleen fiat tegen Bitcoin (BTC) of Ether (ETH). Dus wanneer je een kleinere altcoin wil kopen met fiat, moet je waarschijnlijk eerst je fiat omwisselen voor BTC of ETH. Vervolgens kun je BTC of ETH omwisselen voor de altcoin die je graag wilt hebben.

Plaats je order

Nadat je werkelijk je handelsset gekozen hebt, is de volgende actie het plaatsen van een order. Laten we ons concentreren op de beide meest gebruikelijke ordertypes: markt- zowel als limietorders. Een limiet order is anders dan een marktorder omdat je in dat geval een limietprijs opgeeft. Dit houdt in dat je duidelijk maakt tegen welke koers je maximaal wilt kopen. Pas wanneer de koers daalt tot de limietorder wordt de order uitgevoerd.

Limiet order
Limiet order

Bescherm je crypto

Bij het handelen in cryptocurrencies is het belangrijk om veilige internetpraktijken zoals Twee-factor Authenticatie (2FA) in te voeren om je crypto rekening en de bijbehorende fondsen te beschermen. Omdat de meeste on-chain transacties niet teruggedraaid kunnen worden, is de kans klein dat je je crypto terug krijgt na een hack of wanneer je per ongeluk je geld naar een onbekende digitale wallet overmaakt.

Laat je niet meeslepen door sterke prijsschommelingen

Heb je succes geboekt met Bitcoin en wil je graag andere crypto kopen? Dan is het belangrijk om je goed te verdiepen in de digitale munt. Ga nooit over één nacht ijs. Kijk naar de prestatiegeschiedenis van de munt, het economische klimaat van de token en de functie die het heeft. Laat je nooit meeslepen door een hype. Dat gaat gegarandeerd verkeerd aflopen, helemaal wanneer je van plan bent om voor langere tijd in een munt te investeren.

Let op koerssignalen

In plaats van 24/7 te kijken naar grafieken, kun je beter koerssignalen instellen voor jouw cryptocurrencies. Op die manier blijf je op de hoogte van substantiële marktveranderingen en heb je de tijd om in te spelen op onvoorziene koersveranderingen. Dit scheelt een hoop tijd en stress!

Fundamentele informatie gebruiken voor de voorspelling van de koers

Duizenden bedrijven, zoals eBay en PayPal, zijn inmiddels overtuigd van het nut van cryptocurrencies zoals Bitcoin. Dit maakt ons zeker positief over de toekomst. Toch blijft de volaliteit van de crypto markt een zorg bij veel investeerders. Op verschillende manieren probeert men grip te krijgen op de markt, zoals het gebruik van fundamentele informatie om de koers te voorspellen. 

Door bijvoorbeeld gebruik te maken van fundamentele analyse krijg je je als crypto trader een beter beeld van de werkelijke waarde van de cryptocurrency. Daardoor kun en beter inschatten of het een goed moment is om te kopen of te verkopen.

1 – Het gedrag van whales

Bij het beoordelen van de Bitcoin prijs zijn er verschillende factoren waar je naar moet kijken. Neem bijvoorbeeld de al eerder genoemde ‘whales’. Ze verplaatsen zeer veel geld op de cryptocurrency markt en creëren op die manier veel volatiliteit. Op het Twitter account @Whale Alert, kunnen we de aankopen van whales volgen. Op 19 augustus werd bijvoorbeeld 1500 BTC verplaatst van een exchange naar een wallet. Vervolgens daalde de Bitcoin koers dramatisch.

Feit: De FBI bezit een van de grootste Bitcoin wallets. Een paar jaar geleden sloot de FBI een online zwarte markt genaamd Silk Road, waar Bitcoin regelmatig werd gebruikt om aankopen te doen. De FBI nam alle Bitcoins in beslag, ongeveer 1.5 procent van het totale aantal Bitcoin ter wereld!

2 – Het nieuws

Het nieuws bepaalt in dezelfde mate als het gedrag van whales het koersverloop. Investeren betekent onderzoek doen, en dus ook dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op de crypto markt. Verbiedt India het kopen en verkopen van Bitcoin? Dat is groot nieuws én heeft waarschijnlijk een negatieve invloed op de prijs van cryptocurrencies.

3 – De mempool

Een andere bron van informatie waar je naar moet kijken is de zogeheten ‘mempool’. Dit is de plek waar alle Bitcoin transacties worden opgeslagen tot ze geverifieerd worden. Hoe groter de mempool, hoe langer het duurt voordat verificatie plaatsvindt. 

4 - De hashprijs

De crypto hashprijs is een statistiek die laat zien hoe moeilijk de crypto miners het hebben. Het beschrijft de hoeveelheid rekenkracht die miners gebruiken om de crypto blockchain te bevestigen. Hoe meer rekenkracht, hoe veiliger.

Technische analyse gebruiken bij een koersvoorspelling van Bitcoin

Beleggers gebruiken niet alleen fundamentele informatie, maar ook technische indicatoren om de prijsschommelingen in de gaten te houden. Dit houdt in dat je kijkt naar de koers en probeert bepaalde patronen te herkennen om toekomstige koersbewegingen te identificeren.

Wat is technische analyse?

Technische evaluatie is het onderzoek naar patronen, verzameld uit de koersgeschiedenis en bepaalde handelsinformatie. Aan de hand daarvan bepaal je de kans dat een bepaalde crypto in waarde stijgt.  Je observeert patronen van koersactiviteiten, handelssignalen en ook diverse andere logische hulpmiddelen om zowel de sterke als zwakke punten van een crypto te beoordelen.

Welke technische indicatoren zijn er?

Een evaluatie van crypto koersen is zowel mentaal als technisch. Dit is simpeler dan het lijkt. Bij de eerstgenoemde term is de gedachte dat wat er in het verleden is gebeurd, in de buurt komt van wat er in de toekomst zal gebeuren. Daarvoor gebruikt men technische indicatoren, zoals:

 • Moving Average Convergence Divergence (MACD): Dit is een zogeheten ‘momentum indicator’. Het berekent aan de hand van meerdere voortschrijdende gemiddelden. Simpel gezegd geeft het de richting van een bepaalde trend en de sterke ervan aan. Daarnaast geeft de de indicator zo nu en dan een koop- of verkoopsignaal af.
 • Candlestick grafieken: Dit is een bijzondere strategie die al in de achttiende eeuw in Japan werd bedacht om de koers van rijst te volgen. Er wordt naar bepaalde marktpatronen gekeken om zogeheten ‘candle sticks’ te identificeren. Een candlestick chart kijkt naar de openingskoersen en de slotkoersen van een aandeel, evenals de hoogste en laagste prijs. De kleur van de kaars geeft de prijstrend aan:

 • Bullish candle light: (meestal wit): De slotkoers ligt boven de openingsprijs.
 • Bearish candle light (kan rood of zwart zijn): De slotkoers ligt onder de openingsprijs.

 • Bollinger Banden: Een Bollinger Band is een instrument voor technische analyse gebaseerd op een reeks trendlijnen die op twee standaarddeviaties, positief en negatief, worden uitgezet. Ze zijn gebaseerd op het 20-daagse voortschrijdende gemiddelde. Traders proberen vanuit de lijnen de prijs van een crypto te voorspellen Bollinger Bands zijn opgebouwd uit drie lijnen, namelijk een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (middelste band) en een bovenste en onderste band.
Technische analyse
Technische analyse

Welke patronen zijn er?

Daarnaast kijken investeerders naar patronen die de overhand hebben. Vervolgens handelen ze daar naar. Wanneer een voldoende aantal personen zich aan dezelfde aanpak houden, verwacht men dat deze grafiekpatronen zullen voldoen aan het verwachte eindresultaat. Ook hopen deze investeerders dat het patroon in stand zal blijven doordat steeds meer personen zich bij het patroon aansluiten. Enkele belangrijke technische patronen zijn bijvoorbeeld:

 • Weerstand: Een graad waarbij je kan verwachten dat een opwaartse beweging kort zal stoppen of teruggaan. Dit is een teken dat je moet verkopen.
 • Volatiliteit: Beschrijft de snelheid waarmee een prijs kan stijgen of dalen. Een grotere volatiliteit impliceert dat de prijs mogelijk snel kan veranderen.
 • Uptrend: Tijdens een uptrend stijgt de prijs van een cryptocurrency.
 • Downtrend: Tijdens een downtrend daalt de prijs van een cryptocurrency.
 • Zijwaarts patroon: In een zijwaarts patroon is er geen sprake van een sterke stijging of daling.

Verschillende prijzen in euro's van Bitcoin op exchanges

Exchanges hanteren verschillende prijzen wanneer je wilt omwisselen van Bitcoin naar euro’s en andersom. Dit komt door het feit dat de koers constant wisselt. Bovendien is Bitcoin niet verbonden aan fiat geld, zoals de USD of dollar en is er geen enkele verbintenis met een bepaald land of aan een beurs.

Oftewel: net als bij allerlei producten verschillen aanbod en ook behoefte, afhankelijk van het moment en van de markt.

Geen wereldwijde standaard voor prijs

Er is geen wereldwijde standaard voor de prijs van een Bitcoin. Maar hoe kun je er dan zeker van zijn dan een koerstracker of Google het bij het rechte eind heeft wanneer het gaat om de waarde van een crypto? Het antwoord is simpel: die zekerheid is er niet.

De meeste Bitcoin price trackers maken een gemiddelde schatting of berekenen de prijs op basis van de transactiegeschiedenis van een bekende crypto exchange, zoals Binance of Coinbase. Google kijkt bijvoorbeeld naar Coinbase API en verbindt vervolgens de waarde van Bitcoin aan de Amerikaanse dollar.

Prijs is afhankelijk van vraag en aanbod

Hou rekening met het feit dat veel exchanges kosten in rekening brengen voor het kopen en verhandelen van een cryptocurrency. Dit is de zogeheten handelsprijs. Hoeveel je betaalt is vantevoren niet te zeggen, maar vaak liggen de handelsprijzen laag.

Het is afhankelijk van vraag- en aanbod, dat verschilt per exchange. Is de prijs op de ene exchange lager of hoger dan op de andere? Dan verschilt het vraag- en aanbodniveau waarschijnlijk ook sterk van elkaar.