De 10 grootste nadelen van Bitvavo

Nadelen Bitvavo
Author picture

Frank Kruit is een toegewijde en gepassioneerde expert op het gebied van crypto.

🔥 Populaire actie: Nederlandse exchange geeft nieuwe klanten €10 gratis cash! 🔥

Bitvavo is dé plek voor de startende en de gevorderde cryptohandelaar. Ik ben fan van het product en volg Bitvavo al sinds de start in 2017. Ondanks dat ik graag handel bij Bitvavo, zijn er ook wat minpunten

Ik heb de 10 grootste nadelen van Bitvavo voor je op een rijtje gezet. 

1. Handelsvolume ontbreekt bij sommige coins

Het Nederlandse Bitvavo moet het vooral van haar Nederlandse klanten hebben. Bitvavo heeft meer dan een miljoen klanten die samen zorgen voor het stukje liquiditeit op de exchange. Juist daaraan ontbreekt het nogal eens.

In sommige gevallen, met name in een bearmarkt, zit er in sommige munten niet meer dan een paar duizend euro aan handelsvolume. Kijk je niet goed uit en leg je een marktorder in via de app, dan kan het zomaar zijn dat je de munt veel te duur aankoopt. Ook zorgt het beperkte volume ervoor dat verkopen een stuk moeilijker wordt gemaakt.

Mijn advies hierin is door altijd even te achterhalen hoeveel handelsvolume er in een munt zit, voordat je de munt aankoopt. 

24 uurs handelsvolume
24 uurs handelsvolume

2. Crypto opnemen duurt soms erg lang

Wil jij crypto vanuit Bitvavo overmaken naar een andere exchange? Hou er rekening mee dat het soms enkele uren kan duren voordat het wordt overgemaakt. 

Dit heeft er in de meeste gevallen mee te maken dat niet alle cryptovaluta direct beschikbaar is in hot wallets. Bitvavo houdt de meeste crypto namelijk vast op cold wallets. Hoe minder er beschikbaar is in hot wallets, des te langer het duurt voordat jouw aanvraag in behandeling wordt genomen. 

Over het algemeen geldt: hoe groter het handelsvolume in een munt, des te meer kans je maakt dat het muntje snel wordt verzonden. 

Mijn tip hierin: wil je bijvoorbeeld crypto overmaken van Bitvavo naar Finst. Kies dan voor het overmaken van Ripple. Dit muntje wordt in de meeste gevallen direct overgemaakt en staat vaak binnen enkele minuten op Finst.

Wil je een ander muntje overmaken, omdat er arbitrage mogelijkheden zijn, dan is Bitvavo niet altijd het beste adres. Bovendien moet je omwille van strikte AMLD5- regelgeving eerst het walletadres laten verifiëren waar naartoe de desbetreffende coin wordt verzonden. Dit kost tijd. 

3. Geavanceerd traden (in de app) is beperkt

Bitvavo komt af en toe met nieuwe functionaliteiten. Tot een paar jaar terug was het niet mogelijk limietorders in te geven via de Bitvavo app. Vandaag de dag is dit wel mogelijk. 

Toch zijn hierin de mogelijkheden nog steeds beperkt en dat vind ik een groot nadeel. Ik zou graag zien dat er meerdere trading-opties worden toegevoegd aan de Bitvavo app, maar ook aan de desktop-versie. Ik denk hierbij aan One-Cancels-The-Other Order (OCO) & trailing-stop orders.

De toevoeging van meerdere handelsopties in de app maakt het onder meer mogelijk om ook onderweg makkelijk orders in te leggen en eventueel een stop-loss in te stellen. Ik ga er zondermeer vanuit dat Bitvavo dit in de toekomst mogelijk maakt. Dit zorgt tevens dat meer ervaren traders Bitvavo gaan gebruiken. Het gevolg hiervan is dat er meer volume ontstaat. 

4. Bitvavo is telefonisch niet bereikbaar

In de beginjaren van Bitvavo was het op sommige dagen niet mogelijk in contact te komen met Bitvavo. De chat liep vol en werd soms zelfs afgesloten. Een ledenstop was dan wellicht beter geweest, zoals we bij Litebit zagen gebeuren. 

Bitvavo wilde echter nieuwe klanten blijven aannemen, maar kon de drukte niet aan. 

Vandaag de dag ervaar ik geen problemen. Echter blijft het een nadeel dat je enkel in contact kan komen middels de chat of via een e-emailbericht. 

Bitvavo heeft er bewust voor gekozen niet telefonisch bereikbaar te willen zijn. 

Ik probeer dit te begrijpen. Wellicht is het organisatorisch niet te doen wanneer je meer dan een miljoen klanten hebt. Toch snap ik ook dat klanten af en toe willen bellen. Bijvoorbeeld als er haast geboden is, omdat het vermoeden bestaat dat hun account is gehackt (wees gerust: Bitvavo is nooit slachtoffer geweest van een hack). 

Beperkte contactmogelijkheden bij Bitvavo
Beperkte contactmogelijkheden bij Bitvavo

5. Handelsparen beperkt

Daar waar het tot enkele jaren geleden nog mogelijk was om ook te handelen met Bitcoin als basispaar, is het nu enkel de euro die je verhandelt ten opzichte van een andere coin. Deze beperking tot euro-handelsparen bij Bitvavo kan leiden tot illiquiditeit, vooral bij minder gangbare paren, wat de handelsvolumes vermindert. 

Voor traders die bekend zijn met de euro is het erg duidelijk. Je weet wat je krijgt in euro’s wanneer je een bepaalde munt verkoopt.

Toch zou het fijn zijn dat er in de toekomst meerdere handelsparen worden toegevoegd, zoals BTC of USDT.  Wellicht in eerste instantie enkel voor wat grotere altcoins.  

6. Aantal coins dat je kunt staken & uitlenen

Wanneer het slecht gaat in cryptoland en je op de spaarrekening niets kunt krijgen, zijn mensen op zoek naar redelijk veilige mogelijkheden. 

Een van die mogelijkheden is crypto staking. In het bijzonder – het staken van stablecoins. Daarnaast is het mogelijk crypto uit te lenen via Bitvavo.

Bitvavo biedt een beperkt aantal mogelijkheden in staking & lending en dat zie ik als een groot nadeel. Ook zou ik graag zien dat de staking & – lendingrewards iets opgeschroefd worden, zodat ze kunnen concurreren met enkele andere (buitenlandse) partijen. 

Buitenlandse concurrenten zoals Kucoin (tot wel 31%), ByBit (soms tot wel 999%) en Kraken (tot 26%) zijn een stuk aantrekkelijker als het gaat om bijvoorbeeld stakingrewards.

Ik handel graag bij Bitvavo als vaste plek voor alle handel en wandel. Echter, als het om staking & lending gaat, kijk ik soms naar mogelijkheden op andere exchanges. 

Staking bij Bitvavo
Staking bij Bitvavo

7. Inzage in groei van je portfolio mag uitgebreider

Wil je weten of jouw crypto portefeuille groeit, dan kun je dat bij Bitvavo prima in de gaten houden. Voor ieder muntje wordt afzonderlijk aangegeven hoe ze presteert in vergelijking met de 24 uur daarvoor. 

Maar hier blijft het ook bij. Ik had graag meer inzicht in de prestaties per munt, uitgedrukt in een percentage (& in euro’s) winst of verlies (per dag, week, maand of jaar). Het Nederlandse handelsplatform Finst heeft dit een stuk beter voor elkaar. 

Kortom: hier zie ik graag meer functies in verschijnen, zodat ik hier geen andere app meer voor hoef te gebruiken. 

8. Ontbreken van margin trading en Bitvavo futures

Voor de gevorderde handelaren die op zoek zijn naar een verhoogd potentieel rendement en meer geavanceerde handelsopties, is het ontbreken van margin trading en futures op Bitvavo een aanzienlijk gemis. Margin trading stelt je in staat om met geleend geld te handelen, waardoor grotere posities kunnen worden ingenomen dan met eigen kapitaal mogelijk zou zijn. 

Een belangrijk element hierbij is de hefboomwerking, waarmee je je koopkracht aanzienlijk kan vergroten. Handelen met een hefboom maakt het mogelijk om met een kleine inleg een veel grotere positie in te nemen, wat de winsten kan vermenigvuldigen bij gunstige marktbewegingen.

Bitvavo ondersteunt daarnaast geen optie aan voor futures. Futures zijn crypto termijncontracten en derivaten die je toestaan om te speculeren op de prijsbeweging van een asset in de toekomst, zonder de onderliggende asset daadwerkelijk te bezitten.  

Het integreren van deze geavanceerde functies zou Bitvavo niet alleen aantrekkelijker maken voor ervaren traders, maar ook het totale handelsvolume en de liquiditeit op het platform kunnen verhogen. 

9. Regelmatig storingen bij Bitvavo

Mijn ervaring leert dat Bitvavo regelmatig een storing heeft of dat de website in onderhoud is. Problemen die er zijn: het over ontbreken van grafieken in de app, maar ook situaties waarin inloggen niet mogelijk is. 

De meeste klachten van gebruikers gaan hierover. Het lijkt vooral te gebeuren wanneer er aanzienlijke koersstijgingen plaatsvinden en Bitvavo kennelijk capaciteit tekortkomt

Website in onderhoud

10. Geen eigen (ai) bots

Bitvavo staat er om bekend gebruiksgemak voorop te stellen. De beginnende belegger zou geholpen zijn als er de mogelijkheid bestaat om een bot voor hen te laten handelen. Helaas heeft Bitvavo zelf geen bots die je aan het werk kunt laten zetten. Voorlopig ben je als gebruiker toegewezen op bots van derden, zoals Cryptohopper. 

Als ik kijk naar de concurrentie in Nederland, dan kan dit bij Coinmerce wel. Het zou een aanvulling zijn op de mogelijkheden bij Bitvavo om ook eigen bots te implementeren. 

9,4
4.7/5

Bitvavo

🎁 €10.000 gratis handelen
🚀 Aanbod: 220+ crypto
💶 Kosten: max. 0.25% 
🔐 Veiligheid: Uitstekend

Lees verder over...Op de hoogte blijven?

Volg ons Op Sociale Media, zodat je niets hoeft te missen

bitcoin