Bitvavo is dé plek voor de startende en de gevorderde cryptohandelaar. Cryptokoersgids is fan van het product en volgt Bitvavo al sinds de start in 2017. Ondanks dat we Bitvavo enorm kunnen waarderen, zijn er ook wat minpunten. We hebben de 8 grootste nadelen van Bitvavo voor je op een rijtje gezet.
Welke nadelen heeft Bitvavo?
Bitvavo heeft een ontzettende groei doorgemaakt. In de beginjaren was men daar niet tegen opgewassen. Regelmatig lag de website eruit of kon je met geen mogelijkheid de klantenservice benaderen.
Dat is nu wel anders. Bitvavo heeft genoeg personeel om nieuwe bullmarkten aan te kunnen. Ze blijven hierin doorpakken, getuige de steeds maar terugkerende berichten op LinkedIn van nieuw aangenomen personeel. De klantenservice heeft vandaag de dag voldoende capaciteit.
Daarnaast zien we de ontwikkeling van het product zelf. Er worden kleine – en grote updates doorgevoerd. Ook worden er zo nu en dan nieuwe coins toegevoegd.
Onze ervaringen met Bitvavo zijn over het algemeen erg goed. Toch is er wat ons betreft altijd ruimte voor verbetering. Als gebruiker van Bitvavo en andere crypto exchanges, weten we maar al te goed wat de nadelen zijn.
We hebben een aantal nadelen voor je op een rijtje gezet. Wellicht ben je op zoek naar een reden om niet voor Bitvavo te kiezen of kom je er, na het lezen van dit artikel, achter dat je juist gerustgesteld bent over deze dienstverlening.
Wij kiezen er voor om open kaart te spelen in de hoop dat er verbeteringen worden doorgevoerd en we nog gelukkiger zijn met hun dienstverlening.
Handelsvolume ontbreekt bij sommige coins
Het Nederlandse Bitvavo moet het vooral van haar Nederlandse klanten hebben. Bitvavo heeft meer dan een miljoen klanten die samen zorgen voor het stukje liquiditeit op de exchange. Juist daaraan ontbreekt het nogal eens.
In sommige gevallen, met name in een bearmarkt, zit er in sommige munten niet meer dan een paar duizend euro aan handelsvolume. Kijk je niet goed uit en leg je een marktorder in via de app, dan kan het zomaar zijn dat je de munt veel te duur aankoopt. Ook zorgt het beperkte volume ervoor dat verkopen een stuk moeilijker wordt gemaakt.
Ons advies hierin is door altijd even te achterhalen hoeveel handelsvolume er in een munt zit, voordat je de munt aankoopt.

Crypto opnemen duurt soms erg lang
Wil jij crypto vanuit Bitvavo overmaken naar een andere exchange? Hou er rekening mee dat het soms enkele uren kan duren voordat het wordt overgemaakt.
Dit heeft er in de meeste gevallen mee te maken dat niet alle cryptovaluta direct beschikbaar is in hot wallets. Bitvavo houdt de meeste crypto namelijk vast op cold wallets. Hoe minder er beschikbaar is in hot wallets, des te langer het duurt voordat jouw aanvraag in behandeling wordt genomen.
Over het algemeen geldt: hoe groter het handelsvolume in een munt, des te meer kans je maakt dat het muntje snel wordt verzonden.
Onze tip hierin: wil je bijvoorbeeld crypto overmaken van Bitvavo naar Binance. Kies dan voor het overmaken van Ripple. Dit muntje wordt in de meeste gevallen direct overgemaakt en staat het binnen enkele minuten op Binance.
Wil je een ander muntje overmaken, omdat er arbitrage mogelijkheden zijn, dan is Bitvavo niet altijd het beste adres. Bovendien moet je omwille van strenge regelgeving eerst het walletadres laten verifiëren waar naartoe de desbetreffende coin wordt verzonden. Dit kost tijd.
Geavanceerd traden in de app is beperkt
Bitvavo komt telkens weer met nieuwe functionaliteiten. Tot 2022 was het niet mogelijk limietorders in te geven via de Bitvavo app. Vandaag de dag is dit wel mogelijk. Toch zijn hierin de mogelijkheden nog steeds beperkt en dat vinden we een groot nadeel. We zouden graag zien dat er meerdere trading-opties worden toegevoegd aan de Bitvavo app.
Dit maakt het onder meer mogelijk om ook onderweg makkelijk orders in te leggen en eventueel een stop-loss in te stellen. We gaan er zondermeer vanuit dat Bitvavo dit in de toekomst mogelijk maakt. Dit zorgt tevens dat meer ervaren traders Bitvavo gaan gebruiken. Het gevolg hiervan is dat er meer volume ontstaat.
Bitvavo is telefonisch niet bereikbaar
In de beginjaren van Bitvavo was het op sommige dagen niet mogelijk in contact te komen met Bitvavo. De chat liep vol en werd soms zelfs afgesloten. Een ledenstop was dan wellicht beter geweest, zoals we bij Litebit zagen gebeuren.
Bitvavo wilde echter nieuwe klanten blijven aannemen, maar kon de drukte niet aan.
Vandaag de dag ervaren we geen problemen. Echter blijft het een nadeel dat je enkel in contact kan komen middels de chat of via een e-emailbericht.
Bitvavo heeft er bewust voor gekozen niet telefonisch bereikbaar te willen zijn.
Cryptokoersgids.nl probeert dit te begrijpen. Wellicht is het organisatorisch niet te doen wanneer je meer dan een miljoen klanten hebt. Toch snappen we ook dat klanten af en toe willen bellen. Bijvoorbeeld als er haast geboden is, omdat het vermoeden bestaat dat hun account is gehackt (wees gerust: Bitvavo is nooit slachtoffer geweest van een hack).

Handelsparen beperkt
Daar waar het tot enkele jaren geleden nog mogelijk was om ook te handelen met Bitcoin als basispaar, is het nu enkel de euro die je verhandelt ten opzichte van een andere coin.
Voor Nederlanders is het erg duidelijk. Je weet wat je krijgt in euro’s wanneer je een bepaalde munt verkoopt.
Toch zou het fijn zijn dat er in de toekomst meerdere handelsparen worden toegevoegd, zoals BTC of USDT. Wellicht in eerste instantie enkel voor wat grotere altcoins.
Aantal coins dat je kunt staken
Wanneer het slecht gaat in cryptoland en je op de spaarrekening niets kunt krijgen, zijn mensen op zoek naar redelijk veilige mogelijkheden.
Een van die mogelijkheden is crypto staking. In het bijzonder – het staken van stablecoins.
Bitvavo biedt daarin een beperkt aantal mogelijkheden en dat zien we als een groot nadeel. Ook zouden we graag zien dat de stakingrewards iets opgeschroefd worden, zodat ze kunnen concurreren met enkele andere (buitenlandse) partijen.
Cryptokoersgids houdt het graag bij Bitvavo als vaste plek voor alle handel en wandel. Echter, als het om staking gaat, kijken we soms naar mogelijkheden op andere exchanges. Dat is wat ons betreft een gemiste kans.

Inzage in groei van je portfolio mag uitgebreider
Wil je weten of jouw crypto portefeuille groeit, dan kun je dat bij Bitvavo prima in de gaten houden. Voor ieder muntje wordt afzonderlijk aangegeven hoe ze presteert in vergelijking met de 24 uur daarvoor.
Maar hier blijft het ook bij. We hadden graag meer inzicht in de prestaties per munt, uitgedrukt in een percentage (& in euro’s) winst of verlies (per dag, week, maand of jaar).
Kortom: hier zien we graag meer functies in verschijnen, zodat we hier geen andere app meer voor nodig hebben.
Ontbreken van margin trading en Bitvavo futures
Voor de gevorderde handelaren die op zoek zijn naar een verhoogd potentieel rendement en meer geavanceerde handelsopties, is het ontbreken van margin trading en futures op Bitvavo een aanzienlijk gemis. Margin trading stelt handelaren in staat om met geleend geld te handelen, waardoor ze grotere posities kunnen innemen dan met hun eigen kapitaal mogelijk zou zijn. Dit verhoogt natuurlijk zowel de potentiële winst als het risico.
Futures daarentegen zijn contracten die handelaren toestaan om te speculeren op de prijsbeweging van een asset in de toekomst, zonder de onderliggende asset daadwerkelijk te bezitten. Ze worden vaak gebruikt voor zowel speculatie als hedging. Het integreren van deze geavanceerde functies zou Bitvavo niet alleen aantrekkelijker maken voor ervaren traders, maar ook het totale handelsvolume en de liquiditeit op het platform kunnen verhogen.
We hopen dan ook dat Bitvavo deze feedback overweegt en stappen zet om deze handelsopties in de nabije toekomst aan te bieden.
Cryptokoersgids is ondanks deze minpunten erg positief over Bitvavo
Cryptokoersgids zou graag Bitvavo naar een hoger level willen tillen. We hopen dan ook dat al onze genoemde nadelen worden opgepikt, zodat we nooit meer een uitstapje hoeven te maken naar een andere euro exchange. Wil je meer informatie over Bitvavo? Lees dan eens één van onderstaande artikelen.